Aký vynález je pre vás top? Kto vyhral v súťaži o knihy a pracovné zošity Mať tak o koliesko viac!

ahojmama.sk, 7. decembra 2020 o 03:46

Uľahčujú nám život a veľmi rýchlo sa zdokonaľujú. Vynálezy patria k ľudstvu po stáročia a vy ste nám v našej súťaži mali napísať, ktorý je pre vás osobne ten naj. Najčastejšie ste označili domáce spotrebiče, elektrinu, telefóny či koleso. Ale pre niekoho je to aj vesmírna stanica, kávovar, kníhtlač, náramkové hodinky, či dokonca deti.

Výhra v súťaži.

Foto: MY STUDIO

Ďakujeme vám všetkým za množstvo príspevkov. Desiati z vás vyhrávajú knihy a pracovné zošity Mať tak o koliesko viac! aj s DVD. Ide o projekt Ivana a Dávida Popovičovcov, ktorý deťom približuje najvýznamnejšie vynálezy minulého storočia. Okrem knihy, ktorá vyšla pred troma rokmi, je tu teraz nový pracovný zošit, približujúci 12 vynálezov aj so zábavnými úlohami pre deti a s DVD.

Z vašich odpovedí vyberáme:
„Pre nás maminy je to určite práčka a umývačka riadu. Vďaka týmto vynálezom môžeme tráviť viac času s našimi najbližšími. Čas s rodinou je to najviac,“ zdôvodnila svoj výber Kristína.

Práčka, umývačka ani veľa ďalších zariadení, ktoré dnes bežne využívame v domácnosti, by nemohla fungovať bez elektrickej energie. Veľmi dobre si to uvedomuje Michal: „Má veľmi široké využitie v živote ľudí. Využíva sa vo všetkých dôležitých oblastiach."

Ešte hlbšie do histórie sa v odpovedi na našu súťažnú otázku vrátila Martina. Za najdôležitejší vynález považuje koleso: „Lebo bez neho by nebolo veľa ďalších užitočných vecí."

Práčky ani elektrickej energie by však zrejme nebolo bez jedného veľmi podstatného vynálezu. Vo svojej odpovedi ho označila Jana: „ Oheň. V príjemnom, útulnom a svetlom prostredí s pečeným jedlom mohli ľudia premýšľať nad sebazdokonaľovaním."

„Internet. Vďaka nemu môžu dennodenne nachádzať nové informácie, komunikovať s rodinou, byť v kontakte s celým svetom, objednať si darčeky, objednať si jedlo, zaplatiť účty... a hlavne vďaka internetu môžem spoznať Váš web,“ odkázala Mária.

Podobný pohľad má i Ivana: „Podľa mňa je jedným z najväčších vynálezov počítač. Vďaka nemu sa dokážu ľudia spájať po celom svete, vedia si vyhľadať potrebné informácie, správy, recepty... Počítač ľuďom zľahčuje - väčšinou - prácu, uchováva naše vedomosti a ovládať taký počítač, vedieť programovať, tvoriť softvér - to je veľké umenie. A v dnešnej dome je nevyhnutným pomocníkom pre home office a vzdelávanie detí. Bez neho by sme boli v súčasnej modernej dobe naozaj stratení."

Pre Igora je to kníhtlkač: „Lebo vďaka nej sa ľudstvo môže permanentne dostávať k informáciám, myšlienkam, múdrostiam, vzdelaniu, poznaniu... Hoci, pravdaže, už dlhšiu dobu aj prostredníctvom elektronických médií, no na počiatku bolo slovo - v tomto prípade vy/tlačené. Vďaka ti Johannes Gensfleisch, zvaný Gutenberg!“

Katka nevie vynachváliť nožík a veci na jedenie: „Bez nich si neviem predstaviť ako by som sa najedla. Aj taká polievka sa bez lyžičky nezaobíde. Nožík no ten je snáď nenahraditeľný. Ak si chceme niečo pripraviť upraviť na jedenie je ten najdôležitejší. Aj obrana je s ním jednoduchšia. Taký univerzálny pomocník.“

Do kuchyne zavítala i Mária: „Presso stroj, lebo bez rannej kávy si neviem predstaviť, ako by začal fungovať deň."

Ďalšia čitateľka Katarína má osobitý vzťah k náramkovým hodinkám. „Sú stelesnením niečoho, čo má súvis aj s deťmi. Je to podľa mňa jediná vec hmatateľná, za ktorú Vás môže človek pochváliť či ráno a či večer, či v zime a či v lete. Doplnok, ktorý je úzko spätý s Vami. Na nasadenie potrebujete max. 10 sekúnd a deň sa môže naštartovať. Raz za mesiac sa ma neznámy človek na ulici opýta, že koľko je hodín, keď vidí, že mám na rukách náramkové hodinky. Sú skvelým darčekom, ktorým nepokazíte nič ani ako darček pred Vianocami, či už deťom a podobne. Samotné dieťa si vie lepšie ustrážiť svoj čas. V tejto hektickej dobe je dôležité využiť každú sekundu.“

Veľmi pekne vám ďakujeme za všetky vaše inšpiratívne odpovede.

Knihu a pracovný zošit s DVD Mať tak o koliesko viac! vyhrávajú:
Jana P., Bratislava
Kristína N., Stupava
Mária H., Humenné
Igor V., Žilina
Katka K., Pezinok
Mária F., Turčianske Teplice
Michal T., Prievidza
Martina Š., Bratislava
Jana K., Liptovský Mikuláš
Ivana M., Považská Bystrica







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Súťaže - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >