ČO S TÝM Súrodenci sa neznášajú, začali sa aj biť. Poraďte mi, ako to riešiť

Gabriela Bachárová, 1. októbra 2019 o 10:10

„Mamičky a oteckovia, chcela by som vás poprosiť, či by ste mi mohli poradiť. Máme dve dcéry vo veku trinásť a jedenásť rokov. Neznesú sa spolu, stále sa hádajú, dokonca došlo už aj na bitky,“ napísala nám do redakcie mamička Júlia.

Súrodenecké spory vedia rodičov potrápiť.

Foto: Shutterstock.com

Sestry mali ešte pred časom celkom dobrý vzťah, vychádzali si spolu, ale s príchodom do puberty sa všetko zmenilo. „Niekedy mám pocit, že by sa snáď najradšej zabili,“ zúfa si mamička. „Hádajú sa kvôli hlúpostiam. Že jedna má nahlas pustené piesne z počítača a nech to okamžite stíši. Že druhá si niečo pripravuje v kuchyni, kde si jej sestra chce práve uvariť čaj a zavadzia jej. Pripadá mi to, že si len hľadajú často úplne nepodstatné zámienky, aby sa do seba mohli pustiť,“ popisuje mama s tým, že niekedy slovné spory prechádzajú až do postrkovania sa.

Júlia sa im najskôr snažila pokojne vysvetľovať, že sú sestry, a tak by sa k sebe mali správať dobre, veď raz budú mať len seba. Lenže také „kázanie“ nepomohlo. Teraz situácia dospela do štádia, že na dcéry len kričí, keď sa zasa začnú dohadovať.

„Jednoducho strácam nervy, mám toho dosť aj bez ich hádok. Práca, domácnosť, partnerské problémy. A keď prídem večer unavená domov, rada by som si aspoň päť minút oddýchla, ale ony sa zasa hádajú a vrieskajú na seba. Tak začnem vrieskať aj ja, hoci viem, že to je to najhoršie, čo môžem urobiť. Čakala som, že príde obdobie, keď sa súrodenecké vzťahy zhoršia, ale že to bude až taká nálož, som si veru nepredstavovala,“ je smutná štyridsiatnička Júlia. „Viem, že by som to asi nemala písať, ale začala som kvôli nim brať aj lieky na upokojenie.“

Že súrodenci majú medzi sebou spory, je bežná a normálna vec. Dochádza k nim takmer vo všetkých rodinách, a to aj vtedy, keď rodičia svoje deti dobre vedú a správajú sa k nim spravodlivo. Pravdou je, že hoci sa súrodenci s chuťou klbčia, v skutočnosti sa majú veľmi radi. Toto vedomie však veľmi nepomôže, ak je atmosféra v rodine kvôli súrodeneckým sporom dlhodobo nedobrá. Čo robiť v tejto situácii? Zažili ste to aj u vás a ako ste sa s tým popasovali? Nechať súrodencov, nech si spory riešia sami, alebo zasiahnuť a hádky moderovať?

Napíšte nám svoju osvedčenú radu na náš redakčný e-mail redakcia@ahojmama.sk. Do predmetu správy napíšte Rada Júlii. Najlepšie odpovede zverejníme v našom ďalšom článku. Ďakujeme vám veľmi pekne za vaše príspevky. O reakciu na problém požiadame aj odborníka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >