Spievajte svojmu malému. Bude pokojnejšie i lepšie zaspí

Gabriela Bachárová, 25. októbra 2018 o 06:00

Dieťa plače a neviete ho utíšiť. Večer zasa odmieta spať. Čo robiť, keď už nič nezaberá? V týchto aj iných prípadoch môže byť pomoc prekvapujúco jednoduchá. Skúste mu zaspievať.

Spev dieťa upokojuje a prináša mu radostné pocity.

Foto: Shutterstock.com

Deti prirodzene očakávajú, že im rodičia budú spievať. Majú to zakódované vo svojej genetickej výbave. Veď sa im spievalo celé veky! S piesňami sa stretávali všade, pretože ľudia si tak spríjemňovali náročné práce v hospodárstve či na poli. Dnes už síce muži nekosia a ženy neopatrujú domáce zvieratá, ale na potrebe spevu sa u najmenších vôbec nič nezmenilo. Lenže mnohí dnešní rodičia na túto starú múdrosť nie vlastnou vinou zabudli.

„Keď večer sedím pri svojej päťročnej dcérke a čakám, kedy konečne zaspí, často ma prosí, aby som jej spievala. Veľmi sa mi nechce, po celom dni väčšinou cítim veľkú únavu. Chcem, aby už spala a ja som mohla ísť dokončiť domáce práce a pracovné úlohy, ku ktorým som sa cez deň nedostala. Katka sa ale v posteli neustále vrtí, chce na záchod, potom napiť, najesť. Nakoniec sa teda premôžem a začnem notovať tých pár pesničiek, čo poznám. Stále ma prekvapuje, ako rýchlo a zaručene to na ňu zaberá. O chvíľu už pokojne oddychuje," hovorí Eva.

Spev deti upokojuje a prináša im radostné pocity. Pôsobí tiež ako rituál, ktorý potrebujú kvôli pocitu istoty a bezpečia. Ak si zvyknú, že im v pravidelnom čase spievate tie isté pesničky, budú oveľa spokojnejšie. Ale nielen to. Výskumy naznačujú, že spev dokonca pozitívne ovplyvňuje aj zdravotný stav. Nedonoseným deťom, ktorým sa spievalo, sa upravil pulz a zásobovanie organizmu kyslíkom.

Ak vás zaujíma všestranný rozvoj potomka, potom zpozorniete pri tejto informácii. Doktorka Ruth Hewston z britskej University od Worcester vo svojom výskume zistila, že deti, ktoré žili v spievajúcich domácnostiach, mali lepší jazykový vývoj a ľahšie komunikovali.

Pesničky tiež umocňujú puto medzi rodičom a dieťaťom. Nezáleží na tom, čo spievate, ani na tom, ako to spievate. Vaše dieťa chce počuť váš hlas. Neposudzuje vás. Ani vy sa neposudzujte. Nemusíte sa pritom obmedzovať len na repertoár tradičných ľudových piesní. Spievať môžete aj moderné songy alebo potomkovi predstaviť vlastnú tvorbu.

Spievajte aj kvôli sebe


Spievanie nemá pozitívny vplyv len pre deti, ale aj na dospelých. „Môj dnes už nebohý dedko si často spieval, keď bol smutný. Babka bola chorá, musel sa o ňu starať, bál sa, že mu odíde. Až s odstupom času som pochopila, že si spieval, aby sa cítil lepšie. Keď som sa stala matkou, trpela som pocitmi osamelosti a depresiami. Jedného dňa som si z ničoho nič začala pospevovať. Uľavilo sa mi, dokonca som začala mať veselšiu náladu. Nechápem, ako je to možné, ale spev má zrejme pre ľudí hlbší význam, ako si myslíme. Samozrejme veľa spievam aj svojmu synčekovi," hovorí Zuzana, mama dvojročného Maťka.

Kedy ste si naposledy zaspievali? Veľmi pravdepodobne to bolo po pár pohároch vína s kamarátmi. A bolo vám pri tom dobre. V triezvom stave by vás vyspevovať zrejme nenapadlo. Ak však hľadáte jednoduchý tip, ako prakticky okamžite trochu zlepšiť svoj život, spievanie je tajným tipom. Denne dvakrát desať minút.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >