Červená šošovica, vynikajúca potravina aj pre tehotné ženy. V tomto všetkom nám pomáha

Patricia Poprocká, 10. augusta 2023 o 06:23

Ak sa povie šošovica, väčšina si predstaví tie klasické hnedozelené zrniečka. Oplatí sa však konzumovať aj červenú šošovicu, hoci u nás nemá až takú kulinársku tradíciu. Obsahuje veľa látok prospešných pre človeka aj pre tehotné ženy a má i ďalšie výhody.

Je z nej chutná a nesmierne zdravá nátierka, omáčka, polievka, čokoľvek chcete.

Foto: shutterstock

Vynikajúca potravina v tehotenstve

Prečo? Pre vysoký obsah kyseliny listovej, ktorá podporuje neurologický vývoj dieťaťa najmä v prvom trimestri. Je dôležitá pre normálny rast a vývoj plodu, pri tvorbe DNA, pre správny vývoj miechy, zabraňuje rázštepom chrbtice (spina bifida) a do istej miery chráni aj pred potratom. Kyselina listová, ktorú obsahuje červená šošovica, sa tiež odporúča ženám, ktoré sa len chystajú otehotnieť, pretože môže mať priaznivý vplyv na ženskú plodnosť.

Uľahčuje trávenie

Červená šošovica je ľahko stráviteľná a reguluje hladinu cukru v krvi. Obsahuje veľa vlákniny, čo znamená, že pomáha udržiavať črevá v optimálnom stave a predchádzať zápche.

Dodáva telu železo

Červená šošovica obsahuje tiež železo. Odporúča sa ju konzumovať s čerstvou zeleninou, bohatou na vitamín C, pretože ten podporuje vstrebávanie železa do organizmu.

Uvarená je raz dva

Strukoviny je dôležité pred prípravou namáčať na niekoľko hodín, ideálne na celú noc. Nielen preto, aby sa rýchlejšie uvarili, ale aj preto, aby po nich nenafukovalo. „Namáčanie cez noc a následné opláchnutie pred varením pomáha znížiť fermentáciu,“ vysvetlil pred časom gastroenterológ Ladislav Kužela. U červenej šošovice je to iné – nemá vonkajší obal, takže ak aj na namáčanie zabudnete, nič sa nestane a uvarí sa stále rovnako rýchlo.

Skvelá na nátierky

Uvarí sa rýchlo, rovnako aj rozvarí. Znamená to, že z nej môžete veľmi rýchlo pripraviť domácu nátierku. Do hrnca k nej pridajte jednu cibuľu, cesnak, prípadne mrkvu alebo inú zeleninu, akú obľubujete. Potom vodu sceďte, osoľte, okoreňte, pridajte trocha vegety, byliniek, prípadne horčice alebo kečupu, panenského olivového oleja – všetko zmixujte ponorným mixérom do hladka a nátierku máte hotovú. Z červenej šošovice je však aj výborná a rýchlo uvarená polievka, vhodná je do zeleninových fašírok alebo ako súčasť soté.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >