Presedlajte na šúľance naslano. Dáte si s kapustou, so slaninkou či s údeným?

gb, 28. januára 2023 o 04:35

Šúľance najčastejšie robíme nasladko. Ale ak vybočíte zo zabehnutých koľají, objavíte nové možnosti, čo podávať na obed alebo večeru. Vymeňte mak, strúhanku a cukor za kyslú kapustu, klobásku či slaninku.

Zemiakové šúľance s údeným mäsom.

Foto: varecha.sk

Prekvapte rodinu cez víkend slanou verziou obľúbených šúľancov. Portál o varení Varecha.sk priniesol desať nápaditých jedál, ktoré môžu obohatiť váš jedálniček. Vyberiete si opekané šúľance s tekvicovou omáčkou, šúľance s paprikou, cibuľou a klobásou, šúľance s rukolovým pestom, šúľance s lososom a omáčkou, zemiakové šúľance s bryndzou a opečenou slaninou, zemiakové šúľance na slano s mliekom a syrom alebo šúľance s kyslou kapustou, klobásou a slaninou?

Zemiakové šúľance s údeným mäsom

Suroviny
4 - 5 ks zemiakov
1 hrnček hladkej múky
1 ks vajíčka
1 ČL soli
3,5 l vody na vyvarenie
varené údené mäso
údená klobása
0,5 ks cibule
1 strúčik cesnaku
1 - 2 PL masti

Postup
Autorka receptu vystupujúca pod prezývkou kukulienka71 popisuje recept takto: uvarila som päť malých zemiakov v šupke, nechala vychladnúť, očistila a postrúhala ich najemno. Pridala som jedno celé vajíčko a soľ. Najlepšie sú na tento účel múčnaté zemiaky, ja som mala na sviatky šalátové, tak som dala tie, nič zlého sa nestalo, šlo to aj z nich, len boli mazľavejšie a potrebovala som trocha viac múky.

Hrnček v rozpise surovín je orientačný, závisí od typu zemiakov, pridávajte pomalšie, až kým sa cesto nelepí na ruky, ale musí ostať mäkkučké. Na pomúčenej podložke som ho rozvaľkala na asi jeden centimeter.

Krájačom na pizzu som urobila podlhovasté pásiky a po jednom som ich dva- až trikrát pošuľkala, najlepšie jedným smerom. Potom som ich ukladala na lopárik, medzitým som si postavila vrieť vodu do väčšieho hrnca.

Z lopárika pásiky putovali pomocou nožíka do vriacej vody, ktorú som tiež osolila. Mala som dva plné lopáriky, vyvarila som ich na dvakrát. Nechala som ich pár minút variť sa a potom som ich cedidlom vyberala do misky so studenou vodou a scedila.

Scedené šúľance som nechala poriadne odkvapkať. Zatiaľ som nakrájala polovicu cibule na drobno a dala som ju opražiť na lyžicu masti.

Pokrájala som zvyšok vareného údeného mäsa a domácej údenej klobásky. Na opečenú cibuľu som hodila pokrájaný strúčik cesnaku, rozvoňal sa a hneď som pridala údené mäso aj klobásku. Chvíľu som ich opekala, potom som prisypala šúľance a aj tie som prehriala a všetko dobre premiešala. Podávala som s kyslými uhorkami.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >