Kúriť na 18 stupňov? Extrémne šetriť sa nevyplatí, vypestujete si plesne. Ako im predísť?

Gabriela Bachárová, 13. októbra 2022 o 05:00

Šetriť túto zimnú sezónu na kúrení bude asi každý, kto má tú možnosť. Dajte však pozor, aby sa dobrý zámer neobrátil proti vám. Zníženie teploty o niekoľko stupňov a s tým spojené obmedzenie vetrania vytvárajú živnú pôdu pre vznik plesní na stenách, čo je veľké zdravotné riziko pre deti aj dospelých.

Ani v zime nezabúdajte vetrať, je to prevencia vzniku plesní.

Foto: Shutterstock.com

Plesne sa vytvárajú na studených a vlhkých miestach bez dostatočného prísunu vzduchu. K vytvoreniu takého priestoru, žiaľ, stačí, ak teplotu v byte stiahnete na 18 či dokonca ešte menej stupňov, ako sa to túto vykurovaciu sezónu kvôli vysokým cenám za energie chystá urobiť veľa ľudí. S plesňami sa tak na budúci jar zrejme stretne veľa ľudí, ktorí s nimi doteraz žiadnu skúsenosť nemali.

Zníženie teploty v byte a zároveň obmedzenie vetrania (pretože v tej zime nebudete predsa otvárať okná) je to vôbec najhoršie, čo môžete urobiť, ak si chcete doma „vypestovať“ pleseň na stenách. Upozornil na to na sociálnej sieti Twitter odborník, ktorý už desať rokov bojuje v bytoch svojich klientov s plesňami.

„Ak znížim teplotu v miestnosti, ale nevenujem sa vlhkosti vzduchu, môže na niektorých plochách vzniknúť pleseň, a to i tam, kde som predtým problém nemal. Platí to predovšetkým pre staršie objekty bez zateplenia s novými tesnými oknami, ale nielen pre ne,“ vysvetľuje.

Odborník upozorňuje, že ak sa v byte kúri len nedostatočne či dokonca vôbec, povrchy stien sa môžu ochladiť pod teplotu rosného bodu. Vzdušná vlhkosť na nich skondenzuje a po čase na stenách vyrastie pleseň, ktorej sa často nejde len tak ľahko zbaviť, nevraviac o jej zdravotných rizikách. Podstatne prispieva napríklad k vzniku astmy či iných dýchacích problémov.

Kúriť aj vetrať zároveň

Aby k vzniku plesní nedošlo, musí sa kúriť a zároveň dostatočne vetrať. „U kúrenia ide hlavne o to, ohriať a vysušiť povrch stien. Ak to neprebehne, povrchy môžu byť studené a vlhké. Úlohou vetrania je, že výmenou vzduchu v miestnosti znížim absolútnu vlhkosť,“ vysvetľuje odborník. Vlhký vzduch z interiéru sa nahradí suchším vzduchom z vonkajška, čím účinne bránite vzniku plesní. Nemusíte sa báť, že prichádzajúci studený vzduch byt veľmi ochladí. Ak kúrite, steny sú už vyhriate a studený vzduch sa rýchlo ohreje.

Ako vetrať? Odporúča sa kratšie a intenzívne: „Zapnem napríklad digestor a otvorím najvzdialenejšie okno v byte. O chvíľku mám vyvetrané, neochladzujem steny.“ Ideálny čas na vetranie je ráno pred odchodom z domu, keď treba vytiahnuť vlhkosť z lôžkovín a povrchu stien.

Až sa vonku skutočne ochladí, byt treba podľa odborníka stále udržiavať na asi 19 až 20 stupňoch. Malé výkyvy smerom dolu síce nevidí ako dramatický problém, avšak radí, aby sa zakúrilo aspoň ráno. Dôvodom je ohriatie a vysušenie stien, a to najmä nad podlahou za skriňami.


Na zdroje vlhkosti vo všeobecnosti veľký pozor. Vetrať treba po varení, sprchovaní, pri sušení bielizne. Keď varíte, tak len s pokrývkou, inak do vzduchu preniká zbytočne veľa vlhkosti. „Veľa vody uvoľňujú i rôzne akvária, veľké kvetináče aj väčšie psy,” pridáva pre mnohých možno neznámu informáciu znalec.

Dobrá rada nad zlato na záver: ako prevencia vzniku plesní vám môže poslúžiť prístroj, ktorý meria stupeň vlhkosti v byte a vnútornú teplotu. Vlhkosť by nemala prekročiť 60 percent. Vďaka prístroju budete presne vedieť, ako na tom ste a či si ešte môžete dovoliť na kúrení trochu ušetriť alebo by sa vám to už nemuselo vyplatiť. Ťažko ušetrené peniaze by ste totiž mohli doslova vyhodiť za časovo aj finančne náročné odstránenie plesní s nejasným výsledkom.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >