Čím nikdy nezapíjať antibiotiká? Zásady správneho užívania

Gabriela Bachárová, 20. januára 2023 o 04:29

Nadmerné a často i zbytočné užívanie antibiotík prispieva k tomu, že prestávajú byť účinné, čo je veľmi nebezpečný stav. Užívajte ich preto s rozvahou a presne podľa pokynov lekára.

Antibiotiká užívajte s rozvahou.

Foto: Shutterstock.com

V čase šíriacich sa infekcií a respiračných ochorení je veľmi dôležité vedieť, ako správne užívať antibiotiká, ktoré sú jedným zo základných nástrojov modernej medicíny. Ministerstvo zdravotníctva preto prinieslo niekoľko dôležitých rád, ako neurobiť chybu.

„Antibiotiká sa využívajú na liečbu bakteriálnych infekcií, sú neúčinné proti vírusom. Potrebu liečby antibiotikami posúdi ošetrujúci lekár,” vysvetľujú rezort zdravotníctva. Nie je preto rozumné ordinovať si antibiotiká podľa vlastného uváženia najčastejšie zo zásob z minula, hoci to tak veľa ľudí robí.

Antibiotiká užívajte presne v tom čase a takým spôsobom, ako určil lekár. Dodržiavajte i predpísané časové odstupy medzi jednotlivými dávkami lieku. Rovnako dôležité je neskracovať ani nepredlžovať liečbu antibiotikami. Nie je preto rozumné odkladať si lieky na neskoršie použitie, ak máte pocit, že sa už cítite dobre. Nikdy ani nedávajte antibiotiká ľuďom, ktorým neboli predpísané. Nemuseli by u nich účinkovať alebo by im mohli aj ublížiť.

Dôležitá rada: ak sa váš zdravotný stav nezlepší ani po štyroch dňoch užívania antibiotika alebo dokonca dochádza k jeho zhoršeniu, pre istotu kontaktujte svojho lekára, ktorý vás znovu vyšetrí a rozhodne o ďalšom postupe.

Čítajte príbalové letáky

Ďalšou radou rezortu zdravotníctva je, aby si pacient vždy pred prvou tabletkou pozorne prečítal príbalový leták. Môžete sa z neho dozvedieť veľa užitočných informácií, napríklad niektoré lieky si vyžadujú diétne opatrenia. Môžu nimi byť vynechanie mlieka či citrusov počas liečby. Pozor, antibiotiká nikdy nezapíjajte grapefruitovým džúsom. Šťava z tohto ovocia totiž spomaľuje odbúravanie liekov v organizme, čím sa zvyšuje ich hladina, a teda i výskyt nežiaducich vedľajších účinkov.

Z informácie pre používateľa sa tiež dozviete, v ktorých prípadoch sa lieky nesmú používať (rizikové sú najmä niektoré diagnózy a súčasné užívanie iných medikamentov) alebo aké vedľajšie účinky sa v priebehu ich užívania môžu objaviť. Veľký význam má aj informácia, či preparát užívať pred jedlom, s jedlom alebo po ňom.

„Nesprávne užívanie antibiotík spôsobuje ich neúčinnosť, rezistenciu baktérií. Tá je nebezpečná, pretože môže ohroziť zdravie každého z nás - najmä seniorov, malé deti či onkologických pacientov. Môže skomplikovať niektoré operácie a zvyšuje sa aj riziko, že čoskoro nebudeme mať účinné antibiotiká,” zdôrazňuje ministerstvo zdravotníctva.

Ako antibiotiká skladovať?
Väčšinu z nich môžete skladovať pri izbovej teplote, avšak niektoré, napríklad v podobe kvapiek či sirupov, si už vyžadujú skladovanie v chladničke. „Nepotrebné antibiotiká nevyhadzujte do bežného odpadu, ale odneste si ich lekárne,” radí rezort zdravotníctva.


Ako správne načasovať užívanie antibiotík?
Pri antibiotikách, ktoré sa užívajú každých dvanásť hodín, si načasujte užívanie na ráno a večer, napríklad o ôsmej hodine ráno a o ôsmej hodine večer. Lieky, ktoré treba brať každých osem hodín, berte tak, aby ste mali len jednu nočnú dávku a nemuseli sa na užitie medikamentu budiť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >