Budem požiarnikom! Berte vážne, čím chce byť vaše dieťa, nech to znie akokoľvek bláznivo

Lýdia Adamcová, klinická psychologička, 7. marca 2019 o 08:11

Detské túžby sú úprimné a slobodné. Počúvajte ich a podporujte. Tak máte najväčšiu šancu, že vaše dieťa si zvolí vo svojom živote tú pravú cestu, ktorá ho zaujíma a napĺňa.

Budem hasičom! Deti záchranárov obdivujú, podľa psychologičky je dobré ich v týchto túžbach podporovať, aby si dokázali neskôr v živote spontánne nájsť to, k čo ich naozaj baví.

Foto: PRAVDA, Štefan Rimaj

Voľby v detskom veku sú najúprimnejšie a najbližšie k tomu, čo by chceli v živote robiť. Takmer každé dieťa má vo veku 7 až 12 rokov nejaké vysnívané povolanie alebo predstavu o budúcej kariére.

Mnohé to spontánne hovoria: „Chcem byť hasičom, smetiarom, učiteľkou, speváčkou, modelkou, astronautom…“, prípadne nejakým z novodobých akčných hrdinov. Sú to dobré tipy, ktoré im neskôr, keď budú hľadať svoju cestu, môžu pomôcť.

Deti pri svojich prvotných túžbach nie sú ovplyvnené publicitou profesie či výškou zárobku. Podstatou je schopnosť tešiť sa z aktivít, ktoré vnímajú. Deťom je ešte vlastné silné želanie dať svetu čosi dobré a veľké.

Pýtajte sa ich preto, čím by chceli byť, a ponúkajte im možnosti spoznávať rôzne aktivity a činnosti.

Čo je čo

Hoci napríklad rušňovodič, smetiar, hasič, letuška, speváčka, herečka či kráľovné krásy sú trvalo populárne povolania, aj za nimi sa skrývajú hodnoty, nad ktorými sa oplatí zamyslieť.

Napríklad podstatou práce smetiara je udržiavať svet čistý, triediť dobré od zlého, potrebné od nepotrebného. Takto túžiace dieťa možno bude raz ekológ, psychológ, právnik, lekár.

Hasič má zasa odvahu a silu riešiť nebezpečné situácie, zachraňovať, riskovať. Vie dostať pod kontrolu prírodné živly. Je predurčený byť záchranárom, lekárom, policajtom, právnikom.

Rušňovodič je zodpovedný za celý vlak, vie ho viesť a ísť ďalej, objavovať väčšie rozmery sveta, dokáže to sprostredkovať iným, vie ísť priamo za svojím cieľom. Možno aj dieťa bude raz učiteľ, riaditeľ, cestovateľ, vodca či politik.

Kráľovné krásy a letušky symbolizujú potrebu obohatiť svet krásou, kultivovať a zjemňovať, sprostredkovať tieto hodnoty ďalej či sprevádzať ľudí v neznámom svete. Dievča túžiace po tejto profesii môže byť raz hudobníčka, maliarka, dizajnérka, architektka.

Akčný hrdina, to je o odvahe, bojovnosti, spravodlivosti, chránení slabších, čo by dieťa predurčovalo byť policajtom, vojakom, sudcom.

Ak nie povolanie, aspoň hobby

Niektoré túžby, ako napríklad práca zameraná na ochranu zvierat, cestovanie či spisovateľské povolanie, v deťoch často potláčajú rodičia alebo okolie.

Väčšinou sa tieto povolania považujú za nevýnosné a neatraktívne. Majú však svoju hodnotu aj ako koníčky, ktoré obohacujú život a dobíjajú človeku energiu.

Hoci tie najfantastickejšie detské predstavy a túžby sa nie vždy uskutočnia a v dospelosti si deti napokon zvolia iné povolania, netreba ich zavrhnúť.

Túžby z detstva pomáhajú aj v dospelosti

Ak neviete, čo robiť vo svojom živote alebo robíte prácu, ktorá vás nebaví vráťte sa na úplný začiatok svojho života.

Stíšte sa, zatvorte si oči a skúste sa rozpamätať - čo si želala vaša bezhraničná detská duša skôr, než sa stiahla, aby vám nebránila v uplatnení, ktoré vám možno vybrali rodičia. Jej túžby zostali vaším pozitívnym tieňom. Poznáte ho vďaka ľudom, ktorých obdivujete, ukazujú vám vaše potlačené talenty a schopnosti.

Ak na svoje túžby človek zabudne, stráca silu a smer svojho života.

Osobne obdivujem tvorbu a prácu módnych návrhárov. Odmalička som s maminkou šila a vyšívala. Fascinovalo ma to, ale v tej dobe tento odbor ešte nebol a na vtedajšiu umeleckú priemyslovku som sa nedostala. Zostalo to mojou túžbou a mojim koníčkom.

Skúste realizovať aspoň niektorú zo svojich detských túžob, hoci aj v podobe koníčka. Ak ste sa nestali zverolekárom, môžete sa zapojiť do práce ochranárov zvierat. Aj keď ste za celý život neuverejnili ani jednu báseň, môžete tvorbou potešiť blížnych. Realizácia snov z detstva môže vniesť do vášho života radosť a vaše deti tým budú tiež nadšené.

Podporujte deti

Poznala som mladého muža, ktorý v práci aj v živote ako keby stál na jednom mieste. Vychovala ho matka a celé detstvo cestoval prstom na mape, ktorú mal vo svojej izbe. Jeho túžbou bolo cestovať a poznávať – táto sila však zostala iba v jeho hlave. Na jej realizáciu potreboval energiu ťahu, zapojenie celého tela – ísť, objavovať, prekonávať prekážky. To ale bola energia otca, ktorého nemal.

Ak nepodchytíte najhlbšie túžby svojho dieťaťa, prípadne ich zablokujete napríklad povinným učením niečoho iného, zablokujete mu aj jeho motiváciu niečo robiť, vytrvalosť za niečím ísť. Vezmete mu „vietor z plachiet“.

Načúvajte skrátka svojim deťom, pamätajte na ich túžby, čo ako bláznivé sa vám zdajú.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >