Čistá láska, nič len láska... Nádherné video bábätka v matkinom náručí

Patricia Poprocká, 19. septembra 2022 o 05:22

Že bábätká väčšinou plačú, prípadne spia a svet poriadne nevnímajú? Toto video vás presvedčí o opaku. Aj párdňové bábätko dokáže vnímať svoju matku, upokojiť sa v jej prítomnosti a nadviazať s ňou hlboké spojenie.

Čistá láska, nič len láska a spokojnosť, že všetko je, ako má. Asi takýto odkaz ide z nasledujúceho krátkeho videa, ktoré zachytáva matku v pôrodnici kratučko po pôrode so svojím dieťaťom v náručí. Výrazy tvárí oboch hovoria za všetko a sú ďalším z početných živých dôkazov, že tak, ako boli matka a dieťa jedným počas deviatich mesiacov tehotenstva, potrebujú byť v spojení aj potom.


Blízky kontakt koža na kožu je doslova zázračný. Nielen bezprostredne po pôrode, ale aj v ďalších dňoch. Okrem podpory dojčenia spúšťa vytvára puto medzi matkou a dieťaťom, stav „zamilovanosti“. „Vplýva na ňu hormón blízkosti − oxytocín, ktorý pôsobí priamo v mozgu dieťaťa aj matky a nastavuje ich na sociálny kontakt, lásku,“ vysvetlil uznávaný psychiater profesor Jozef Hašto v seriáli dokumentaristky Zuzany Límovej, ktorý sme uverejnili aj na ahojmama.sk.

O láske, silnej a výnimočnej, hovorí napokon aj komentár na Instagrame k tomuto videu:

„...táto láska
ma naučila veľa o mne a odučila všetkému, čo sa potrebujem odučiť
zostáva silná aj vo chvíľach, keď sa cítim slabá...“


Ako Jozef Hašto upozorňuje, ak je dieťa po pôrode od matky oddelené, separácia môže skomplikovať rozvinutie ich vzťahu a komunikácie. „Podľa výskumov už päť minút hladkania a dotykov každú hodinu robí rozdiel vo vývoji dieťaťa a v neskoršej komunikácii medzi matkou a dieťaťom, ktorý sa prejavuje ešte aj po jednom roku,“ pripomenul.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >