Ako možno urýchliť adopciu detí

SITA, pt, 4. novembra 2018 o 10:00

Adopcia je najlepšie riešenie pre deti, ktoré nemajú rodičov, a tiež pre dospelých, ktorí nemôžu mať deti. Hoci na osvojenie je množstvo čakateľov na oboch stranách, proces je zdĺhavý a zložitý. Ombudsmanka teraz hľadá spôsob, ako to zlepšiť.

Adopcie u nás sú zdĺhavé a komplikované.

Foto: shutterstock.com

Prvým krokom má byť prieskum Aká je cesta k adopcii dieťaťa na Slovensku?, ktorý verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová spustila v týchto dňoch na svojej internetovej stránke. Ten by mal zmapovať situáciu adopcií na Slovensku.

Verejnosť sa doňho môže zapojiť do 22. novembra, a to vyplnením anonymného dotazníka. Prieskum hľadá odpovede na to, prečo trvá tak dlho, kým sa pre dieťa nájde vhodná rodina. Tiež by mal vyjasniť, ako sú budúci rodičia pripravovaní na príchod dieťaťa do rodiny, a akú úlohu v tom má úrad práce.

"V detských domovoch je veľa detí, ktoré čakajú na novú rodinu, a zároveň je u nás mnoho rodín, ktoré majú záujem o adopciu. Kým však dieťa nájde svoj vytúžený domov, môže prejsť aj niekoľko rokov," uvádza Mária Patakyová.

Prieskum, ako prvý krok k možnému zlepšeniu procesu adopcií, je určený pre páry, samožiadateľky aj samožiadateľov, ktorí sú na ceste k osvojeniu dieťaťa alebo už majú adoptované dieťa. Tí, ktorí sa zapoja do prieskumu, sa tak môžu podeliť o skúsenosti a pomôcť zistiť, ako u nás funguje systém adopcií.

V prieskume sú napríklad otázky o tom, akým spôsobom komunikujú alebo komunikovali úrady s poteciálnym rodičmi, či ovplyvňovali ich požiadavky na dieťa, ako dlho sú, prípadne boli, v procese adopcie, ale aj ako vnímajú odbornú povinnú prípravu na dieťa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >