Buď safe online. Nový projekt učí deti, ako sa bezpečne správať na internete

gb, 23. júla 2020 o 04:15

Cieľom projektu Buď safe online je vzdelávať deti a ich rodičov v oblasti bezpečného správania na internete. Projekt v súčasnosti tvorí online platforma, na ktorej deti nájdu rady a tipy, ako bezpečne používať internet a sociálne siete a ako sa správne zachovať v nepríjemných alebo nebezpečných situáciách.

Za počítačom bezpečne.

Foto: Shutterstock.com

Buď safe online však nie je len pre deti, užitočné informácie ponúka aj rodičom, ktorí hľadajú spôsob, ako téme online bezpečnosti lepšie porozumieť, či učiteľom, ktorí ju chcú sprostredkovať svojim žiakom.

Hrozieb, ktorým sú deti na internete vystavené, je mnoho – od krádeže účtu na sociálnych sieťach až po kyberšikanu. Viac ako štvrtina slovenských detí sa na internete stretla s negatívnymi zážitkami, ako je výsmech, urážky alebo cielené zosmiešňovanie, vyplynulo z prieskumu spoločnosti Avast, ktorý projekt pripravila.

Nebezpečné môže byť aj prílišné zdieľanie informácií na sociálnych sieťach, ktoré odhaľujú citlivé údaje o dieťati, ako je napríklad jeho aktuálna poloha. Mnohým hrozbám sa pritom dá ľahko predchádzať správnou prevenciou.

„Internet je pre deti miestom, kde trávia svoj voľný čas a kde sa odohráva aj veľká časť ich spoločenského života. Denne na ňom trávia jednu až dve hodiny, cez víkend to môže byť dokonca tri až päť hodín," vysvetľuje manažérka projektu Buď safe online, Nina Jakešová.

„Internet však tiež predstavuje mnohé riziká, ktorým deti nemusia vedieť čeliť, pretože o nich nemajú dostatok informácií. Rodičia a učitelia deťom často nedokážu dobre poradiť, ako sa v kritických situáciách zachovať, pretože sa v online svete sami plne neorientujú. Buď safe online preto prirodzenou a zábavnou cestou deti učí, ako sa nástrahám na internete vyhnúť, alebo aspoň minimalizovať ich dopady."

Na Slovensku sa Buď safe online rozhodol podporiť známy YouTuber a influencer Selassie. „Fanúšikovia mi často píšu, že sa na internete stretávajú s rôznymi rizikovými situáciami, ako sú ukradnuté účty, falošné profily, kyberšikana a veľa ďalších. Hľadal som preto spôsob, ako im pomôcť aj u nás na Slovensku," hovorí Selassie. „Projekt Buď safe online sledujem od začiatku a som rád, že sa môžem stať súčasťou tímu. Verím, že dokážeme pomôcť tisícom, ak nie desaťtisícom detí."

Aby bola platforma pre deti čo najprínosnejšia, projekt Buď safe online podporili tiež odborní partneri, ako je internetová poradňa IPčko.sk a Digitálna koalícia. „Pre nás, psychológov z IPčka, predstavuje internet predovšetkým príležitosť byť mladým nablízku a prirodzene im pomáhať. V prostredí, ktoré je im blízke a spôsobom, ktorý je pre nich najjednoduchší a zároveň absolútne dostupný, s nimi už ôsmy rok komunikujeme a ponúkame prijatie, podporu aj odbornú pomoc v ich malých aj veľkých trápeniach. Na spoluprácu s Buď safe online sa tešíme, máme spoločný cieľ a veríme, že čím viac atraktívneho užitočného obsahu bude internet ponúkať, tým väčšia je šanca, že sa spolu s deťmi a mladými všetci - aj rodičia a starí rodičia - naučíme využívať online nástroje správne a bezpečne. Meniť hrozby na príležitosti nás v IPčku baví a aj projekt Buď safe online, dokonca priamo aj s kontaktom na našich odborníkov z internetovej poradne IPčko, bude určite veľkým prínosom v slovenskom svete internetu,” hovorí riaditeľka poradne IPčko.sk Gabriela Zúbriková.

Buď safe online vznikol v roku 2018 v Česku. Tento rok v marci sa rozrástol o interaktívny online kurz, ktorý deti prostredníctvom simulácie chatu učí reagovať na potenciálne nebezpečné situácie, ako je komunikácia s falošným profilom alebo vydieranie. „Od marca sa v kurze vzdelalo už 20 tisíc detí. Väčšina ho hodnotí plným počtom bodov, čo považujeme za skvelý výsledok. Ukazuje to, že deti majú o informácie o bezpečnom správaní v online svete záujem, najmä, ak im ich sprostredkujeme v jazyku a štýle, ktorý je im blízky," dopĺňa Jakešová.

Slovenská platforma s online kurzom je deťom, rodičom a učiteľom k dispozícii teraz. Návštevníci webu sa môžu tešiť aj na články a videá s radami, ktoré im pomôžu zostať na internete v bezpečí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >