6 tipov, ako v domácnosti využiť tabletky do umývačky. Vyčistia nielen riad

Gabriela Bachárová, 16. decembra 2020 o 04:20

V domácnosti ponúkajú viac možností, ako len odmastiť, umyť a vyleštiť riad v umývačke. Tabletky, ktoré sa k tomu používajú, môžete s veľkým úspechom využiť v predvianočnom i tom celkom bežnom upratovaní.

Tabletka do umývačky pomôže vyčistiť i rúru.

Foto: Shutterstock.com

Platí samozrejme, že lepšie je použiť ekologické tabletky do umývačky, ktoré toľko nezaťažujú životné prostredie, na trhu je ich už dostatok.

1. Čisté utierky

Tabletku do umývačky riadu môžete vhodiť do pračky, keď periete veci, z ktorých ťažko dostať špinu, napríklad utierky či pracovné oblečenie. Predtým si ich ešte namočte vo vode s ďalšou rozpustenou tabletkou. Postup však nepoužívajte na farebné veci, pretože by mohli vyblednúť. Naopak, tabletky veľmi dobre vybielia záclony.

2. Čistá práčka

Vyberte program, ktorý zaručí dlhé pranie pri vysokej teplote, do dávkovača dajte dve tabletky a zapnite. Zbavíte sa tak i vodného kameňa.

3. Čistá pečiaca rúra

Všetci to dobre poznáme. Ak trochu zanedbáme starostlivosť o pečiacu rúru, čakajú nás potom dlhé minúty čistenia s neistým výsledkom. S tabletkou do umývačky to pôjde oveľa lepšie a rýchlejšie. Rozpustite ju vo vode tak, aby vznikla hustá kaša, naneste do rúry, nechajte pôsobiť asi 15 minút a zotrite. Ak je rúra veľmi znečistená, jemne ju potom ešte čistite kefkou.

4. Čistá toaleta

Vhoďte jednu tabletku do misy a ráno uvidíte čistú toaletu, dokonca bez vodného kameňa. Takým istým spôsobom možno vyčistiť i nádržku.

5. Čisté steny

Ak máte mastnotu na stene, ktorá sa dá umývať (napríklad dlaždičky v kuchyni), tiež rozpustite tabletku v teplej vode a umyte.

6. Čisté plastové nádoby

Plastové nádoby sú pri čistení niekedy ťažkým orieškom, pretože jedlo a pitie, ktoré do nich dávame, spôsobuje, že časom menia farbu a zapáchajú. Na ich vyčistenie použite rovnaký roztok ako v predchádzajúcom prípade. Nezabudnite následne poriadne poumývať.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >