Ako správne sušiť a skladovať orechy?

Gabriela Bachárová, 11. októbra 2022 o 04:36

Práve teraz ich na zemi nájdete najviac. Orechy sú obľúbeným druhom ovocia, no aby nám priniesli čo najviac chuťového potešenia, je treba vedieť, ako ich správne sušiť a skladovať.

Vlašské orechy. Kto by ich nemal rád?

Foto: Shutterstock.com

Najväčším nepriateľom orechov je vlhkosť, pretože kvôli nej vznikajú plesne a potom ich môžete akurát tak vyhodiť. Orechy sa snažte zberať, keď je vonku sucho, hoci na jeseň to nemožno stopercentne dodržať. Nikdy ich však neumývajte pod vodou, aby ste z nich odstránili špinu a zvyšky obalu. To by vznik plesne len podporilo. Orechy pred sušením vyčistite nasucho napríklad s pomocou handričky či kefy.

Orechy ideálne rozložte na veľké sitá, aby mali zo všetkých strán prísun vzduchu. Ak však nič také nevlastníte, dobrou voľbou sú aj obyčajné plechy na pečenie, prípadne papierové krabice či staré noviny, avšak v tom prípade oriešky pravidelne obracajte. Dbajte na to, aby boli len v jednej vrstve, nie na sebe.

Teplo, sucho a vzduch

Orechy obľubujú teplo, sucho a vzduch. Ak bude vonku ešte pár dní teplo, dajte ich sušiť pred dom či na záhradu a na noc vezmite domov. Pofukuje pri sušení vonku vetrík? Tým lepšie.

Pri sušení doma dbajte na to, aby orechy boli v blízkosti aspoň pootvoreného okna. Môžete ich sušiť na zapnutom radiátore či pod ním. Pravidelne kontrolujte, či niektoré neplesnivejú. Do studenej, vlhkej a nevykúrenej miestnosti v žiadnom prípade nepatria.

Takto sušte orechy asi mesiac, potom ich môžete premiestniť do otvorených debničiek, prípadne do sieťových tašiek v komore či pivnici. Nedávajte ich do vzduchotesných nádob. Ak orechy nazbierate práve v týchto dňoch, do Vianoc budú akurát perfektne vysušené.

Usušené v rúre

Sušiť môžete aj priamo jadrá orechov. Ak sa rozhodnete sušiť v pečiacej rúre, postup je nasledovný: orechy vložte do rúry vyhriatej len na 40 až 45 stupňov a nechajte pôsobiť teplo dve až tri hodiny. Dvierka by mali byť pootvorené kvôli tomu, aby mohla von unikať vlhkosť. Potom zvýšte teplotu na 70 stupňov a takto sušte pol hodiny.

Následne môžete orechy buď zmraziť alebo uzavrieť do nádoby bez prístupu vzduchu a vložiť do chladničky. Celkom určite by ste ich nemali vystavovať dennému svetlu.

Pri správnom usušení i skladovaní vám môžu orechy v dobrom stave vydržať až dva roky, dlhšie však už nie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >