Aké vysoké bude v dospelosti moje dieťa? Vypočítajte si!

Gabriela Bachárová, 31. júla 2020 o 04:30

Každého rodiča zaujíma nielen to, či jeho dieťa v tejto chvíli správne rastie, ale i to, aká bude jeho konečná výška v dospelosti. Existuje vzorec, ktorý vám to napovie. Pracujú s ním i odborníci na poruchy rastu.

Po kom je taká vysoká?

Foto: Shutterstock.com

Priemerný rozdiel medzi výškou mužov a žien je trinásť centimetrov. Práve s touto číslicou pracuje vzorec, ktorý na výpočet predpokladanej výšky v dospelosti slúži. Samozrejme, nemožno ho brať doslovne, do hry vstupuje veľa faktorov. Okrem genetiky sú to napríklad výživa, zdravotný či psychický stav, ale i dostatok alebo nedostatok spánku, ktoré na rast dieťaťa vplývajú. Preto od získanej hodnoty odpočítajte, ale i pripočítajte cifru 8,5. V tomto rozmedzí bude výška vášho dieťaťa na 95 percent.

Výška sa väčšinou dedí po rodičovi rovnakého pohlavia, hoci samozrejme to neplatí na sto percent. Ak má žena syna, bude potomok pravdepodobne asi o 13 centimetrov vyšší ako mamička. V prípade otcov a dcér je to presne naopak, dievča dorastie do výšky, ktorá bude asi o trinásť centimetrov menšia než tá otcova.

Teraz si už však vypočítajme, koľko bude pravdepodobne vaše dieťa merať.

Predpokladanú výšku dievčaťa si môžete vypočítať podľa tohto vzorca:
výška otca plus výška matky mínus trinásť lomeno dva

Príklad: Ak otec meria 197 centimetrov a matka 172 centimetrov, ich potomok ženského pohlavia by mal dorásť do výšky 178 centimetrov. Pri započítaní tolerancie 8,5 centimetrov obidvomi smermi je na 95 percent isté, že výška dospelej ženy sa bude pohybovať v rozpätí 169,5 až 186,5 centimetra.

Výšku chlapca si zasa vyrátate takto:
výška otca plus výška matky plus trinásť lomeno dva

Príklad: Ak má otec 179 centimetrov a matka 168 centimetrov, ich syn by mal pravdepodobne dosiahnuť výšku 180 centimetrov. Ak vezmete do úvahy toleranciu, je takmer isté, že chlapec bude ako dospelý muž merať 171,5 až 188,5 centimetra. Prajeme vám, nech je vaše dieťa vysoké tak akurát a hlavne, so svojím vzrastom samo spokojné.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >