V chladných dňoch dobre padnú aj vlašské oriešky v mede.
Foto: shutterstock.comKonzumácia vlašských orechov pomáha znižovať hladinu cholesterolu, riziko artériosklerózy a infarktu. „Mali by ich preto pravidelne konzumovať ľudia, ktorých trápia srdcovocievne ochorenia, pri hrozbe infarktu alebo po jeho prekonaní," vysvetlila Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.
Orechy obsahujú mastné kyseliny, ktoré tvoria primárny zdroj energie pre srdcové bunky, a vitamín B1 podporujúci svalové funkcie. Úrad na sociálnej sieti vysvetlil, že podľa viacerých výskumov pravidelná konzumácia orechov, aspoň za hrsť denne, znižuje riziko infarktu až o polovicu. Pre ich nízky obsah uhľohydrátov a vysokej nutričnej hodnote sú podľa Kataríny Blažovej veľmi prospešné aj pre ľudí trpiacich cukrovkou.
Štúdie u seniorov potvrdili, že pravidelná konzumácia orechov výrazne prispieva k zlepšeniu pamäte a môže pomáhať v spomalení progresu Alzheimerovej choroby. Pre obsah esenciálnych mastných kyselín, lecitínu, fosforu a vitamínu B6 sú podľa odborníkov výbornou potravou pre mozog. V orechoch je tiež obsiahnutý vysoký podiel medi, ktorá napomáha vstrebávaniu železa v čreve a prevencii málokrvnosti.
Orechy podľa úradu zlepšujú aj duševnú výkonnosť a navracajú rovnováhu nervovej sústavy, preto by ich mali jesť hlavne študenti a duševne pracujúci ľudia, ktorých trápi depresia, stres a podráždenosť. Vlašské orechy totiž obsahujú bioaktívne látky, ako sú fytosteroly, gamatoferol, omega-3 mastné kyseliny a rôzne antioxidačné polyfenoly.
Ale pozor, na orechy možno byť aj alergický. Pri podozrení na alergiu je dobré poradiť sa s lekárom.
ANKETA: