
Umývanie okien patrí k predvianočnému úklidu.
Foto: Shutterstock.comOkná dokonale vyleštia obyčajné staré silonky, rúru na pečenie vyčistí zmes soli a octu a medzery medzi dlaždičkami vybielite vďaka kypriacemu prášku. Plus sedem ďalších „vychytávok“, ktoré urýchlia a uľahčia vianočné upratovanie.
Umývanie okien patrí k predvianočnému úklidu.
Foto: Shutterstock.comNie je to jedlo, ktoré by človek jedol každý deň či si ho nachystal na rýchlu večeru. Tatársky biftek, pripravovaný zo surového mäsa, patrí skôr k delikatesám na výnimočné príležitosti. Tento náš vegetariánsky je ale výnimkou. Nachystáte ho naozaj rýchlo a chutí výborne.
V zime, keď je málo čerstvých vitamínov, sú zemiaky vítanou zeleninou, ktorá je zdravá, zasýti a často aj zlepší pochmúrnu januárovú náladu. Veď kto by nemiloval pečené zemiačiky, hranolky alebo zemiakovú kašu? Aby bol však výsledok dokonalý, je potrebné vedieť, ktorý varný typ „krumplí“ sa hodí na čo.
Šúľance najčastejšie robíme nasladko. Ale ak vybočíte zo zabehnutých koľají, objavíte nové možnosti, čo podávať na obed alebo večeru. Vymeňte mak, strúhanku a cukor za kyslú kapustu, klobásku či slaninku.
Vankúš, papier na pečenie, žuvačka či rúž. Plasty dnes nájdeme takmer úplne všade, dokonca aj tam, kde by sme ich nečakali. Vyhnúť sa im je ťažko, v niektorých prípadoch však už existujú aj ekologické alternatívy. Pozrite si, kde všade ich možno nájsť v domácnosti.
Dobrá čokoládová pochúťka nie je nikdy na zahodenie, najmä teraz v zimnom období po nej vďačne siahneme na doplnenie energie. Ak vyskúšate túto podľa nášho receptu, môžete si ju vychutnať bez obáv vy aj vaše deti – fantastická a z kategórie zdravších. Za podmienky, že zvolíte kvalitnú čokoládu, samozrejme.
Kúsok čokolády alebo ovocia? Buchty alebo zeleninové rizoto? Ak dáme deťom takto na výber, výsledok je ľahko predvídateľný. Vytvoriť im návyky, aby jedli ako samozrejmosť aj zdravé veci, je však ľahšie než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ponúkame niekoľko užitočných trikov.
Bez soli si varenie nedokážeme predstaviť, no len málokto perfektne ovláda pravidlá jej používania. Vedeli ste, že mäso určené na dusenie je dobré osoliť ešte pred tepelnou úpravou a pri varení cestovín sa s týmto zvýrazňovačom chuti nemá šetriť?