Predsedníčka Mamily Lucia Kantorová: Chcem sa naučiť žiť v prítomnom okamihu tak, ako malé deti

Patricia Poprocká, 8. júna 2019 o 05:52

Rady deťom nie sú tak dôležité ako to, čo vidia, že s nimi robíme. Predsedníčka združenia Mamila MUDr. Lucia Kantorová považuje za dôležité viesť deti k zodpovednosti za našu planétu. Dospeli sme ku klimatickej katastrofe. A potrebujeme sa zmeniť hneď teraz, inak naše deti, inak naše deti tu nebudú môcť žiť, vraví.

Lucia Kantorová a jej syn.

Foto: archív Lucie Kantorovej

Čo ma naučilo moje dieťa
Naučilo ma, aké podstatné je pre deti dojčenie. Predtým som si myslela, že na dojčení nič nie je – dieťa sa nakŕmi a hotovo. Teraz na svojom synovi vidím, aké všestranne dôležité je, ako ho vníma celou svojou bytosťou a ako môže byť dojčenie jedným zo spôsobov, ako sa medzi matkou a dieťaťom vytvára vzťah. Vidím, s akou ľahkosťou syn pri dojčení zaspáva a ako mu dojčenie uľaví od bolesti, strachu či neistoty.

V čom mu chcem ísť vzorom
Snažím sa mu ukazovať, že ľudia, nie veci, že napĺňajú náš život. Že rozhodujúce sú dobré vzťahy a spoločné trávenie času. Že nejde len o kvalitu času, ale jednoducho aj o ochotu venovať si množstvo času.

Čím ma rozosmeje
Keď urobí alebo povie niečo, čo obráti naruby našu dospelácku logiku alebo zaužívaný spôsob robenia vecí. Minule sa ho niekto pýtal: „A čo robí tvoja mamička?“ A on miesto toho, aby povedal: „Je lekárka,“ hovorí: „Učí bábätká piť mliečko z prska.“

Čo s ním najradšej robím
Keď bol maličké bábätko, tak som s ním najradšej bola v kontakte koža na kožu počas jeho spánku, počúvala som jeho dych, tešila som sa, ako roztomilo vyzeral. Vždy ma nadchlo, ako pri zobúdzaní hľadal môj pohľad a dlho sa mi díval do očí. Mala som najradšej, keď som mohla ovoniavať jeho bábätkovskú vôňu.

Akú radu do života im chcem dať/dávam
Že je dôležité brať ohľad na potreby ľudí okolo neho. Že mať niekoho rád znamená tráviť s ním čas. Ale obávam sa, že deti nebudú reálne robiť to, čo im do života dáme ako rady, ale to, čo budú každodenne vidieť, že s nimi robíme.

Čo by som na sebe ako rodičovi chcela zlepšiť
Chcela by som mať čo najviac energie, tvorivosti a trpezlivosti, aby sme v priebehu dňa mohli so synčekom robiť veci, ktoré ho rozvíjajú a ktoré mu ukazujú svet. Chcem sa naučiť žiť v prítomnom okamihu tak, ako to robia malé deti. Neustále sa sama seba pýtam: „Akú chcem, aby si ma môj synček pamätal?“

K čomu chcem dieťa viesť
K tomu, aby ničím neplytval. Aby vedel, aké dôležité je nevytvárať odpad, nepoužívať a nevyhadzovať plasty, ktoré ničia našu planétu. Dospeli sme nielen ku klimatickým zmenám, ale priamo ku klimatickej katastrofe. A potrebujeme sa zmeniť hneď teraz my rodičia a viesť k tejto zmene od narodenia aj deti, inak už ony nebudú môcť na našej planéte žiť. Chcem ho teda viesť k zodpovednosti za všetko okolo neho.

MUDr. Lucia Kantorová je predsedníčka občianskeho združenia Mamila, ktoré pomáha matkám pri problémoch s dojčením aj celkovou starostlivosťou o bábätká. Pred materskou dovolenkou pôsobila na internom oddelení ako lekárka. Teraz sa popri materskej venuje laktačnému poradenstvu v teréne, pomáha ženám osobne aj mailom a v internetovej poradni.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa