Mať tak o koliesko viac! Zoznámte deti s top vynálezmi minulého storočia prostredníctvom zábavných úloh i DVD

Bianka Stuppacherová , 16. novembra 2020 o 04:05

Animovaný seriál Mať tak o koliesko viac! o vynálezoch 20. storočia poznajú mnohé rodiny z televíznych večerníčkov. Viacerým deťom rodičia možno kúpili aj bohato ilustrovanú knihu s tým istým názvom, ktorá vyšla pred troma rokmi. Teraz k nemu prichádza pracovný zošit s DVD.

Záber z dielu animovaného filmu o vynáleze s názvom Hračka. Na snímke výtvarník Ivan Popovič.

Foto: MY STUDIO

Deťom približuje 12 vynálezov z minulého storočia, dôležitých pre svet, ku ktorým majú vypracovať aj zábavné úlohy. Samotní autori si uvedomujú, ako rýchlo veda napreduje, preto považujú za dôležité zoznámiť s ňou a jej prepojením na súčasnosť aj najmladšiu generáciu.

„Vlani sme s deťmi boli v Ostrave vo velíne vysokej pece. Velín je miesto, odkiaľ sa vysoká pec riadila. Pripomína riadiacu jednotku jadrovej elektrárne. Na hlavnom pulte bol ako muzeálny exponát telefón s vytáčacím číselníkom. Kamarát vyzval malého chlapca, aby skúsil z toho telefónu zavolať. Či vie, ako sa to robí. Malý netušil, dnes sa čísla vyťukávajú. Opäť som si uvedomil, ako rýchlo niektoré vynálezy starnú,“ spomína spoluautor vzdelávacieho projektu Mať tak o koliesko viac! Dávid Popovič.

Krúti sa krúti ten náš svet,
krúti sa tým, čo im páli,
čo v hlave majú o koliesko viac,
tým starý svet sa vidí malý
Ako ďalší príklad udáva magnetofónovú kazetu. „Ani moja 18-ročná dcéra a 10-ročný syn už nevedia, ako fungovala, ako sme ju museli pretáčať, keď sme si chceli pesničku pustiť ešte raz a aké nervy sme mali, keď sa nám namotala do magnetofónu. Oni si púšťajú hudbu na ulici z mobilu, my sme nosili volkmen so slúchadlami.“

Polaroid, kalkulačka, vrtuľník, hologram, kardiostimulátor... 52-dielny seriál Mať tak o koliesko viac! opisuje v každom dieli jeden vynález, 225-stranová kniha s 1500 ilustráciami takisto. Pracovný zošit musel byť logicky tenší, a tak doň autori otec a syn Popovičovci vybrali spomínaných 12 vynálezov. Priložené DVD obsahuje 12 dielov seriálu v HD kvalite. Seriál môžu pozerať aj mladšie deti, pracovný zošit už vyžaduje schopnosť čítať a písať, je teda určený vekovej kategórii cca 7-10 rokov.

Vľavo kniha, vpravo pracovný zošit s DVD.

Foto: MY STUDIO

„Vynálezy sú všeplatná, nadčasová téma, aj keď doba ide rýchlo vpred a taký písací stroj je už pre dnešnú mladú počítačovú generáciu stará, nepotrebná haraburda, na ktorej počas svojho života možno ani nikoho nevideli písať,“ zamýšľa sa spoluautor projektu, známy výtvarník, karikaturista, filmár a spisovateľ Ivan Popovič. „Ale také guľôčkové pero používame stále. Táto téma spája svet dospelých aj svet detí, pretože fakty o vynálezoch a vynálezcoch sú v seriáli, knihe či pracovnom zošite podané humorným a zrozumiteľným jazykom.“

Deti sú z projektu nadšené. „Môj syn Luky fičí na kolieskovom seriáli od výstavy, ktorú mali Popovičovci u nás, v Kremnici,“ hovorí napríklad Anna Strohnerová. „Ivan Popovič si ho načisto získal, keď mu do knižky nakreslil venovanie s lietadlom. Baví ho totiž modelárstvo. Preto sme fanúšikmi Popovičovcov, lebo deťom ukazujú spájanie všedných vecí a fantázie,“ dodáva.

Autori otec a syn Popovičovci.

Foto: MY STUDIO

Pracovný zošit s DVD vydala Media RTVS, s.r.o., a možno ho kúpiť iba v eshope RTVS (https://eshop.rtvs.sk).





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >