Ako zvládnuť nástup do škôlky bez sĺz

Patricia Poprocká, 19. októbra 2018 o 06:00

Prvý deň v škôlke si pamätajú rodičia aj deti. Základná otázka vždy je – ako to dieťa zvládne? Bude plakať, či sa začne hrať s ostatnými? Prechod z domáceho do inštitucionálneho prostredia je pre dieťa veľká zmena, na ktorú sa treba pripraviť. Psychológovia radia zvykať dieťa na škôlku postupne, čím sa minimalizuje stres.

Väčšina detí si škôlku obľúbi, treba ich do nej len správne uviesť.

Foto: shutterstock.com

V prvom rade by malo byť dieťa na škôlku už dostatočne vyspelé. Ak to okolnosti dovoľujú, je podľa odborníkov dobré, aby matka zostala s dieťaťom na materskej dovolenke celé trojročné obdobie, ktoré jej štát prepláca.

Táto lehota nie je náhodná, práve od troch rokov totiž nastáva u dieťaťa obdobie, kedy prestáva byť silno viazané na matku. Potreba matky ako dominantnej osoby sa v tomto veku už znižuje, a dieťa lepšie znáša odlúčenie. Samozrejme, neplatí ti rovnako na každého, niektoré deti sa začínajú odpútavať od matky už keď majú dva a pol roka, iným to zasa trvá aj dlhšie. Ak má ísť do škôlky či jasličiek menšie dieťa, príliš sa to neodporúča. V nižšom veku totiž ešte potrebuje blízkosť matky.

Keď matka musí nastúpiť do práce, najlepšie je to okolo tretieho roku dieťaťa. S prípravami na škôlku je treba začať niekoľko týždňov vopred. Dieťa by malo škôlku najprv spoznať, a to za prítomnosti matky.

Teda zo začiatku by malo prísť dieťa do škôlky s matkou na krátky čas. Napríklad na hodinu s tým, že matka tam bude celý čas v miestnosti. Po niekoľkých dňoch, podľa správania dieťaťa, ho matka môže počkať v šatni, tiež iba presne vymedzený čas. Dieťa by malo mať možnosť hocikedy sa prísť uistiť, či matka v šatni skutočne čaká. Niektoré deti to využijú, iné nie.

Až po tomto privykaní, ktoré môže trvať aj dva-tri týždne, by sa mali začať lehoty predlžovať. Ak to dieťa znáša dobre, môže potom matka zo škôlky odísť – tiež najprv na hodinu, potom na dlhšie. Takto nenásilne si dieťa zvykne na pobyt v škôlke. U niekoho trvá týždne, niekto to zvládne aj v priebehu jedného týždňa.

Tento postup, vhodný pre dieťa, si vyžaduje aj toleranciu zo strany personálu škôlok. V našich podmienkach to nie je vždy ľahké, zariadenia na to nie sú zvyknuté, navyše v tom nemáme tradíciu. Učiteľky často nevedia, ako to zariadiť, ako vysvetliť deťom, že niektorí z nich tu majú rodičov, iní zasa nie.

„Keď som dávala do škôlky dcéru, veľmi plakala a dlhé mesiace tam vôbec nechcela chodievať. Bola som z toho nešťastná. Pri synovi som to už nechcela zažiť, tak som sa vopred radila s psychologičkou. Tá mi poradila práve postupné zoznamovanie ho so škôlkou, a bolo to naozaj veľmi ľahké. Syn problémy nemal, no na počudovanie, ja som ich musela riešiť s učiteľkami. Hoci šlo o súkromnú škôlku, nepáčilo sa im, že tam zostávam, musela som sa s nimi niekoľkokrát dohadovať...,“ opisuje svoje skúsenosti Bratislavčanka Sylvia.

Odborníci dodávajú, že nie je nevyhnutné, aby dieťa chodilo od troch rokov do škôlky. Keď matka musí do zamestnania, dieťa pokojne môže zostať naďalej doma, a to buď so starými rodičmi alebo opatrovateľkou. Aj v tomto prípade však platí rovnaký postup – postupné privykanie si dieťaťa na novú osobu. Keď dieťa nadobudne pocit, že táto osoba patrí do okruhu rodiny, jemu blízkych ľudí, matka môže bez problémov nastúpiť do práce.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >