9x kysnuté slimáky so sladučkými plnkami od výmyslu sveta. Vyskúšajte každú jednu!

gb, 25. februára 2023 o 04:25

Základom týchto lákavých koláčov je obyčajné kysnuté cesto, ale tie plnky! Každá je originál, už viete, ktorú vyskúšate?

Škoricové slimáky.

Foto: varecha.sk

Premýšľate, čo rodine upiecť cez víkend sladkého? Veľmi vďačné a v súčasnosti obľúbené sú slimáky, či už naslano, alebo nasladko. Vyskúšate fantastické kokosové slimáky, orechové slimáky, pudingové slimáky pohladkané marhuľovým džemom, kakaové slimáky bez mlieka, pudingovo-tvarohové slimáky alebo makové slimáky so semienkami? Všetky recepty si môžete pozrieť a ten správny vybrať na tomto odkaze. A tu je malá ochutnávka:

Škoricové slimáky alebo osie hniezda

Suroviny
500 g hladkej múky
250 ml mlieka
100 ml oleja
2 PL (+ 1 ČL na kvások) kryštálového cukru
1 KL soli
1 balenie vanilkového cukru
20 g droždia

Na potretie cesta:
70 g masla
kryštálový cukor
mletá škorica

Na potretie koláčov:
1 ks vajíčka

Postup
1. Mlieko zohrejeme spolu s lyžičkou kryštálového cukru, pridáme droždie a necháme kvások pracovať. Zatiaľ si preosejeme 500 g múky, pridáme dve polievkové lyžice cukru, 100 ml oleja, lyžičku soli a vanilkový cukor. Suroviny zmiešame s kváskom a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme vykysnúť (cca 45 minút).

2. Cesto následne rozvaľkáme, potrieme rozpusteným maslom a posypeme škoricou a kryštálovým cukrom. Ak ste od prírody lenivec, môžete si to uľahčiť škoricovým cukrom. Cesto zrolujeme a vytvoríme efektnú roládu.

3. Cesto nakrájame na 1,5 cm hrubé kúsky a ukladáme na papierom vystlaný plech. Necháme ešte 20 minút podkysnúť. Ak ich ukladáte príliš nahusto, je lepšie boky potrieť olejom, aby sa pri pečení nezlepili.

4. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 17 maximálne 20 minút. Potom už len počkáte, kým vychladnú a bránite ich vlastným telom (konkrétne žalúdkom), aby ich ostatní členovia rodiny nezjedli príliš rýchlo.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa