Babičkine pampúšiky, mamičkine frézie i malinový lekvár... Aké sú vône detstva našich čitateľov

Patricia Poprocká, Gabriela Bachárová, 1. februára 2021 o 04:03

Neraz stačí závan a v duchu sme hneď o stovky kilometrov inde a o celé roky či desaťročia späť. V detstve. Aké vône vám pripomínajú krásne detské roky, bola otázka v našej súťaži o knihy receptov Domáci chlieb od Emmanuela Hadjiandreoua.

Babička a vôňa jej kuchyne, to si vybaví väčšina ako prvé pri spomienkach na detstvo.

Foto: shutterstock.com

Vo vašich odpovediach ste najčastejšie spomínali vône chleba, koláčov či iného jedla, ale nielen. Prečítajte si najzaujímavejšie spomienky, ktoré sme vybrali z vašich príspevkov.

Vôňa dreva v otcovej dielni

„Ako malý chlapec som často pomáhal nášmu tatinovi, stolárovi v jeho dielni. Všetko tam voňalo drevom, osobitú vôňu vydával kostný glej variaci sa vo vodnom kúpeli, ktorým lepil nádherné dyhy z orechových koreníc, javora, jaseňa, či tropických drevín mahagónu a ovanga. Pri záverečnej povrchovej úprave politúrovaním sa primiešala vôňa denaturovaného liehu, v ktorom sa rozpúšťal šelak a morskej peny. Táto zmes neopakovateľných vôní z tatinovej dielne mi bude vždy pripomínať pekné detstvo... Občas sa zastavím u kamaráta, stolára v jeho dielni. Z vôní detstva zostala iba vôňa dreva - gleje a nátery na povrchovú úpravu sú už syntetické. V našej dielni bolo toto všetko na prírodnej báze. Rád spomínam na tieto časy a na vône detstva, ktoré nevyprchali ani po desiatkach rokov,“ napísal Igor.

Pohoda s knihou

Viktóriu do detstva prenesie vôňa kníh a kníhkupectva... „Túto vôňu mám rada doteraz. Stále som verná klasickým knihám a ešte dlho ich nenahradím e-čítačkami... Vôňa novej knihy a šuchot pri listovaní strán... k tomu teplá deka a horúci čaj... tieto okamihy ma vždy zohrejú na duši...,“ napísala.

Mamin chlieb nič nenahradí

Valérii pripomínajú detské časy koláče a chlieb. Aj keď, ako vraví, taký, ako robievala jej mamka, už nie je. „Nikdy nezabudnem na vôňu čerstvého mamkinho zemiakového chlebíka, ako sme sa nevedeli dočkať, kedy vychladne a natrieme si ho masielkom. Mne sa zatiaľ žiadny nepodobá na ten mamkin,“ spomína. Okrem vône chleba sú tu aj babkine mlynčekové koláče. „Vždy nám ich nosila v plechovej dózičke. Tých vôní by bolo ešte viac a je krásne si zaspomínať a vrátiť sa aspoň na chvíľku do detstva.“

Milovaná babinka a detstvo s ňou

Je to už 23 rokov, čo zomrela, ale pre Ingrid je stará mama stále veľkým vzorom. „Stále ju mám v živej pamäti, drobnú, múdru a veľmi dobrú srdečnú ženu. Krásna bola aj ako stará babička, vždy som jej ako malá česala rozpletené vrkoče... Sedela v nočnej košeli... Snažím sa byť aspoň spolovice tak dobrým človekom ako bola ona,“ vyznáva sa Ingrid. A vône, ktoré sa jej s ňou spájajú? „Makové pupáčky. Babinka chodievala na družstvo, kde pracovala, ráno o 04:00 kŕmiť prasiatka a cestou po čerstvé rožky, maslo, jogurt. Na raňajky spravila kakao a rožok, potom ma zobudila... Tiež si spomínam na vôňu záhrady, ovocia, zeleniny, kvetov, ktoré milovala, a pečené domáce koláče... Úžasné spomienky! Milujem ju stále.“

Naj vôňa? Mojich detí

„Pamätám si vôňu mojich detí. Ešte aj teraz si k nim privoniam, aj keď sú pubertiaci, a poviem im, že voňajú ako keď boli malí. Sú to vône ktoré si nesieme počas života,“ napísala Antónia.

Babička sa tvárila, že nevidí

„Vôňou môjho detstva je vôňa mojej babky zamazanej od múky, ktorá práve nechala vykysnúť cesto na najlepšie pagáče, aké som kedy jedla a vždy sa tvárila, že nás deti nevidí, ako jej z plechu berieme čerstvo upečené pagáče," smeje sa Gabriela.

Polievka z kačacej pečene

Doma na dedine chovala Máriina rodina husi, tie sa na jeseň kŕmili, aby mali veľkú pečeň. „Dodnes si viem predstaviť vôňu polievky z pečene. Mamka túto špecialitu pripravovala tak, že pokrájala pečeň na väčšie kusy, tie varila ako polievku ako vývar asi hodinu," popisuje. Potom pečienku vybrala, nakrájala do tanierov a zaliala vývarom. V tanieri osolila. „Jedli sme to spolu s chlebom, bolo to niečo, na čo už všetci piati súrodenci len spomíname a pozdravujeme pritom mamku, ktorá už na nás jedenásť rokov pozerá z neba," napísala.

Nádherná vôňa malín...

„Keď si spomínam na svoje detstvo a vôňu, hneď sa mi vybaví v spomienkach, ako sme v lese zbierali maliny a potom varili lekvár. Tá nádherná vôňa malín. Celá ulica voňala malinami. Čerstvý chlebík s maslom a malinový lekvár, no nádherná spomienka," vrátila sa do detstva Viera.

Frézie, pampúšiky i slivkový koláč

„Detstvo, to bola vôňa frézií na narodeniny od mamy, vôňa pampúšikov a kysnutého slivkového koláča u starej mamy. Ale aj vôňa trávnic, v lete rozkvitnutej lúky a na jeseň byliniek, ktoré sme zbierali na lúke za domom babky," spomína si Gabriela.

Otec cukrár

„Môj otec bol cukrár a vône zákuskov, vianočných salóniek a čokoládových kolekcií mi pripomínajú čas detstva, keď sme nášmu otcovi pomáhali s pečením (väčšinou len vylizovaním misiek), balením salóniek a čokoládových kolekcií, ktoré nám, prípadne známym na sviatky otec pripravoval," napísal nám Dalibor.

Výhercovia

Všetkým účastníkom súťaže za príspevky ďakujeme. Vyžrebovali sme troch výhercov, ktorí získavajú knihy Domáci chlieb od Emmanuela Hadjiandreoua.

O tieto knihy hráte v našej prvej tohtoročnej súťaži.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Emmanuel Hadjiandreou je renomovaný pekár, ktorého kniha ponúka viac ako 60 jednoduchých receptov na domáci chlieb. Ide o chleby od výmyslu sveta – s droždím, kváskom, so sódou bikarbónou, na bezlepkový kukuričný chlieb a tiež recepty na drobné pečivo či sladké dobroty ako croissanty či osie hniezda.

Knihu získavajú:
Igor Ž., Bánovce nad Bebravou
Viera H., Krompachy
Viktória L., Turčianske Teplice

Výhercom blahoželáme!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Súťaže - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >