Ako odnaučiť od cumlíka? Tu je zopár praktických tipov

Gabriela Bachárová, 6. januára 2021 o 04:20

Cumlík deti upokojuje, môže však mať nepriaznivý vplyv na vývin zúbkov a rozvoj reči, ďalej zhoršuje dojčenie a vedie i k ďalším komplikáciám, medzi ktorými si zvláštnu pozornosť zaslúži dýchanie ústami majúce súvislosť s častými infekciami či chrápaním.

Radšej už nie!

Foto: shutterstock.com

Ako ale na to, keď chcete používanie cumľa kvôli možným rizikám obmedziť, alebo cítite, že už nastal ten správny čas, pretože dieťa je naň už príliš veľké. Orientačne platí, že po dovŕšení jedného roku je dobré začať s odvykacími pokusmi. Po druhých narodeninách by už mal byť cumeľ minulosťou.

Veľmi sa neodporúčajú drastické metódy odúčania, hoci môžu byť efektívne. Dieťa však zbytočne traumatizujú. Nie je preto dobré namočiť cumeľ do octu s mletým čiernym korením a dať ho potomkovi, ako sa to ešte stále niekde robí. Podobne neradíme ustrihnúť gumový koniec cumľa, prípadne doň urobiť dierky, čo síce sťaží satie, ale dieťa kvôli tomu bude mrzuté a o to viac sa začne dožadovať nového cumľa. Ideálnym riešením nie je ani cumeľ akože stratiť alebo ho jednoducho hodiť do odpadkového koša s tým, že dieťa je už na niečo také veľké a je hanba, že ho stále používa.

Oveľa lepšie je, ísť na vec nenásilne, čo sa mimochodom odporúča v celom výchovnom snažení.

1. Dostatok spánku

Deti po cumlíku často siahajú, keď sú nevyspaté, unavené či rozrušené. Snažte sa preto o čo najlepšiu atmosféru doma, dostatok zábavy i spánku.

2. Rozumné vysvetlenie

Niektorým deťom postačí vysvetliť, prečo už cumlík radšej nie. Aj malý drobec už dokáže na svojej úrovni pochopiť, že jeho zúbkom cumlík netreba. Podobne už rozumie, že patrí hlavne maličkým deťom, zatiaľ čo staršie už mať „nemusia“.

3. Darovať cumlík zvieratkám

Môže sa osvedčiť, ak dieťa „daruje“ cumlík zvieratkám v lese, prípadne môžete vyrobiť papierovú lodičku a poslať ho v nej rybkám alebo na výlet do ďalekých krajín. Potomok tak nebude mať pocit straty, ale naopak, poteší sa, že jeho cumeľ urobí radosť iným.

4. Cumlíková víla obdarúva

Aj ďalšia rada je hravá. Vedeli ste, že cumlíková víla potrebuje cumlíky pre svoje malé detičky? A že ak ten váš necháte večer pod vankúšom, cez noc si ho vezme a dieťaťu tam nechá maličký darček?

5. Citová náhrada

Ak dieťaťu cumlík slúži predovšetkým ako prostriedok, aby lepšie zaspalo, ponúknite mu citovú „náhradu“ - objatie či pohladkanie. Prípadne cumeľ „vymeňte“ za iný predmet, ku ktorému si vytvorí rovnaký citový vzťah. Môže to byť plyšová hračka na spanie alebo detský vankúšik.

6. Zvoľte správnu rýchlosť

Vziať dieťaťu cumlík a už nedať, alebo odnaúčať postupne? Záleží na samotnom dieťati a jeho povahe. Rodič po zvážení rozhodne, ktorý variant bude lepší. Jedno dieťa si po pár dňoch na cumeľ už ani nespomenie, na iné ale treba ísť pomalšie a spočiatku ho len obmedzovať a spojovať s konkrétnymi činnosťami, napríklad dať napríklad len pred spaním. Cez deň môže odpočívať napríklad na vankúšiku. Prajeme vám veľa trpezlivosti pri odvykaní od cumľa!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >