Čo sa stane, ak vypnete deťom televízor?

Patricia Poprocká, 22. augusta 2020 o 05:23

Bez televízie si deti poradia, skôr sú to dospelí, kto ju potrebuje, aby svojich potomkov na chvíľu „vypol“ a získal chvíľu pre seba. Obrazovka deti fascinuje, bez ohľadu na to, či rozumejú tomu, čo na nej vidia alebo nie, dokážu ju sledovať pomerne dlhú dobu.

Nebojte sa stlačiť červené tlačítko, deti to rozchodia.

Foto: shutterstock.com

Podľa posledných prieskumov televízor viac než dve hodiny denne sledujú tri štvrtiny detí na prvom stupni základnej školy. No kým sa rodičia tešia z oddychu, ktorý získali, ich deti práve „otupujú“, pasívne prijímajú, čo obrazovka ponúka, bez vlastného vkladu.

„Pozeranie televízie je absolútne pasívne, netreba pri nej premýšľať, o nič sa snažiť, nepotrebujete predstavivosť,“ upozorňuje prezident Nadácie Montessori Tim Seldin v knihe Ako vychovať úžasné dieťa metódou montessori.

Hoci si niektorí rodičia sledovanie televízie odôvodňujú tým, že deti pozerajú užitočné vzdelávacie programy, ich význam tiež netreba preceňovať. Deti sa rovnako dobre dokážu naučiť aj reálnym pozorovaním, z kníh, prípadne zo slovného vysvetľovania a navyše: Aj tieto užitočné vzdelávacie programy tvoria zväčša len malú časť toho, čo deti v televízii sledujú. Neraz prevládajú rozprávky plné násilia, bitiek, autonehôd, výbuchov...

„Je jasné, že hodnoty a prístupy k riešeniu problémov, ktoré považujú tvorcovia televíznych programov za prijateľné, sa líšia od tých našich,“ konštatuje aj Tim Seldin v spomínanej knihe. Ako dodáva, niekedy aj kvalitný program dokáže deti zmiasť alebo rozrušiť.

Ak sa už bez televízie neviete zaobísť, tak si na ňu vyhraďte počas dňa určitý čas, ale nenechajte deti, aby ju sledovali samé. Naopak, mala by sa z toho stať ďalšia vaša spoločná aktivita. Pozerajte televízor spolu, rozprávajte sa o tom, čo práve vidíte, vysvetľujte deťom, čo sa deje, odpovedajte na ich otázky. Úplne najlepšie je sledovať program, ktorý si vyberiete vy – buď z dvd alebo stiahnutý z internetu, ktorý môžete v prípade potreby aj zastaviť, prípadne vrátiť späť, ak niečomu deti nerozumejú.

Ak je vaše dieťa už zvyknuté na dlhodobé sledovanie programov, začnite to omedzovať jemným spôsobom. Tim Seldin navrhuje dať dieťaťu na výber, aby si mohlo vybralo z určitého počtu programov napríklad tri, ktoré môže počas vymedzeného času pozerať.

Nemusíte však mať obavy ani televízor vypnúť celkom, pozrite sa napríklad na nasledujúci obrázok, čo dokážu súrodenci vo veku 5 a 7 rokov, ktorí trávia celé prázdniny na lazoch bez elektriny. Postavili si takýto „tábor“, alebo domček, od mamy vypýtali misku, do ktorej zbierali huby, akože na polievku, stoličky neskôr vylepšili machom. Z previsnutých konárov stromov si vyrobili kone. Aby sa o nich mohli postarať, od otca vypýtali aj kefu. Predstavivosť, šikovnosť, vlastný úsudok, pohyb na čerstvom vzduchu a radosť z vykonanej práce. Dal by im televízor viac?

Vchod, ohnisko, sedačky pre návštevy, zásoby dreva... všetko, čo treba.

Foto: Silvia Ambruchová





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >