Potrebujem antibiotiká? Domáce CRP testy sú hit

Gabriela Bachárová, 16. januára 2023 o 05:00

Nákupným hitom v lekárňach sa v posledných týždňoch stali domáce CRP testy, pomocou ktorých si bez návštevy lekára chorý sám zistí, či potrebuje na liečbu svojho ochorenia antibiotiká alebo musí infekciu len vyležať bez liekov na predpis. Treba však mať na pamäti, že výsledok domáceho vyšetrenia je len orientačný a na stanovenie diagnózy a vhodnej liečby v prípade ťažšie prebiehajúcej infekcie treba navštíviť lekára.

Je to na antibiotiká?

Foto: Shutterstock.com

V internetovom obchode MojaLekáreň.sk vzrástli v posledných troch týždňoch nákupy domácich CRP testov až o šesťdesiat percent. Jednou z príčin môže byť, že najmä detskí pacienti sa dnes len tak nedostanú k svojmu pediatrovi a rodičia tak chcú svojpomocne zistiť, či sa majú návštevy u lekára domáhať alebo môžu infekčné ochorenie u svojho potomka zvládnuť aj sami v domácich podmienkach.

Ďalším dôvodom je podľa vyjadrenia internetového obchodu to, že v súčasnosti na trhu vo veľkom chýbajú antibiotiká. Väčší záujem o domáce CRP testy v e-shope sa totiž prekrýva práve s obdobím, keď sa začal nedostatok antibiotík výrazne prejavovať.

„Pacienti sa možno chcú upokojiť, že ich zdravotný stav antibiotiká nevyžaduje, teda sa nemusia výpadkom trápiť a môžu svoje zdravotné problémy v pokoji riešiť tým, čo ich majú po ruke. Či už to sú lieky, alebo štandardné ticho, teplo, tekutiny,“ vyjadrila sa k situácii Pavla Horáková, vedúca online poradne na MojaLekáreň.sk.

Čo znamenajú hodnoty zistené v PCR teste?
do 10 mg/l − bežná hodnota u zdravého človeka
10 − 30 mg/l − miernejšia infekcia vírusového pôvodu
nad 30 mg/l − infekcia bakteriálneho pôvodu, ktorá si už vyžaduje antibiotickú liečbu
50 − 200 mg/l − vážnejšia bakteriálna infekcia vyžadujúca si zvýšený záujem lekárov
nad 200 mg/l − alarmujúce čísla, vážna infekcia, býva nutná hospitalizácia v nemocnici

Nielen respiračné infekcie

Pomocou krvného CRP testu sa zisťuje hodnota takzvaného C-reaktívneho proteínu v krvi, ktorý produkuje pečeň. Jeho hladina začne stúpať, keď sa v tele objaví zápal. Nemusí pritom ísť len o bežné zimné respiračné ochorenia, ale vyšetrenie CRP má zmysel aj pri rôznych chronických ochoreniach, kde hrá rolu zápal. Môže ísť napríklad o zápalové ochorenia tráviaceho traktu, srdca alebo kĺbov.

C-reaktívny proteín býva zvýšený aj u ľudí, ktorí majú vyššie riziko infarktu či mŕtvice a dokonca sa v zvýšenej miere objavuje aj u onkologických pacientov. Zaujímavosťou je, že hladina CRP býva vyššia po operáciách. Po pár dňoch by mala klesnúť. Ak sa tak nestane, pre lekárov je to signál, že v tele sa môže rozvíjať nebezpečný pooperačný zápal.

Hodnota CRP sa v krvi začína zvyšovať po šiestich hodinách od začiatku akútneho ochorenia. Maximum dosahuje asi po 48 hodinách, avšak nie je to vždy pravidlom.

Ako to funguje?

Domáci PCR test funguje podobne ako ten, ktorý vám urobia v ordinácii praktického lekára, keď k nemu prídete s respiračnou infekciou. Pomocou lancety si pichnete do bruška niektorého z prstov, odoberiete pár kvapiek, presuniete ich do nádobky s riediacim roztokom, niekoľkokrát ňou potrasiete a pár kvapiek nakvapkáte do testovacej kazety. Vzhľadovo je podobná kazete, ktorá býva súčasťou domácich testov na ochorenie Covid-19.

Výsledok sa odčíta najskôr po piatich minútach. Počet čiarok a intenzita ich zafarbenia ukazuje, či ide o normálnu hodnotu CRP, jej zvýšenie alebo významné zvýšenie. Výrobcovia testov udávajú, že spoľahlivosť ich výrobkov je až 95 percent. I tak však radšej v prípade nejasností či zhoršeného zdravotného stavu navštívte lekára. Prípadne môžete domáci test niekoľkokrát zopakovať, pretože po pár dňoch sa nízke hodnoty môžu zmeniť na vysoké, ktoré si už vyžadujú liečbu antibiotikami.

Platí pritom, že hodnoty u detí sa interpretujú rovnako ako u dospelých. Len u novorodencov sa môžu na tretí deň zvýšiť hodnoty CRP na 15. U dojčiat sa bežne objavujú hodnoty okolo desať, avšak nejde o ochorenie.

Pozor, nie vždy sú výsledky domáceho CRP testu spoľahlivé. Hodnota proteínu sa totiž môže meniť aj v závislosti od aktuálnej výšky krvného tlaku, od miery únavy, psychického stavu či od toho, či ste konzumovali kávu alebo alkohol.















Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >