Čo ak sa raz bude hodiť... Veľký prehľad liniek pomoci, kam môžu volať deti v kríze

Gabriela Bachárová, 17. februára 2023 o 04:45

Duševný stav slovenských detí nie je dobrý, zhodujú sa odborníci na psychické zdravie. Pribúda dokonca pokusov o samovraždu, je viac depresií aj porúch správania. Rýchla odborná pomoc však u nás zaostáva za vyspelým svetom, na detských psychiatrov sa čaká dlhé mesiace, ak sa vôbec podarí nejakého zohnať. V kritických chvíľach však môže pomôcť obyčajný telefón.

Deťom sa psychické trápenie nevyhýba.

Foto: Shutterstock.com

Organizácia IPčko, ktorá pomáha deťom a mladým ľuďom v ťažkých životných situáciách, pripravila šikovný prehľad telefonických liniek a internetových chatov, na ktoré sa deti i dospievajúci môžu obrátiť s prosbou o radu či pomoc. Veľa z nich sa však bojí či hanbí ozvať sa cudziemu človeku a na svoje trápenie tak zostávajú samy. Odborníci z IPčka však vravia, že obavy treba odhodiť bokom.

„Požiadať o pomoc nie je hanbou ani zlyhaním, práve naopak. Z našich skúseností vieme, že to chce neskutočnú dávku odvahy a veľa síl. Niekedy je bremeno, ktoré nám prinesie život, príliš ťažké a je úplne v poriadku, ak o ňom niekomu povieme. Je ľahšie niesť ho spolu s niekým, kto nám pomôže, alebo počká, kým sa zmenší,” odporúča deťom v zlej psychickej situácii IPčko.

„V našich životoch sa môže udiať veľmi veľa udalostí a situácií, pri ktorých pociťujeme vnútornú emocionálnu bolesť. Tieto situácie a to, ako nás zasiahnu, sa u každého človeka líšia,” konštatujú odborníci. Pokúsiť sa o samovraždu nie je žiadnym riešením, hoci myšlienka na ňu sa v priebehu života objaví snáď u každého človeka. „Príde a odíde. A práve teraz, keď ti je ťažko, existujú možnosti, vďaka ktorým ti môže byť ľahšie. No je normálne, že v tej bolesti nie si schopný sám či sama to vidieť,” prihovára sa deťom v kríze IPčko.

Pokusy o samovraždu aj u desaťročných

Za zhoršeným psychickým stavom slovenských detí a mládeže stojí viac príčin. Veľký vplyv na duševné prežívanie najmladšej generácie má súčasný tlak na výkon, časté konflikty v rodine, pocity samoty a nepochopenia, náročné vzťahy s rovesníkmi či láskami, ale svoju vysokú daň si vybrala aj covidová pandémia. Na detskej duši sa podpísala najmä izolácia a nemožnosť stretávať sa s kamarátmi.

„Pandémia priniesla zreteľný nárast počtu detských pacientov v psychiatrických ambulanciách o viac ako o tretinu. Zvýšil sa počet samovrážd aj pokusov o samovraždu. Rovnako aj počet prípadov porúch psychiky a správania,” uviedol nedávno v rozhovore pre portál ahojmama.sk psychiater Igor Škodáček. Ako v ňom podotkol, deti, ktoré sa dnes pokúšajú o samovraždu, nemajú niekedy ani desať rokov.

Igor Škodáček, ktorý sa detskej psychiatrii venuje vyše 30 rokov a pôsobil aj ako prednosta Kliniky detskej psychiatrie v Bratislave, ďalej povedal, že duševný stav detí ešte nikdy nebol tak zlý, ako je tomu v súčasnosti.

Ponuka pomoci

Kam sa teda môžu deti a dospievajúci obrátiť o pomoc? Volať možno na Linku detskej istoty (116 111, 116 000) alebo Linku detskej dôvery (055/234 72 72). Číslo na Krízovú linku pomoci, kam sa môžu obracať ľudia v ťažkej psychickej situácii, je 0800 500 333. Pomoc na Národnej linke na podporu duševného zdravia treba zasa hľadať na čísle 0800 193 193.

Na www.ipcko.sk je ďalej k dispozícii chatová linka, ktorá funguje anonymne, bezplatne a nonstop. Pomoc formou chatu či e-mailu poskytuje aj Národná linka na pomoc deťom v ohrození, na ktorej sa konzultanti venujú volajúcim podľa ich veku, iný prístup si totiž vyžadujú mladšie a iné staršie deti. Ak nie je iná možnosť, možno volať aj na české linky pomoci. Všetky kontakty sú uvedené v obrázku na konci článku.

Kde môže dieťa v ohrození hľadať pomoc?

Foto: Ipčko






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >