„Bež, vírus, bež!“ Učiteľka vymyslela krásny spôsob, ako deťom ukázať, že nosiť rúško nie je zbytočné

pt, 14. októbra 2020 o 04:26

Rúška na vyučovaní sú pre nárast infikovaných koronavírusom povinné už pre všetkých školákov, teda aj najmladších na prvom stupni. Sedieť v nich niekoľko hodín nie je síce bohviečo, deti to však zvládnu, ak sa im vhodne vysvetlí ich dôležitosť. Istá učiteľka našla na to krásny spôsob, ktorý deťom ukázal, ako byť ohľaduplný k druhým.

Po sprísnení opatrení musia nosiť rúška už všetci žiaci v školách, doteraz boli povinné len na druhom stupni a stredných školách.

Foto: shutterstock.com

Učiteľka sa oň podelila na sociálnej sieti v skupine pedagógov a jej status zdieľal bývalý poslanec parlamentu Martin Poliačik. Meno neuviedol. „Nech ju nevystavujem šikane antirúškových aktivistov,“ vysvetlil na Facebooku.

Učiteľka v statuse opísala prvé ráno so svojimi žiakmi v rúškach. „Pozdravili sme sa a otvorila som okno, aby sa lepšie dýchalo. Deti boli nezvyčajne ticho, tak som sa ich opýtala, ako im v tých rúškach je. Že nič moc, že im vadia, prekážajú, že sú zbytočné... Debata mohla začať,“ priblížila atmosféru.

Deťom vzápätí vysvetlila, že o rúškach sa dnes veľa hovorí všetko možné. Že ich treba, že netreba, že nás ochránia, že nás neochránia... Priznala, že je ťažké si z toľkých informácií vybrať a ako správna učiteľka s deťmi urobila praktický pokus.

Deťom kázala vybrať pravítka, zložiť rúška a dýchnuť na pravítko. „Čo sa tam urobilo?,“ pýtala sa.

„Hmla! Rosa! Para!,“ odpovedali deti.

„Áno. Vydýchli ste vlhký vzduch. Teraz si nasaďte rúško a opäť dýchnite na pravítko. Čo na ňom máte?,“ pýtala sa znova.

„Nič!“ jednohlasne kričali deti.

„A kde je teda ten vlhký vzduch?,“ položila ďalšiu otázku, čím nechala priestor deťom, aby záhadu vyriešili samé.

„V rúšku!!!!!,“ znela odpoveď.

Učiteľka prikývla a pokračovala vo vysvetľovaní: „Tie kvapôčky, čo ste vydýchli do rúška, by bez neho lietali po triede. Máte v nich svoje bacilčeky, ktoré nemusia vášmu telíčku nič robiť. Ste kámoši, alebo je vaše telíčko tak silné, že ich vymláti. Ale čo ak by ublížili vášmu spolužiakovi? On sa s nimi nepozná, jeho telíčko sa nemusí vedieť s nimi popasovať. Alebo telíčko jeho babičky, mamičky či súrodenca. Tak sme ich teda nechali v rúšku, aby sme ochránili druhých.“

Deti sa podľa nej smiali, pritákavali, tešili sa z pokusu aj z vysvetľovania.

Potom učiteľka urobila ešte jednu názornú ukážku. Neposedného žiaka vyzvala, aby robil vírus a prebehol sa po triede. „Vyštartoval ako strela a o pár sekúnd bola trieda obehnutá. Potom som ho vzala okolo pásu a povedala som: Tak, ja som teraz rúško a idem spomaliť vírus! Bež vírus, bež koľko vládzeš! Drobec sa rozbehol, no ja som ho objatím spomalila. Trvalo mu dlho, kým sa dostal na koniec triedy.“

Deťom scénku dovysvetľovala aj slovne: „Rúško možno nezastaví vírus úplne, ale veľmi ho spomalí a ochráni spolužiaka. Myslite na to, že vaše rúško chráni druhých, ich rúško chráni vás.“

Následne sa hodina mohla začať, deti si povyťahovali rúška cez nos a venovali sa učeniu. „Tie decká sú strašne zlaté a veru múdre. Niekedy múdrejšie ako poniektorí dospeláci. Vydržali sme prvý deň, vydržíme aj ďalšie. Lebo nám na zdraví spolužiakov a druhých záleží,“ uzavrela učiteľka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >