Ani strašiak, ani tabu. O menštruácii s dcérou hovorte skôr, než ju dostane

Patricia Poprocká, 2. decembra 2020 o 04:29

Nie sú to dni, kedy si potrebujete obliecť obtiahnuté biele nohavice a ísť tancovať, ako sa nás snažia presvedčiť reklamy, ale nie je to ani tá najhoršia časť mesiaca, ktorú žena jednoducho musí pretrpieť. Menštruácia je normálna súčasť života, symbol ženstva a materstva a každé dievča by to malo vedieť ešte skôr, než ju prvýkrát dostane.

Z debaty o menštruácii netreba robiť vedu, stačí príjemná atmosféra a úprimné slová.

Foto: Projekt sebadôvery Dove

Je dôležité, ako o menštruácii s dievčatami hovoríme a tiež to, ako ju my samé vnímame, pretože náš postoj k svojmu cyklu s vysokou pravdepodobnosťou preberú aj naše dcéry. Ba čo viac, psychológovia upozorňujú, že ak ženy vnímajú menštruáciu ako niečo nepríjemné a bolestivé, pravdepodobne tak isto budú vnímať aj pôrod.

„Ako o menštruácii rozprávate, ako ju každý mesiac prežívate, ako reagujete na svoje okolie, vaše dcéry vnímajú a podvedome sa od vás učia. Tým sa výrazne podieľate na tvorbe ich postoja nielen k menštruácii, ale celkovo k životu,“ pripomína psychologička Šárka Kučerová, garantka projektu Sebadôvery Dove.

Takže ako to čo najlepšie zvládnuť?

O menštruácii by sa mali matky so svojimi dcérami rozprávať v predstihu, odborníci odporúčajú niekedy medzi deviatym až jedenástym rokom. Neskoršiu debatu by už dievčatá v puberte nemuseli prijať, pretože by im mohla byť nepríjemná či trápna. Navyše, matka nemusí byť práve nablízku, keď dievča menštruáciu dostane.

Netreba z toho robiť ceremónie ani žiaden veľký rozhovor, ktorý vyvolá zbytočný stres, skôr naopak – o menštruácii je dobré rozprávať priebežne, prirodzene po častiach.

Hlavne osobne

A teraz už len otázka ako. Samozrejme, je dobré hovoriť pozitívne, ale predovšetkým úprimne. „Ak menštruáciu vy sama nevnímate až tak pozitívne, zdôverte sa s tým dcére a povedzte, že váš postoj by ste rada zmenila,“ radí Šárka Kučerová. Je to lepšie než vravieť nejaké múdrosti alebo frázy, ktorým matka sama neverí a dcéra to samozrejme vycíti.

„Niektoré matky sa čudujú, prečo sa im ich dcéra s prichádzajúcou menštruáciou nezdôverí, ale často niet divu. Ak o menštruácii matky hovoria negatívne, ba dokonca dávajú maximálne rady, ako ju prežiť, ak je na nich samotných vidieť hanbu či rozpaky, dcéry nemajú potrebu niečo také počúvať, majú predsa múdrych rád plný internet,“ dodáva psychologička.

Rozhovor matky s dcérou by mal byť podľa nej osobnejší či praktickejší než návody z internetu. „Podeľte sa s dcérou so svojimi skúsenosťami, ako ste to prežívali v jej veku, čo vám o menštruácii povedala vaša mama a ako ste to celé vnímali,“ odporúča.

Samozrejme, nechajte ju klásť otázky a na všetko jej odpovedzte. „Uistite ju, že otázky ohľadom menštruácie sú normálne, že vy v jej veku ste si prešli tým istým. Odpovedajte prirodzene a s láskou, aby sa nebála o menštruácii hovoriť a zmeny prežívať,“ radí Šárka Kučerová.

Aby dievča menštruáciu prijalo ako niečo prirodzené, pomôcť jej môže aj pripomenutie, že v tom nie je sama. Že menštruáciu má každá zdravá žena, aj olympijské športovkyne, aj slávne herečky či speváčky, aj jej učiteľka, teta a samozrejme aj vy, jej mama. Napokon, inak by predsa dcéra nebola na svete.

Šanca na vlastné zlepšenie

Rozhovor o menštruácii s dcérou môže byť podľa psychológov pre ženy aj príležitosť zlepšiť vzťah k sebe samej, vnímanie vlastnej ženskosti. „Vzťah žien k sebe samým ovplyvňuje, ako sa behom menštruácie cítia či je pre nich bolestivá alebo, či majú gynekologické problémy – tie totiž s psychikou a prijatím ženskosti veľmi úzko súvisia. Pretože maternica je miesto, kde sa ukladajú ženské emócie, predovšetkým tie, ktoré sa snažia ženy skrývať, čo sa taktiež odráža aj v tom, ako ženy prežívajú pôrod. Ak menštruáciu vnímajú ženy tak, že ju musia pretrpieť, potom rovnako vnímajú aj pôrod,“ vysvetľuje psychologička Šárka Kučerová.

Dôležité podľa nej je, aby žena vedela porozumieť samej sebe a svojmu telu, pochopiť, čo sa v jej organizme odohráva, prečo prežíva určité emócie niekedy viac a niekedy zas menej. „Prestaňte proti ženskému cyklu bojovať, venujte viac času sebe a počúvajte svoje telo. Ak sa s tým stotožníte stanú sa neuveriteľné veci. Nielen, že sa eliminujú nepríjemnosti ako predmenštruačný syndróm, menštruačné bolesti a s tým spojené neustále hltanie tabletiek proti bolestiam, ale hlavne si začnete užívať svoju ženskosť a vašu jedinečnosť,“ vraví Šárka Kučerová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >