Čo nerobiť na Vianoce? 6 tipov, ako si nepokaziť najkrajšie sviatky v roku

Patricia Poprocká, 18. decembra 2019 o 05:10

Každý sa na nich teší, každý ich chce prežiť čo najkrajšie. A to neraz až tak, že snahy končia hádkami, stresmi či dokonca slzami. Tu je pár tipov, ako sa toho vyvarovať.

Nech sú aké sú, hlavne že sme spokojní.

Foto: shutterstock.com

Nechcime mať všetko dokonalé

Krásny stôl, krásny stromček, vyzdobený stôl. Áno, Vianoce sú len raz do roka, tak zákonite chceme, aby počas nich bolo všetko iné, výnimočné. Niekedy však pri tom zabúdame na seba a našich blízkych, na to, že nejde o veci, ale o ľudí a o radosť z toho, že sme spolu. Takže pokvapkaný obrus, prevrhnutý svietnik alebo doškrabaná vianočná ozdoba sú práve to, čo sviatkom v našej domácnosti dodávajú osobitosť. Skrátka sú to NAŠE Vianoce.

Nemusíme stihnúť všetko

Štedrý deň má 24 hodín a roboty je v ten deň naozaj veľa, nie nadarmo naše praprastaré mamy vstávali za svitania, aby stihli všetko nachystať. Dnes sme však už inde, nie všetky vianočné „povinnosti“ sú nevyhnutné. A práve tým, že Vianoce sú len raz do roka, snažme si ich užiť, ako sa dá. Akceptujme, že sa nedá stihnúť všetko, a hoci bolo doteraz napríklad tradíciou, že sme obehali cintorín aj príbuzných a varili päť jedál, vždy sa dá vytvoriť tradícia nová. V duchu porekadla Čo nestihnem dnes, odložím na zajtra. Alebo i na pozajtra. Dôležitá je prítomnosť.

Rešpektujme druhých

Na Vianoce by nemal byť nikto sám, preto zvyknú rodiny k sebe pozývať širšie príbuzenstvo. Aj keď možno chcú mať sviatky také, ako ich mávajú vždy, na každého nového člena treba brať ohľad. Každá rodina má svoje vianočné zvyky trocha iné, a keďže počas Vianoc ide najmä o medziľudské vzťahy, skúsme spraviť kompromis. Opýtajme sa hosťa na jeho zvyklosti a skúsme ich nejako zladiť s tými našimi. Prípadne niečo skúsme urobiť podľa neho, možno to do našich sviatkov prinesie príjemné novoty.

Nerobme z darčekov hlavný cieľ

Pri deťoch to síce ide ťažšie, keďže sa tešia najmä na prekvapenie, dôležité je však udržať ich očakávania v medziach. Teda že pri darčekoch ide o drobnú pozornosť, potešenie, nie o život. A že hoci si chceme navzájom urobiť radosť, ráta sa snaha, nie výsledok. Prehnane povedané, aby nám dieťa nevyčítalo, že dostalo „len“ motorku a nie ešte nový smartfón k tomu.

Nesnažme sa byť za každú cenu milí

Áno, sú to sviatky pokoja a radosti, pri ktorých chceme s druhými dobre vychádzať a možno i niečo odpustiť. Nie sú to však sviatky pretvárky, takže sa nebojme dať najavo skutočné pocity. Ak napríklad máme pocit, že nezvládame práce v kuchyni, kým zvyšok rodiny len sedí pred televízorom, je úplne namieste povedať im, ako sa cítime a požiadať ich o pomoc. Rovnako aj v prípade, ak sme napríklad s niekým blízkym pohádaní, Vianoce sú skvelou príležitosťou vyložiť karty na stôl. „Veľmi ma rozhnevalo, keď si vtedy urobil toto a toto, teraz by som to rada urovnať, nech máme obaja krajšie Vianoce,“ by mohla napríklad znieť veta. Ústretovosť plodí ústretovosť a úprimný rozhovor môže veci posunúť k lepšiemu. Vždy lepšie, ako sa tváriť, že to nič, len nech sú kľudné sviatky, keď nás niečo vnútorne zožiera.

Neriešme, čo nemôžeme ovplyvniť

Prší a my ste sa tešili na lyže či sánkovačku? Alebo televízny program nesadol práve nášmu vkusu? Len my rozhodujeme, čomu dovolíme, aby ovplyvňovalo naše trávenie Vianoc. Sviatky, a nielen tie, sú také, aké si ich urobíme. Ak sa k nám aj ohlási návšteva, na ktorú práve nemáme náladu, vždy sa dá vymyslieť niečo, čím by sme si ju spríjemnili. Ak sa skrátka rozhodneme, že nám náladu nič nepokazí, tak tomu tak bude. Napokon, aj v daždi sa dá vonku skvele zabaviť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >