8 tipov, ako novoročné predsavzatia premeniť na pevný zvyk. Takto sa nevzdáte už po týždni

Gabriela Bachárová, 7. januára 2023 o 04:18

Dávajú si ich nielen dospelí, ale aj deti. Azda všetci chceme zdravšie jesť, viac sa hýbať, prestať byť večne na mobile, niečo nového sa naučiť. Začiatok roka je skvelá príležitosť, ako si začať plniť svoje sny. Po pár dňoch je však zväčša s dobrými predsavzatiami koniec. Akých chýb sa najčastejšie pri formulovaní svojich plánov dopúšťame a ako to urobiť, aby nám odhodlanie vydržalo a nezomlela ho rutina či lenivosť?

Nestačí len sa rozhodnúť, potrebujete plán i motiváciu.

Foto: Shutterstock.com

Nestačí len dať si ušľachtilé ciele a dúfať, že všetko pôjde samo. Proti stoja silní súperi: slabá vôľa, prirodzená lenivosť či denná rutina, do ktorej len ťažko pribrať niečo ďalšieho, keď ste radi, že len tak tak stíhate všetky povinnosti a na nič iného vám už nezostáva čas. Chce to pomerne presnú predstavu, ako si budete novoročné predsavzatia plniť.

Reálne a malé ciele

Budem behať každý deň! Asi sami uznáte, že tento cieľ je zrejme z kategórie nesplniteľných. Ak ste sa doteraz vôbec nehýbali, ťažko sa vám podarí nájsť si v nabitom každodennom kolotoči zrazu niekoľko desiatok minút navyše. Treba tiež rátať s tým, že pohyb môže priniesť únavu či zranenia - a to môže od športovej aktivity nadobro odradiť. Povedzte si radšej, že začnete zvoľna a nebudete na sebe tlačiť. Ak si na beh nájdete čas dvakrát do týždňa, aj to je veľký úspech. Rešpektujte aj svoje telo. Pre začiatočníkov bude spočiatku prijateľnejšie striedať beh s chôdzou, prípadne začať len rýchlou chôdzou. Ide o to, aby vás prehnané ciele neodradili.

Nájdite si čas

Aby sa vám to podarilo, veľmi pravdepodobne sa budete musieť niečoho v živote vzdať, preorganizovať alebo delegovať svoje povinnosti, pretože deň nie je nafukovací. Ak ste zvyknutá či zvyknutý variť každý deň teplé večere, deti sa možno budú musieť zmieriť s tým, že trikrát týždenne dostanú chlieb s maslom a syrom alebo s marmeládou, pretože mama si pôjde večer zabehať. Potomkov tiež môžete poprosiť, aby večer upratali kuchyňu či obývačku, aby sa rodič mohol venovať tomu, čo ho baví.

Spriaznená duša motivuje

Vo dvojici či s partiou sa to ľahšie tiahne. Ak sa dohovoríte s kamarátkou, že budete chodiť dvakrát týždenne v stanovenom čase do fitness centra, bude vám nepríjemné to rušiť, pretože sa práve cítite unavená a máte chuť maximálne si tak sadnúť pred televízor a odpočívať. Okrem toho, že je spoločník dobrý motivátor, môžete v čase porovnávať svoje úspechy či neúspechy.

Majte prehľad

Ak ste „zápiskový typ”, môžete svoje pokroky zaznamenávať aj písomne. Uvidíte, ako ste začínali a kam ste sa v čase posunuli, čo môže byť veľmi motivujúce.

Prečo sa neodmeniť?

Deti dostávajú v škole za dobré výkony jednotky alebo kladné slovné hodnotenie, odmeňte sa preto za svoje pokroky aj vy. Ak sa vám darí chodiť pravidelne behať, kúpte si napríklad nové športové legíny alebo peknú fľašku na pitie. Robíte pokroky v taliančine či španielčine? Urobte si v lete výlet do týchto končín Európy. Chudnete s úspechom? Nová sukňa zvýrazní vašu novú postavu. Peknou odmenou za snahu a odhodlanie vytrvať môže byť aj wellness pobyt v kúpeľoch, víkend v horách a podobne.

Nevzdávajte sa

Nemôžete práve cvičiť, pretože ste vy či dokonca celá rodina ochoreli? Nedarí sa vám pokročiť v angličtine, pretože sa treba večer učiť s dieťaťom, ktoré nestíha matematiku či slovenčinu? Najľahšie je ciele vzdať a už sa k nim nevrátiť. Veď všetko ostatné je predsa dôležitejšie. Naozaj? Ide o to, čomu dáte prioritu. Ak je pre vás dôležitá dobrá fyzická kondícia, budete sa snažiť prekážky prekonávať a k svojmu cieľu sa neustále vracať - aj napriek rôznym prestávkam, prerušeniam či demotivácii, ktorá sa zákonite dostaví.

Nebuďte na seba prísny či prísna

Nie sme stroje ani roboti, dokonalosť nepatrí k bežným ľudským vlastnostiam. Chudnete a obmedzili ste maximálne sladké, no potom na návštevy u kamarátky neodoláte a zjete naraz tri fantastické parížske rožky? Nevyčítajte si, ak svoje plány porušíte, je to v poriadku a prirodzené. Nebuďte na seba prísny či prísna, ale naopak, zhovievavosť k sebe samému vás k cieli privedie skôr ako tvrdá askéza, ktorou si dobrovoľne otrávite život. Je to ako s malými deťmi. Ak im sladké alebo čokoľvek, čo ich láka, úplne odopriete, o to viac budú po zakázanom ovocí budú túžiť. Neurobte tú istú chybu aj u seba.

Nedržte sa predsavzatia za každú cenu

Už od malička nás rodičia či pedagógovia učili, že sa nikdy netreba vzdávať a veci vždy treba dotiahnuť do konca. Rovnako dôležité je však poznať, keď nás stanovený cieľ neteší a naopak nám spôsobuje hlavne nepríjemnosti či komplikácie. Niekedy to naozaj nejde inak a cieľov sa treba vzdať. Či už chceme, alebo nie. Nevyčítajte si, že ste zlyhali, skôr premýšľajte, ako to v budúcnosti urobiť lepšie. Prajeme vám veľa odhodlania splniť si konečne svoje sny!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >