Všetky tieto knihy zaznamenávajú kulinárske zvyklosti a tradície našich predkov.
Foto: Patricia PoprockáParené buchty, palacinky, sladké pirohy... Ale aj strukovinové polievky, aké nik iný okrem babičky nevedel tak chutne pripraviť, prípadne i nejaké to pečené mäso... Chute detstva sú rozmanité a predsa podobné, spojené s milými spomienkami na príjemné chvíle, keď sa o nás starali naši blízki dospelí.
Ďakujeme vám všetkým za množstvo odpovedí a návratov do detských čias, ktoré ste nám v rámci súťaže poslali. Škoda, že nie je možné uviesť všetky, vyberáme aspoň niektoré z vašich obľúbených jedál.
Buchtyyyyy
„Pre mňa sú to prázdniny u starej mamy a keď sme si mohli vybrať, čo bude na obed, s bratom sme kričali: Parené buchtyyyy...! Najradšej sme mali s marhuľami vo vnútri a zvonku oriešky s roztopeným maslom, mňam... To je pre mňa chuť detstva...,“ spomína Zuzana.15 buchiet, viac mi nechceli dať
Pre Máriu to boli tiež jednoznačne buchty na pare. „Chodila som do družiny aj do jedálne, stále som ich zjedla 15 kusov, viac mi nechceli dať, tak som plakala. Vedúca sa poznala s matkou a pýtala sa, či mi nebolo zle. Mama povedala, že nie, aj doma som veľa jedla.“Nebíčko v papuľke
„Keď sme boli so sestrou malé a boli sme u babiny, tak na raňajky nám robievala praženicu na chlebíčku s čerstvou pažítkou. A čo sa týka obedu, lekvárové parené buchty s tvarohom, cukrom a kyslou smotanou. To bolo nebíčko v papuľke,“ vracia sa do detských čias Eva.Koľko sme ugúľali, toľko mohli zjesť
„Boli to džatky s kyslou kapustou, slaninkou alebo so žinčicou. Najlepšie bolo to, že čo sme si ugúľali, toľko sme si mohli zjesť. Robieval nám ich dedo-apo (otec mojej mamy). Bolo to fajn,“ napísala zasa Soňa.Vône cítim dodnes
„Moje najobľúbenejšie jedlá boli makové šúľance od starej mamy, ktoré mám rada stále. Takisto aj chlieb vo vajíčku a grís s roztopeným maslom a grankom. To boli pre mňa typické vône a chute, ktoré cítim dodnes,“ približuje Zuzana.Mamina bola skvelá kuchárka
„Najsuper obľúbené boli domáce slíže s fazuľovou polievkou... Kto bol ešte lačný, tak si dal ešte slíže s makom, tvarohom, orechami, škoricou, kakaom a náš otec s vajíčkom.... Mamina bola skvelá kuchárka... Bolo nás 5 sestier a každá mala iné slíže...,“ spomína Anna.Mäso zo zabíjačky
Jana zasa spomína na pečené bravčové mäso zo zabíjačky, čo je „naj chuť“ jej detstva. „Pieklo resp. smažilo sa na druhý deň po zabíjačke vo veľkej kotline. Mäso starká uložila do hrnca a zaliala masťou. Cez zimu bez problémov vydržalo v komore, časom však sa mäsko zasterelizovalo do pohárov. Mäso nakrájame na plátky s masťou bolo fantastické na čerstvom chlebe a kyslou uhorkou.“Snažím sa zachovať klasické recepty
Juliana mala rada všetko. „Palacinky, dolky s domácim lekvárom, perkelt s haluškami, v nedeľu sme si rodina spravili pudingy s ovocím... Domáca mamkina pizza, segedínsky guláš s domácou kyslou kapustou. Je toho veľmi veľa.. Snažím sa variť ako moja mamka, chcem zachovať klasické slovenské recepty.“Spomedzi vás sme vyžrebovali troch výhercov
Mária S., ČachticeMiroslav V., Bratislava
Pius B., Šintava
Získavajú jednu z trojice kníh:
Recepty prastarej matere, čo je historický receptár zozbieraný Teréziou Vansovou, ktorého originál vyšiel ešte v medzivojnovom obdobíPoklady tradičnej slovenskej kuchyne, kniha Vojtecha Majlinga o kulinárskych zvykoch a receptoch našich predkov v jednotlivých regiónoch Slovenska
Tradície na Slovensku, publikácia etnologičky Zory Mintalovej Zubercovej o živote našich predkov, ktorá obsahuje aj ich recepty na bežné i sviatočné jedlá
Srdečne blahoželáme!!!