Buk záchránarov z Tatier bojuje o titul Európsky strom roka

pt, 7. februára 2022 o 04:40

Je to pomerne rozšírený strom v celej Európe, v Tatrách je však skôr unikátom, a takto ostrihaný možno i v celej Európe. Buk lesný v Starom Smokovci, o ktorý sa už desaťročia starajú tatranskí záchranári, sa dostal do finále ankety Európsky strom roka.

Buk-dáždnik, Strom lásky, bude aj Európskym stromom roka?

Foto: Ekopolis

Unikátny strom nájdete v Starom Smokovci pri šikmej budove Horskej záchrannej služby a Tatranci si bez neho nevedia svoje mesto ani predstaviť. Buk s ojedinelým tvarom je jedným zo symbolov Starého Smokovca. Má viac než 70 rokov a o jeho nevšedný tvar dáždnika sa postaral dlhoročný príslušník horskej služby Ján Kušnirák. Dnes je už v penzii, no buk strihal takmer 30 rokov tak, že dnes rozprestiera svoje visiace konáre do šírky a vytvára nádherný dáždnik.

Tatranci to využili aj na komerčné účely, buku prisúdili označenie Strom lásky. Vlani pod ním osadili veľké drevené srdce s nápisom, že keď sa pod ním zaľúbenci pobozkajú, ich láska bude pevná ako tatranská žula. Kto chce, môže vyskúšať.

A kto chce, môže podporiť tatranský buk-dáždnik v hlasovaní prestížnej ankety. Vo finále európskej súťaže sú víťazi národných kôl, spolu 16 stromov. Hlasovať môžete na tomto odkaze počas celého februára.

Organizátori European Tree of the Year zdôrazňujú, že v súťaži nie je dôležitá krása, veľkosť ani vek, ale príbeh a spojenie s ľuďmi. Tých má tatranský buk nepochybne veľa, rozhodovať však bude aj počet hlasov. Pridáte ten svoj?





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >