Aj žiaci na druhom stupni základných škôl by sa mohli konečne vzdelávať doma

SITA, 31. júla 2020 o 04:15

Minister školstva zdôvodňuje návrh, aby sa doma mohli vzdelávať aj žiaci na druhom stupni, tým, že žiaci prvého stupňa vzdelávaní doma sa pri prestupe na druhý stupeň prihlasujú do českých škôl. Tie im totiž, na rozdiel od slovenských škôl, tento typ vzdelávania umožňujú.

Doma by sa mohli vzdelávať aj staršie deti.

Foto: Shutterstock.com

Žiaci na druhom stupni základných škôl by sa mohli od septembra 2021 vzdelávať aj doma, povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. Začiatkom budúceho roka chce ministerstvo pripraviť zákon o domácom vzdelávaní pre druhý stupeň základných škôl. Ako Gröhling vysvetlil, je potrebné legislatívne nastaviť nielen financovanie takéhoto vzdelávania, ale aj overovanie vedomostí žiakov študujúcich doma.

Ministerstvo má v pláne napríklad zvýšiť súčasný 10 percentný normatívny príspevok na žiaka, z ktorého školy financujú učebnice aj skúšky týmto študentom. „Vidím veľmi optimisticky, že od prvého septembra budúceho kalendárneho roku by mal byť homeschooling‘ aj na druhom stupni,“ dodal Gröhling.

Žiakov prvého stupňa základnej školy možno vzdelávať doma od roku 2008, ich starších spolužiakov na druhom stupni však už nie. Skupina poslancov sa preto ešte v apríli 2018 obrátila na Ústavný súd SR. Podanie predložili advokáti Daniel Lipšic a Peter Kubina s tým, že nie je dôvod, aby sa deti doma nemohli učiť aj na druhom stupni.

Ústavný súd podanie prijal v polovici decembra 2019 na ďalšie konanie, momentálne o ňom stále rozhoduje, pričom účinnosť dotknutého ustanovenia školského zákona nepozastavil.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >