Bedľu alebo plávku si ľahko pomýlite so smrteľne jedovatou muchotrávkou zelenou. Pozor na otravy hubami

Gabriela Bachárová, 10. októbra 2022 o 05:30

Tento rok rastú. Slováci zber húb milujú. Praženicu, kapustnicu alebo dusené mäsko s chutnými hubami si vždy dáme radi. A hoci si myslíme, že sme ozajstnými znalcami, k otrave týmito lesnými plodmi dochádza stále. Veľmi zle otravu znášajú najmä deti

Lekár Internej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca Martin Vrško.

Foto: AGEL

Otrava hubami môže zapríčiniť vážne komplikácie, poškodenie orgánov a dokonca až smrť. Upozorňuje na to lekár Internej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca Martin Vrško: „Prejavy otravy závisia od konkrétneho druhu požitej huby. Jednotlivé huby totiž obsahujú rôzne toxíny, ktoré majú škodlivý efekt na ľudský organizmus. Jednu z najzávažnejších otráv spôsobuje smrteľne jedovatá muchotrávka zelená, ktorá svojím vzhľadom pripomína iné jedlé huby - bedľu alebo plávku.”

Otrava touto hubou sa začína prejavovať 6 až 24 hodín po jej požití pocitom nevoľnosti, prudkým zvracaním, bolesťami brucha a vodnatými hnačkami. Dôsledkom je ťažká dehydratácia. Postihnutý človek prestane močiť, ťažkosti sa za jeden až dva dni môžu zmierniť, ide však len o prechodné zlepšenie a na štvrtý až piaty deň dochádza k rozvoju kómy, zlyhaniu pečene a obličiek, upozorňuje odborník.

Iné prejavy majú otravy hubami s obsahom takzvaných neurotoxínov, ktoré sa objavujú do dvoch hodín po konzumácii. Ide napríklad o muchotrávku červenú alebo tigrovanú, pri ktorých patrí medzi hlavné príznaky suchosť v ústach, červeň v tvári, búšenie srdca, pocit tepla, stavy dezorientácie, nepokoj. Naopak otrava vláknicami sa prejavuje slinením, slzením a zvracaním. Otrava hnojníkom zase môže pripomínať pocit opitosti.

„Problém však môžu spôsobiť aj jedlé huby ako pečiarky, plávky a rýdziky, ktoré nesprávnym skladovaním nahnijú. Otráviť organizmus je možné aj z dôvodu ich nedostatočnej tepelnej úpravy. Príznaky otravy týmito hubami nastupujú do dvoch až štyroch hodín po ich konzumácii formou zvracania, bolestí brucha a hnačky,” vraví odborník v tlačovej správe nemocnice.

Ako upozorňuje, otrava hubami môže mať rôzne prejavy v rôznej časovej nadväznosti na ich konzumáciu, a to od banálnych až po tie najvážnejšie. Dôležité je preto nič nepodceniť a pri akýchkoľvek ťažkostiach po konzumácii húb radšej čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc.

Muchotrávka zelená. Ľahko si ju pomýlite s bedľou alebo plávkou.

Foto: Shutterstock.com


Pre niektoré skupiny predstavuje otrava hubami väčšie riziko. „Akákoľvek otrava je vo všeobecnosti vždy nebezpečnejšia pre deti. Platí to aj pre otravu hubami. Riziko je vyššie taktiež v prípade starších ľudí a pacientov trpiacich viacerými ochoreniami, kde kapacity organizmu vyrovnať sa so závažným priebehom otravy už nie sú také ako u mladých alebo zdravých jedincov. Jednotlivé huby okrem iného spôsobujú aj poškodenie konkrétneho orgánu. Napríklad muchotrávka zelená poškodzuje najmä pečeň a obličky, preto je otrava touto hubou nebezpečnejšia pre jedincov, u ktorých už predtým existovalo nejaké ochorenie pečene alebo obličiek,” vysvetlil lekár Martin Vrško.

Dôležité je veľa piť

Medzi najmenej závažné otravy patrí konzumácia jedlých, avšak zle skladovaných a nedostatočne tepelne upravených húb. Tieto otravy väčšinou spontánne ustúpia do dvoch dní. Dôležitý je pri nich dostatočný príjem tekutín a diéta. „Otravy jedovatými hubami si vždy vyžadujú hospitalizáciu a asi najväčším nedostatkom je to, že na žiadnu z týchto otráv dnes neexistuje protijed. Máme postupy a lieky, ktorými dokážeme priebeh otravy zmierniť, nevieme mu však úplne zabrániť,” vraví lekár.

V úvodných štádiách je potrebné telo čo najskôr zbaviť toxínov, preto sa podľa slov odborníka vyvoláva vracanie, robia sa výplachy žalúdka a podáva sa čierne uhlie. Potrebné je zabezpečiť dostatočný príjem tekutín. V závislosti od typu otravy sa podávajú konkrétne liečivá: „Pri nepokoji a dezorientácii lieky na upokojenie, pri otravách spôsobených neurotoxínmi liečivá, ktoré sčasti blokujú ich škodlivý efekt na organizmus. V prípade otravy muchotrávkou zelenou musíme častokrát pristúpiť až k dialýze.”

Dôležité je vedieť, čo postihnutý skonzumoval

„Pri vyšetrovaní je veľmi podstatné snažiť sa zistiť, o akú hubu išlo. Zistenie tejto skutočnosti umožňuje podať konkrétnu liečbu, čím sa zvýši šanca na vyliečenie a eliminujú sa možné následky. Je potrebné využiť všetky dostupné prostriedky na identifikáciu skonzumovaných húb. Ideálne je, keď pacient presne opíše, ako huba vyzerala, prinesie so sebou do nemocnice zvyšky jedla s obsahom požitej huby, prípadne pristupujeme k vyšetreniu zvratkov alebo moču,” konštatuje Martin Vrško.

Jednoduchšie otravy, ktoré ustúpia v priebehu dvoch troch dní, väčšinou nezanechávajú žiadne trvalé následky. Horšie je to po otrave spomínanou muchotrávkou zelenou, kedy postihnutie pečene a obličiek môže viesť až k ich trvalému poškodeniu a vyústiť v nedostatočnú funkciu orgánov po zbytok života. Tento typ otravy však môže byť aj smrteľný. Stáva sa to priemerne v 40 až 50 percentách prípadov otráv.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >