Ako vychovať samostatné a šťastné dieťa? Prezradí prednáška autorky knižných bestsellerov

gb, 28. novembra 2019 o 05:12

O tom, ako vychovávať deti v náročnom 21. storočí, ako sa vyvarovať nástrahám digitálneho sveta a ako znovu objaviť detské šťastie bude v pondelok 2. decembra o šiestej večer v bratislavskom V Klube prednáška Slávky Kubíkovej – autorky dvoch knižných bestsellerov na tieto témy.

Slávka Kubíková je autorkou bestsellera Klub nerozbitných detí a novinky Krotitelia displejov.

Foto: archív Slávky Kubíkovej

„Ide o to, že generácia dnešných detí je veľmi krehká. Volajú ju aj generáciou snehových vločiek. Tie deti nie sú zlé, ale sú akési smutnejšie, psychicky labilnejšie, nesamostatné, ťažko sa im zdolávajú nároky života. Má to svoje príčiny. Keď ich človek pochopí, vie, akým smerom má výchovu smerovať, aby tomu zabránil. A aby vychoval životaschopné, smelé a samostatné deti. O tom je klub nerozbitných detí,” hovorí Slávka Kubíková, ktorá sa o tému rodičovstva v uponáhľanej dobe začala venovať práve pri výchove vlastných detí a je autorkou kníh o výchove.

„Rodič dostáva v dnešnej dobe veľké množstvo rozporuplných rád a výchovných teórii. Potrebovala som sa sama v tom zorientovať, hľadala som to podrobne a do hĺbky – v literatúre, aj u múdrych ľudí – a s výsledkom som sa podelila v knihe,” vysvetľuje knižná autorka, ktorá si myslí, že kým bol kedysi najväčším problémom nedostatok, dnes ním je paradoxne prebytok či neschopnosť nájsť kľúč k tomu, ako zvládať všetky ponúkané materiálne i zážitkové možnosti.

„Človek musí sám pre seba hľadať hranicu toho, čo vlastne naozaj potrebuje, a čo ani nie. Ak sa táto hranica nehľadá pri deťoch – inými slovami sa zahŕňajú všetkým možným aj nemožným: vecami, hračkami, oblečením, krúžkami, atrakciami, tabletmi a podnetmi všetkého druhu – strácajú vzácne príležitosti nacvičiť si v detstve podstatné životné zručnosti. A práve z toho pramení krehkosť tejto generácie,” myslí si autorka.

Kubíkovej knižná prvotina Klub nerozbitných detí si hneď získala pozornosť mnohých čitateľov, tento rok k nej pribudol ďalší titul, ktorý sa hlbšie venuje detstvu v digitálnej dobe. A aj o tejto oblasti vo výchove bude rozprávať návštevníkom prednášky zo série SmartTalk v Bratislave. Lístky možno kúpiť na tomto odkaze.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >