5 múdrych citátov o živote, ktoré určite naučte deti. Pomôžu im byť šťastnými a spokojnými

Gabriela Bachárová, 24. mája 2022 o 05:00

Pomôžte si vo výchove svojich detí inšpiratívnymi citátmi, ktoré deťom predstavia významné životné pravdy. Nebudú ich potom možno musieť samy zložito poznávať.

Nájdite si čas a predstavte deťom životné pravdy ukryté v citátoch.

Foto: Shutterstock.com

„Nebojím sa búrok, pretože ma učia plachtiť na mojej lodi.“

americká spisovateľka Louisa May Alcottová, autorka slávneho románu Malé ženy
Bez bolesti a trápenia by ľudia často nedokázali získať hĺbku a citlivosť a nepochopili by, čo je v živote skutočne dôležité. Naučte deti, že ich púť na tomto svete nebude vždy jednoduchá, ale celkom určite sa na nej stretnú aj s tŕňmi a kameňmi. A je to tak prirodzené a záleží len na nich, čo si z ťažkej situácie vezmú a ako im to pomôže zlepšiť vlastný život.

„Všetko sa zdá nemožné - kým to neurobíš.“

Nelson Mandela, africký bojovník za rovnoprávnosť
Deti by mali vstupovať do života s vedomím, že si môžu plniť svoje sny, nech sa aj zdajú akokoľvek bláznivé. Že život nie je len o povinnosti a práci, ale aj o nadšení, vášni a naplnení samého seba. Aby si na jeho konci nemuseli povzdychnúť, že robili len to, čo museli, ale nie to, čo chceli. Je na rodičoch, aby im túto životnú možnosť sprostredkovali.

„Sú to vzťahy, ktoré dávajú životu cenu.“

Wilhelm Von Humboldt, nemecký diplomat a filozof
Nie peniaze, nie hmotné statky, ale len a len dobré vzťahy s ostatnými ľuďmi dávajú životu ten naozajstným zmysel. Čím skôr to deti pochopia, tým budú v živote spokojnejšie a namiesto honby za úspechom či plnou peňaženkou sa sústrediť na rozvíjanie svojich vzťahov. Pretože na smrteľnej posteli nikdy neľutujeme, že sme mali málo peňazí, ale že sme sa nevenovali tým, ktorí by si to zaslúžili.

„Šťastie je umenie byť spokojný.”

Ingmar Bergman, švédsky režisér
Vo výchove sa rodičia často zameriavajú najmä na to, aby dieťa bolo poslušné či úspešné, už menšiu pozornosť venujeme tomu, aby sa naučilo byť spokojné. Vo svojom tele, vo svojom svete, vo svojom živote. Pretože na čo mu bude úspech, výkon, peniaze, dobré postavenie, ak sa nedokáže tešiť, byť veselé a cítiť radosť?

„Život nám dáva presne to, čo od neho očakávame.”

Christian Godefroy, francúzsky autor kníh o sebazdokonaľovaní
Alebo ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva. Naučte svojho potomka, že jeho postoj k veciam je v živote určujúci. Kto čaká radosť, šťastie a úspech, či už v práci alebo v súkromnom živote, tomu jeho mentálne nastavenie pomôže získať, po čom túži. Kto si myslí, že sa mu nič dobrého a pekného nestane a nepodarí, ten sa zrejme s hojnosťou života naozaj nestretne. To nie je žiadna ezoterika. Ako sa vraví, všetko je v hlave. Ak do svojich mentálnych vzorcov zasadíte pozitívny obsah, zvýšite šancu na úspech. Povedzte aj deťom, že myslieť pozitívne sa vyplatí vždy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >