Ako deti aj seba pripraviť na školu a škôlku. Hlavne žiadny stres!

Gabriela Bachárová, 29. augusta 2019 o 05:00

Už o pár dní to znovu vypukne. Začiatok nového školského roka. Najťažší asi bude pre deti, ktoré nastupujú do prvej triedy a pre čerstvých škôlkarov. A samozrejme aj ich rodičov. Ako toto náročné obdobie zvládnuť čo najlepšie?

O chvíľu už to začne.

Foto: Shutterstock.com

Dva mesiace voľna končia a začínajú školské povinnosti. Najviac sa samozrejme nový školský rok rieši v rodinách čerstvých prváčikov. „Nástup do školy je asi najväčší medzník v živote dieťaťa, ale aj celej rodiny,“ uvádza psychologička Gabriela Herényiová z Katedry psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Ako teda nástup dieťaťa do školy zvládnuť čo najlepšie? Toto odporúča psychologička:

1. „Rodičia by dieťa nemali strašiť slovami: Veď tam ti ukážu, ako sa správať, naučia ťa poriadku a podobne. Deťom sa školou, ale ani škôlkou nevyhrážajte," radí Gabriela Herényiová.
2. „Nevyjadrujte sa negatívne na adresu školy a učiteľov.“ Pre dieťa to môže byť veľmi mätúce. Prečo má každý deň tráviť niekoľko hodín na mieste, ktoré jeho rodičia považujú za také strašné?
3. „Spomínajte pred deťmi na vaše zážitky zo školy, ale optimisticky.“ Snažte sa v dieťati vzbudiť záujem o školu a o to, čo sa tam naučí. Povedzte mu, kde všade bude môcť využiť nové poznatky. Sám si prečíta nápisy na ulici a obchodoch, vypočíta si, koľko peňazí mu vrátili v predajni a podobne.
4. „Povzbudzujte deti, nekritizujte ich. Posilňujte sebavedomie dieťaťa vyzdvihovaním jeho silných stránok. Nekričte na dieťa pri písaní domácich úloh. Celkovo sa obrňte trpezlivosťou!“
5. „Nezaťažujte deti v prvom ročníku množstvom krúžkov, mali by mať ešte čas aj na hranie sa."
6. „Škola veľmi vyčerpáva, deti môžu byt plačlivé, úzkostné a unavené. Pre prváčika je veľmi dôležitý spánok, nemal by ponocovať, pretože potom sa v škole nevie sústrediť."
7. „Prváčik by mal mať doma svoje miesto na učenie, ktoré by sa nemalo meniť každý deň.“

Ide sa do škôlky

Pre deti aj rodičov môže byť stresujúci aj nástup do škôlky. Deti zrazu budú mať úplne inú náplň dňa, nebudú už len s rodičmi, na čo si môžu zvykať ťažšie. Gabriela Herényiová radí, ako na prvé dni v škôlke:

1. Ak je rodič nesvoj, nervózny, podráždený a najmä smutný, že dieťa musí dať do predškolského zariadenia, prenáša túto negatívnu emóciu a náladu aj na dieťa.

2. Lúčenie v materskej škole by malo byť co najkratšie. Slzičky patria k prvým dňom v škôlke, rodič by však nemal pred dieťaťom dávať najavo, že mu je smutno či dokonca pred ním plakať. Tým sa celá situácia ešte len zhorší.

3. Nikdy neklamte deti, ze pre ne do škôlky prídete skôr, na obed, ak viete, že sa to nedá zariadiť. V prvých dňoch nenechávajte deti v škôlke až do záverečnej hodiny. Môžu mať pocit, že ste na ne zabudli, opustili ich.

4. Ak dieťa plače, vedzte, že za dvermi je veľa lákadiel a aktivít a potomok sa čoskoro upokojí. Stáva sa, že plače viac deti naraz, je to akási reťazová reakcia, ale učiteľky si s tým isto poradia.

5. Malá hračka z domu je akýmsi spojítkom medzi škôlkou a domovom. V prvých dňoch je možné dohovoriť sa s učitelkou, aby si dieťa mohlo nosiť obľúbeného macka do škôlky.

Záťaž aj pre rodičov

Začiatok školského roka predstavuje veľkú záťaž aj pre rodičov, nielen pre deti. „Zmení sa životný rytmus rodiny, nastupuje pravidelné vstávanie, režim dňa, príprava do školy,“ súhlasí Gabriela Herényiová.

„Priznám sa, že zo začiatku nového školského roka mám vždy tak trochu hrôzu, Som na voľnej nohe, pracujem z domu, a tak si v lete užívam, že nemusím každé ráno vstávať do školy. Syn strávi časť leta na prázdninách u babičiek a na tábore a ja mám konečne čas len sama na seba a na oddych. Konečne môžem robiť veci, na ktoré počas školského roka nemám skoro vôbec čas," hovorí Mária.

„S nástupom septembra toto všetko do veľkej miery skončí a ja budem mať čo robiť, aby som zvládla nálož všetkých povinností, ktoré súvisia so školou a krúžkami. Do toho samozrejme práca, domácnosť a ostatná starostlivosť o syna. A keď si spomeniem na vstávanie do chladných a tmavých zimných rán, upadám priamo do depresie,“ priznáva sa Mária. Je skrátka fakt, že ak dieťa navštevuje bežnú základnú školu a neučíte ho napríklad doma, budete si musieť zvyknúť, že škola a krúžky vám neúprosne nadiktujú harmonogram celého pracovného týždňa.

Čo s tým? Nutný je pozitívny prístup a snaha nájsť si v záplave povinností aspoň trochu času aj sám na seba. Ľahko sa povie, ťažšie urobí, ale za trochu námahy to isto stojí. Tak, ako má krúžok vaše dieťa, môžete na nejaký chodiť aj vy. Jóga, aerobic, cudzie jazyky, čokoľvek. Čo nemusíte, nerobte, alebo delegujte na niekoho iného. Ak si to môžete dovoliť, objednajte si pravidelné upratovanie. Cez víkend viac odpočívajte a robte to, čo vás baví. Skrátka snažte sa aspoň trochu priblížiť prázdninovému režimu a uchovať si v mysli čo najviac letného slnka.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >