9 skvelých receptov z medvedieho cesnaku

gb, 11. marca 2023 o 04:45

Vybehnite cez víkend na prechádzku do lesa, možno už aj u vás nájdete zelené koberce tejto zdravej rastlinky. Možností, ako využiť medvedí cesnak v kuchyni, je nepreberné množstvo.

Závin s plnkou z medvedieho cesnaku.

Foto: Varecha.sk

Sezóna medvedieho cesnaku je krátka, treba ju preto využiť naplno. Určite máte i vy svoje obľúbené miesta, kam naň chodíte. Choďte pozrieť, či aromatická rastlinka už vykukla spod zeme. A ak áno, pripravte si niektorý zo zaujímavých receptov, ktoré priniesol portál Varecha.sk. Na tomto linku si môžete vybrať, či pripravíte risotto s medvedím cesnakom, špecle s domácim pestom z medvedieho cesnaku, chlebové placky s medvedím cesnakom a so syrom, haruľu s medvedím cesnakom plnenú domácim syrom, krémovú polievku z medvedieho cesnaku s bylinkovými knedličkami, roládky s medvedím cesnakom či rustikálnu vajíčkovú nátierku s medvedím cesnakom. Ako malú ochutnávku ponúkame recept na slaný závin s plnkou práve z medvedieho cesnaku. Dobrú chuť s poslom jari!

Slaný závin s plnkou z medvedieho cesnaku

Suroviny
Cesto:
200 g hladkej múky
100 ml mlieka
30 g bravčovej masti
1 ks žĺtku
1/2 kocky čerstvého droždia (alebo 1/2 balenia sušeného)
1 ČL kryštálového cukru
1 ČL soli

Plnka:
30 lístkov medvedieho cesnaku
80 g bryndze (alebo syru feta)
20 g masla
1 PL kyslej smotany
1 ks zemiaku (uvareného z predošlého dňa)

Na potretie:
1 ks vajíčka

Na posypanie:
2 PL sezamových semienok

Postup
1. Cesto: Do vlažného mlieka rozmiešame droždie a cukor. Ak používame čerstvé droždie, chvíľu počkáme, kým vzíde kvások, ak sušené, môžeme hneď pokračovať. Do múky pridáme masť, žĺtok, soľ a nakoniec aj mlieko s droždím a vymiesime kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto na ľahko pomúčenej doske ešte ručne premiesime, vytvarujeme bochník a prikrytý fóliou ho necháme pri izbovej teplote asi hodinu kysnúť.

2. Medzitým pripravíme plnku. Všetky prísady okrem zemiaka dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich rozmixujeme na kašu. Potom do nej nastrúhame uvarený vychladnutý zemiak (môžeme namiesto neho použiť aj 2 PL zemiakovej kaše z predošlého dňa) a dobre premiešame. Ak sú v plnke hrudky, môžeme ju ešte krátko premixovať ponorným mixérom.

3. Keď sa cesto kysnutím nadvihne, dlaňami ho na doske roztlačíme na obdĺžnik veľký asi ako plech. Cesto potrieme pripravenou plnkou a zavinieme ho. Závin necháme na plechu s papierom na pečenie ešte aspoň pol hodiny podkysnúť.

4. Pred pečením závin na povrchu popicháme špáradlom (aby mohla unikať para z plnky a neroztrhla závin), potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na pol hodiny, pečieme do zlatohneda. Upečený závin necháme vychladnúť, až potom ho krájame.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >