10 krokov do školy. Prehľadný manuál, ako prejsť z prázdninového režimu na školský

Patricia Poprocká, 27. augusta 2022 o 04:29

Do konca prázdnin ostáva týždeň, a aj keď si ho treba ešte vychutnať, zároveň je to čas, kedy treba začať postupne prelaďovať z letného na školský režim. Samozrejme, nenásilne a nenápadne, aby bol prechod do školy čo najľahší.

Ahoj leto, ahoj škola!

Foto: shutterstock

Ponúkame vám 10 tipov, ako dieťa čo najlepšie nachystať na školu, aby plynule prešlo zo sveta hier do toho školského. Pre každé dieťa platí, samozrejme, niečo iné, veríme, že nájdete inšpiráciu práve pre to svoje.

1. Ak sa dá, zostaňte posledný týždeň doma, aspoň pár dní. Sú deti, ktoré ťažko znášajú radikálnu zmenu – v jeden deň návrat z dovolenky, druhý do školy. Takto získajú čas na postupné privykanie si, čím sa im aspoň čiastočne môže znížiť stres. (Na druhej strane sú typy, ktoré sa ľahko prispôsobia, no to už nalepšie poznáte vy.)

2. Postupne v nasledujúce dni začnite upravovať dieťaťu režim, aký bude mať počas školského roka. Čiže mu napríklad posúvajte večierku zakaždým o pár minút skôrtak, aby ste sa na začiatok školského roka dopracovali k želanej hodine, aj stravovanie prispôsobujte časom, aké bude mať v škole.

3. Začnite opäť s povinnosťami, ktoré máva dieťa cez školský rok. Všetky bežné veci, od ktorých bolo v lete odbremenené, ako napríklad pomoc v kuchyni, pri nákupoch, varovaní mladších súrodencov a podobne.

4. Postupne si pripomínajte aj školské učivo či krúžky. Iste, žiadne veľké skúšanie ani testy, len tak, ako tému rozhovorov alebo v rámci čítania pred spaním... Skrátka škola hrou.

5. Niekto to nemá rád, iný sa na to teší, ale je to nevyhnutné v oboch prípadoch – príprava vecí, ktoré treba do školy. Taška, peračník, prezúvky, veci na cvičenie, chystajte to všetko v príjemnej atmosfére, nech dieťaťu ostane z toho dobrý dojem. Napríklad nákup spojiť s návštevou kúpaliska, cukrárne alebo s inou obľúbenou prázdninovou aktivitou.

6. Hovorte pozitívne. Aj keď veľa rodičov je z konca prázdnin smutných rovnako ako ich deti (ak nie viac), je dobré si to nechať pre seba. Namiesto žiaľnych povzdychov, aká škoda, že končia prázdniny, je lepšie uvedomiť si tie príjemné stránky – nové zážitky, opätovné stretnutia s kamarátmi, možnosť rásť, niečo nové sa naučiť a podobne.

7. Naplánujte si niečo príjemné na september. Atraktívny program, na ktorý sa dieťa aj vy tešíte – napríklad návštevu príbuzných, výlet, koncert obľúbenej kapely, jarmoky či vinobrania.

8. Zorganizujte stretnutie s kamarátmi vášho dieťaťa ešte pred oficiálnym začiatkom školského roka. Môže im to pomôcť, vyrozprávať si zážitky z prázdnin, prípadne zistiť, že nie sú jediní, komu sa budúci pondelok príliš nechce do školy.

9. Urobte si doma bodku za práznidnami. Vyhodnoťte si v rodine, čo komu toto leto dalo, čo bolo najkrajšie, čo by kto zmenil.

10. V nadväznosti na predchádzajúci bod si urobte aj motivačný plán na nový školský rok. Čo by kto v ňom chcel dosiahnuť, naučiť sa, aké krúžky vyskúšať a podobne. Škola je predsa i radosť!


ANKETA:

Tešíte sa na začiatok školského roka?

54,5%



39,4%



3,0%



3,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >