Škoricové slimáky.
Foto: varecha.skPremýšľate, čo rodine upiecť cez víkend sladkého? Veľmi vďačné a v súčasnosti obľúbené sú slimáky, či už naslano, alebo nasladko. Vyskúšate fantastické kokosové slimáky, orechové slimáky, pudingové slimáky pohladkané marhuľovým džemom, kakaové slimáky bez mlieka, pudingovo-tvarohové slimáky alebo makové slimáky so semienkami? Všetky recepty si môžete pozrieť a ten správny vybrať na tomto odkaze. A tu je malá ochutnávka:
Škoricové slimáky alebo osie hniezda
Suroviny500 g hladkej múky
250 ml mlieka
100 ml oleja
2 PL (+ 1 ČL na kvások) kryštálového cukru
1 KL soli
1 balenie vanilkového cukru
20 g droždia
Na potretie cesta:
70 g masla
kryštálový cukor
mletá škorica
Na potretie koláčov:
1 ks vajíčka
Postup
1. Mlieko zohrejeme spolu s lyžičkou kryštálového cukru, pridáme droždie a necháme kvások pracovať. Zatiaľ si preosejeme 500 g múky, pridáme dve polievkové lyžice cukru, 100 ml oleja, lyžičku soli a vanilkový cukor. Suroviny zmiešame s kváskom a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme vykysnúť (cca 45 minút).
2. Cesto následne rozvaľkáme, potrieme rozpusteným maslom a posypeme škoricou a kryštálovým cukrom. Ak ste od prírody lenivec, môžete si to uľahčiť škoricovým cukrom. Cesto zrolujeme a vytvoríme efektnú roládu.
3. Cesto nakrájame na 1,5 cm hrubé kúsky a ukladáme na papierom vystlaný plech. Necháme ešte 20 minút podkysnúť. Ak ich ukladáte príliš nahusto, je lepšie boky potrieť olejom, aby sa pri pečení nezlepili.
4. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 17 maximálne 20 minút. Potom už len počkáte, kým vychladnú a bránite ich vlastným telom (konkrétne žalúdkom), aby ich ostatní členovia rodiny nezjedli príliš rýchlo.