Čo najviac trápi budúce matky? 5 najčastejších otázok

Patricia Poprocká, 14. augusta 2019 o 14:00

Milión otázok, na ktoré neexistuje odpoveď. Kladie si ich každá budúca matka, no tak, ako nevie, ako bude dieťatko vyzerať, nepozná odpoveď ani na to, ako bude vyzerať život, keď bude dieťatko na svete.

Narodenie dieťaťa znamená zmenu, treba to prijať namiesto snahy žiť za každú cenu ako predtým.

Foto: shutterstock.com

Jediná odpoveď je azda tá, že aj tak bude všetko úplne iné než si vopred predstavujete. A že nech sa akokoľvek obávate, všetko napokon zvládnete. Ponúkame pár myšlienok, čo môžete ako rodičia očakávať, aj keď, samozrejme, realita bude aj tak o niečo iná.

Ako sa mi zmení vzťah

Zmení. Na spoločné barové záťahy alebo romantické výlety vo dvojici zabudnite. Malý človiečik vás potrebuje viac. A hormóny sa postarajú, že pohľad na jeho spiacu tváričku na vašej hrudi bude pre vás chvíľu dôležitejší než čokoľvek iné. Dokonca môžete mať pocit, že ste bez dieťaťa celá nesvoja, hoci je len vo vedľajšej miestnosti alebo ho niekto zobral na prechádzku. Je to úplne v poriadku. Tak, ako bábätko bytostne potrebuje matku, aj matka potrebuje dieťa. Partner sa nemusí cítiť odstrčený, väčšinou sa teší z potomka rovnako. Teda – nevzdychajte za starými „slobodnými“ časmi, namiesto toho si užívajte jedinečné prvé chvíle v novom počte. Napríklad večer pri dobrom filme, alebo len tak na terase. Ak dieťa nie je odkladané do postieľky alebo kočíka, v matkinom náručí alebo na hrudi dokáže prespať celkom slušný čas, ktorý môžete s partnerom využiť pre seba. A dokonale si vychutnať svojho potomka. Je zbytočné sa nútiť za každú cenu do toho, čo bolo predtým. Pretože už to nie je ako predtým. Ste rodičia a nový človek vás potrebuje, to je teraz hlavné. Čas na barové záťahy či romantické výlety vo dvojici ešte príde, ale až keď dieťa podrastie.

Ako sa mi zmení deň

Tak, že si to možno ani nevšimnete. Hlavne sa nebojte vybočiť z rutiny, ktorú ste poznali pred narodením dieťaťa. V prvých týždňoch pôjde predovšetkým o dojčenie, ktoré môže trvať celé hodiny, a o odpočinok, ktorý budete po pôrode potrebovať. Ak sa dá, spite vždy, keď sa cítite unavená. Opäť platí, že ak si necháte dieťatko pri sebe, teda budete spať spolu v posteli, oddýchnete si najlepšie. To najdôležitejšie, teda bábätko, budete mať pod kontrolou, ono bude mať pod kontrolou, či lepšie – nablízku, vás, bude teda spokojné. Keď prvotná únava prejde, začnete fungovať normálne. Najviac času opäť získate, ak si dieťa necháte pri sebe, teda ak ho uviažete do nosiča alebo šatky. Bude plakať najmenej, vy získate voľné ruky a čas na všetky potrebné práce. Prípadne aj záľuby, ako turistika, tanec, čítanie.

Budem môcť niekam cestovať?

Ak zvládnete cestu, tak dieťaťu je v podstate jedno, kde je. Hlavne nech je pri vás. Pre bábätká aj rodičov je však spravidla najhoršia samotná cesta. Rodičia o tom vedia svoje, vreštiace bábätko, neskôr hádajúce sa deti... Máte na výber – cestovanie na chvíľu oželieť, vydržať to, nejako to vyriešiť – častými prestávkami, dojčením a podobne, alebo prijať za svoj pohľad herečky Zuzany Kanócz, ktorá nedávno vtipne opísala svoje cestovné zážitky z cesty k moru: „Čo sa vlastne sťažujem, je to zábava a sme vďační, že môžeme cestovať všetci spolu.“

Je koniec mojim obľúbeným činnostiam?

To určite nie. Materstvo neznamená, že sa nepohnete z domu. Môžete robiť všeličo, a to ani nepotrebujete starú mamu či opatrovateľku. Naopak, šatka alebo nosič vám dávajú slobodu. Môžete si vyraziť na prechádzku, kávu, oslavu, dokonca i na párty s kamarátkami, bez ťažkostí cestovať v MHD. Dieťa v šatke či nosiči je oveľa spokojnejšie ako to v kočíku a ak dojčíte, nemáte ani starosti so stravou. Lyžiarka Veronika Velez Zuzulová je príkladom, ako zladiť materstvo a obľúbené činnosti. S niekoľkomesačným synom Julom Gejzom sa túto zimu postavila aj na lyže. Samozrejme, rátajte s tým, že s bábätkom je všetko trocha iné než bez neho. Ale práve o to krajšie.

To naozaj budem dojčiť?

Áno, a budete za to neskutočne vďačná. Aj keď je to v našich pôrodniciach s podporou dojčenia vskutku dosť mizerné, skúste sa na to vopred pripraviť. Porozprávajte sa s dulou, dohodnite si laktačnú poradkyňu, popozerajte si články o dojčení. Dojčenie za to stojí. Nielenže je najlepšou výživou pre bábätko, poskytuje mu aj psychickú pohodu. Napĺňa prirodzenú potrebu dieťaťa sať, upokojuje ho pri strese, tlmí bolesti, uspáva, pomáha pri zvracaní či hnačke. Dáva slobodu aj matke – kedykoľvek a kamkoľvek sa môže vybrať, bez starostí o fľašu, pitnú vodu a podobne. Drvivá väčšina žien je schopná dojčiť, a to dlhodobo. Dôležité je si veriť, nenechať si nič nahovoriť o slabom mlieku, nedostatku mlieka či nenormálnosti, keď bábätko zaspí na prsníku alebo si pýta jesť na niečí vkus príliš často. Všetko je normálne, bábätko najlepšie vie, čo potrebuje.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >