Bez vesty ani na krok! 5 vecí, ktoré je dobré vedieť pred výletom na loďke

Patricia Poprocká, 15. augusta 2019 o 06:51

Výlet na loďke je veľkým lákadlom, ak trávite dovolenku pri vode. Ak naň idete sami a viete plávať, väčšinou bezpečnosť príliš neriešite. Ak ste však s deťmi, treba dávať pozor aj na iné veci než to, aby dieťa neprepadlo cez palubu. Utorková policajná kontrola jednej z výletných lodiek na Liptovskej Mare napríklad odhalila vážne nedostatky, ktoré priamo ohrozovali životy výletníkov.

Plavba loďkou je zážitkom, najmä pre deti.

Foto: Patricia Poprocká

Na loďke s kapacitou 12 osôb sa ich plavilo 21, z toho osem detí. Na palube neboli ani záchranné vesty. „Čo by ste za tie prachy nechceli,“ mal reagovať na požiadavky výletníkov lodivod.

Ako je už známe, muž prevážal ľudí bez dodržania bezpečnostných opatrení, nemal dokonca ani platné doklady na plavbu. Pritom len pred dvoma týždňami dostal za to pokutu 300 eur. Či pri výbere plavby natrafíte na podvodníka alebo seróznu firmu, neviete vždy ovplyvniť, predsa len však nie ste bezmocní. Vždy sú možnosti, ako sa postarať o čo možno najväčšiu bezpečnosť a ak sa dá, podobným prípadom aj vyhnúť.

Bez vesty ani na krok

Vy možno plávať viete, deti však nie sú tak zdatné. Bez toho, aby ste mali pre nich vesty, na palubu nevkročte. Môžete sa na ne vopred opýtať personálu loďky, najväčšia istota je však mať vlastné. Dajú sa kúpiť v športových obchodoch a niekedy aj v supermarketoch.

Preverte si počasie a vodu

Najmä ak ste pri mori, môže sa výlet s loďkou zmeniť na nepríjemné dobrodružstvo. Pred plavbou sa teda uistite, či nie sú priveľké vlny, silný vietor alebo či sa neblíži búrka.

Veľké vlny môžu niekedy plavbu naozaj veľmi znepríjemniť.

Foto: Patricia Poprocká
Zážitok mamičky Petry je výstrahou: „V jeden chladný deň počas dovolenky v Chorvátsku sme sa rozhodli previezť loďkou. Cestu z Cavtatu do Dubrovníka si dodnes všetci živo pamätáme. V zátoke v meste to bola pohoda, deti (mali 2 a 4 roky) sa veľmi tešili. Ako sme však vyšli na otvorené more, boli tam obrovské vlny, špliechali až na palubu. Lodivod na ne s loďkou vychádzal, občas vypínal motor. Deti nám sedeli schúlené v náručí, mladší syn našťastie zaspal, no dcéra sa ma kŕčovito držala celú cestu. Ja som v duchu riešila, čo budeme robiť, keď sa prevrátime. Čo s deťmi, ako ich udržať na hladine... Videla som na palube jedno plávacie koleso, inak nič. Bolo nás tam asi 20 cestujúcich, nik nepreriekol slova. Našťastie to loď aj kapitán zvládli a v Dubrovníku sme síce roztrasení, ale zdraví, vyšli na pevninu. Naspäť sme už išli autobusom, hoci more už vyzeralo oveľa miernejšie. Mali sme toho všetci štyria dosť.“

Nesadnite na loď hocikomu

Samozrejme, či má lodivod platné papiere, bežný cestujúci na prvý pohľad nezistí. Väčšinou však vie posúdiť, v akom stave je samotná loď, či má kapacitu primeranú počtu cestujúcich, či ako sa personál správa. Niekedy môže niečo naznačiť aj podozrivo nízka cena, aj keď zasa, žiaľ, nie vždy platí, že za viac peňazí dostanete aj lepšiu kvalitu. Dobré je povypytovať sa niekoho, kto na podobnom výlete bol, ako plavba prebiehala.

Radšej s prázdnym žalúdkom

Seba možno poznáte, ale neviete, ako zareagujú deti. Nie je dobré sa pred plavbou najesť, nie každý znáša kolísanie vĺn rovnako dobre. Ak sa niekomu točí hlava alebo ho berie na zvracanie, vždy je lepšie mať pritom prázdny žalúdok.

Primerane sa oblečte

Na lodi je vždy o čosi chladnejšie, môže za to prúdenie vzduchu, ktoré vzniká, ako sa loď pohybuje. Rátajte teda s jednou vrstvou navyše, dobré je mať pre deti aj šatku na hlavu. Tá môže chrániť aj pred slnkom, keďže na hladine (a teda aj palube) je intenzita žiarenia silnejšia. Šiltovka ani klobúčik príliš vhodné nie sú, ľahko ich odnesie vietor.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >