Haló, počuješ nás v brušku?

Gabriela Bachárová, 11. októbra 2018 o 17:15

Rodičia sa radi prihovárajú k svojmu nenarodenému dieťaťu. A to pozorne počúva.

Dieťa v brušku počuje, prihovárajte sa mu preto často

Foto: Shutterstock.com

Nedá sa s presnosťou určiť, odkedy maličké v brušku počuje. Isté ale je, že už medzi 20. až 24. týždňom tehotenstva reaguje na zvuky, ktoré k nemu prichádzajú zvonku. Nepríjemný hluk spôsobí, že sa začne nespokojne hýbať. Pokojné tóny v ňom naopak vyvolajú záujem a sústredené, nehybné počúvanie.

V brušku nie je nikdy ticho. Dieťa vníma, ako šumí mamina krv. Počuje aj zvuky jej čriev a iných vnútorných orgánov. A samozrejme vníma tlkot mamičkinho srdca, ktorý hrá veľkú rolu aj po jeho narodení. „Keď sa novorodencom púšťa zvuk matkinho srdca, menej plačú, nestratia toľko na váhe a sú všeobecne v lepšej nálade. Je očividné, že dieťa si spomína na dôverný, nepretržitý tlkot srdca, ktorý je mu známy už z maternice,“ píšu v knihe Tajomstvo prvých deviatich mesiacov nemeckí autori, profesor neurobiológie Gerald Hütner a psychoterapeutka Ingeborg Weser. Ak dieťa plače, často pomôže priložiť si ho k srdcu, a ono sa upokojí.

Pozná zvučku seriálu aj pesničky


Mamičky z Veľkej Británie sa zúčastnili na pokuse, ktorý mal dokázať, že deti si po narodení spomínajú na zvuky, ktoré v brušku pravidelne počúvali. Ženy sa každý deň dívali na obľúbený seriál. Keď sa deti narodili, pustili im jeho zvučku. Výsledok neprekvapil. Bábätká na známe zvuky reagovali, upokojili sa.

„Plody si pamätajú aj určité piesne, ktoré im počas tehotenstva púšťali opakovane. Niektorí profesionálni hudobníci dokonca hovoria, že isté skladby poznali tak dobre, že vedeli, ako pokračujú, a to ešte pred otočením notového listu,“ upozorňujú nemeckí autori.

Povedzte mi niečo, počúvam vás


K dieťaťu najčastejšie dolieha mamin hlas. Počuje ho naozaj dobre, pretože panvové dno funguje ako zosilňovač zvuku. Hlas sa naviac prenáša aj cez chrbtové kosti. Pokusy viedli k zisteniu, že keď sa dieťaťu pustí mamin hlas tak, ako znel v maternici, reagujú naň ešte výraznejšie, ako keď ho počujú po narodení. Ani oteckovia sa ale nemusia cítiť odstrčení. Nenarodené dieťa lepšie počuje zvuky nízkej frekvencie. To znamená mužské hlasy. Hlasy zvonku plod vníma tlmene, akoby k nemu prichádzali cez záves, ktorý sa odhrnie až po narodení.

Sluch perfektne funguje v siedmom mesiaci

Vnútorné ucho dieťaťa je celkom vyvinuté už v polovici tehotenstva. Sluch mu veľmi dobre slúži od polovice siedmeho mesiaca. Platí pritom, že sluchový nerv je jediným zmyslovým nervom, ktorý je v tomto období vývoja už dokonale funkčný.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >