15 skvelých tipov, ako stráviť jarné prázdniny na západe Slovenska

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 25. februára 2022 o 04:50

Jarné prázdniny si budúci týždeň užijú deti na západe Slovenska. Viete už, kam sa s nimi vyberiete? Možno nájdete inšpiráciu aj v našich redakčných tipoch na výlety v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Nech sa páči.

Vodný mlyn v obci Dunajský Klatov v okrese Dunajská Streda fungoval ešte v 40-tych rokoch minulého storočia. Dnes je unikátnou technickou pamiatkou.

Foto: shutterstock

Bratislavský kraj

Biofarma Príroda v Stupave
Kúsok prírody, ticha a dobrého jedla, to všetko pár minút autom od hlavného mesta. Biofarma Príroda v Stupave ponúka príjemné prostredie na výlet a oddych. Deti tu môžu vidieť hospodárske zvieratá, hospodárske objekty ako mliečnicu či pekáreň. Sú tu aj ihriská, a samozrejme, množstvo nádherných stromov, kríkov, lúky. K dispozícii je aj reštaurácia. Na farme zriadili tiež Botanický chodník Gustáva Čejku, legendárneho botanika, zakladateľa Botnickej záhrady, na ktorej území sa biofarma nachádza.

Cyklomost Slobody
V príjemnom počasí si tam môžete urobiť naozaj príjemný výlet. Most ponad rieku Moravu medzi obcami Schlosshof a Devínska Nová Ves je nový, okrem pekných prírodných zákutí v okolí nájdete aj pripomienky nedávnej i dávnejšej histórie. Pri cyklomoste sa nachádza Múzeum železnej opony. Zachovaná je tam aj ukážka ostnatého plotu, aký tu kedysi bol a betónový bunker z obdobia 1. svetovej vojny. No a za hranicou je nádherný zrekonštruovaný zámok Schlosshof, ktorý pamätá cisárovnú Máriu Teréziu.

Rozhľadňa Alexandra Filípka
Nájdete ju na Veľkej Homoli, vrchu na juhovýchodnej strane Pezinských Karpát. Ako na dlani z nej budete mať takmer celé Malé Karpaty, Záhorskú nížinu, Podunajskú nížinu, skrátka takmer celé západné Slovensku. Za dobrého počasia, pochopiteľne. Vedie k nej príjemný túra z viacerých strán, najkratšie to je od Zochovej chaty. No a kto bol Alexander Filípek? Lesník, rodák z Veľkého Grobu, ktorý sa zaslúžil o vybudovanie turisticko-rekreačného letoviska Modra – Harmónia.

Včelársky skanzen
Je v Kráľovej pri Senci a patrí medzi najväčšie včelárske skanzeny strednej Európy. Okrem zbierok úľov a vzácnych materiálov o výrobe medu, vývine a význame včelárstva si tam môžete pozrieť aj originál tisícročnej včely, ktorá bola použitá v známom filme Juraja Jakubiska. Skanzen bol založený v roku 1930 ako učilište pre budúcich včelárov, verejnosť sem smie od roku 1975. Múzeum má vyše 300 exponátov, niektoré dokonca zo 17. storočia. Okrem prehliadky si tam možno aj nakúpiť pravé včelie produkty. Ako inak.

Za dielami Andyho Warhola
Nie, nemusíte ísť na východný koniec Slovenska, niektoré z jeho diel možno vidieť aj v Modre, konkrétne v Elesko – Zoya Museum. Múzeum sa nachádza vo wine parku a jeho hlavnou náplňou je zberateľská a výstavná činnosť. Súčasťou stálej expozície je kolekcia diel Andyho Warhola, vidieť tam možno ale aj moderné slovenské umenie, z druhej polovice minulého 20. storočia či zahraničné.


Nitriansky kraj

Hrad Hrušov
Dal ho postaviť Matúš Čák Trenčiansky v 13. storočí a jeho osud kopíruje množstvo ďalších zrúcanín na Slovensku. Rokmi jeho význam rástol, dočkal sa rozsiahlych úprav, pristavovali sa nové časti, nádvoria, napokon spustol. Poslednými majiteľmi boli Rákociovci, začiatkom 18. storočia hrad dobyli a vyrabovali cisárske vojská. Dnes je krásnym turistickým cieľom pri potulkách východnou časťou Tribečského pohoria.

Zubria obora v obci Lovce
Tieto majestátne zvieratá, najväčšie európske cicavce tu žijú na ploche 140 hektárov. Obora sa nachádza na sever od obce Lovce, asi 10 kilometrov od Topoľčianok. Založená bola v roku 1958 za účelom záchrany zubrov, ktorým hrozilo vyhynutie. V roku 2008 zriadili okolo obory náučný chodník. Má 2,5 kilometra a okrem života zubrov informuje aj o ostatných zvieratách, ktoré v lese žijú. A akú máte šancu vidieť zubra zblízka? „Najbližšie je možné sa k zubrom dostať v čase kŕmenia, každý deň o 9. hod. a o 14. hod. Vstupné je 1 € dospelá osoba, 0,50 € dieťa, študent, dôchodca,“ informuje zvernica.

Pevnosť v Komárne
Fascinujúca stavba, národná kultúrna pamiatka, ktorú by mal aspoň raz snáď navštíviť každý. Niekdajšia najväčšia pevnosť Rakúsko – Uhorska dnes leží na rozhraní Slovenska a Maďarska, v mestách Komárno a Komárom. Bola postavená v 16. storočí ako bašta proti Turkom. Prežila nápor Turkov, neskôr aj vojakov Imricha Tökölyiho. Poškodili ju zemetrasenia, počas napoleonských vojen ju však cisársky dvor obnovil. Na obranné účely slúžila i v polovici 19. storočia počas rakúsko-pruskej vojny. Za socializmu ju využívali sovietske vojská, ktoré ju poškodili snáď najviac. Dnes je v areáli rímske lapidárium, najväčšia zbierka rímskych pamiatok na Slovensku, muničný sklad či 1,3 km dlhá podzemná chodba s unikátnou zbierkou fotografií slovenskej a maďarskej časti systému a fotokópie pôvodných máp.


Románske kostolíky
V Nitrianskom kraji sa nachádza viac jedinečných sakrálnych pamiatok z dávneho románskeho obdobia. Ak máte s deťmi radi históriu, určite niektoré z nich navštívte. Veľmi známym je románsky Kostolík sv. Michala Archanjela z 12. storočia ležiaci západne od obce Dražovce na skalnatom výbežku Zoborských vrchov. Za pozornosť stojí aj  Bazilika Panny Márie v Diakovciach, postavená v 1. tretine 13. storočia ako trojloďová stavba.



V Bini nájdete ojedinelý súbor sakrálnych románskych pamiatok. Skladá sa z románskej rotundy a kostola. Môžete tu vidieť aj základy kláštora. Kostol sv. Michala Archanjela v Malých Kosihách ponúka zachovanú románsku rotundu. Unikátom je predrománsky Kostolík sv. Juraja postavený v Kostoľanoch pod Tribečom najneskôr na prelome 10. a 11. storočia. Ďalšou zastávkou na púti po sakrálnych pamiatkach môže byť  Rotunda sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici postavená najneskôr v 1. polovici 11. storočia.

Vynechať nemožno Nitriansky hrad s biskupským sídlom. Nachádza sa tu na Slovensku unikátne Diecézne múzeum s najstaršími písomnými pamiatkami z veľkomoravského a rannouhorského obdobia, ukazujúce dejiny kresťanstva na Slovensku. Obdivovať možno Katedrálny biskupský chrám sv. Emeráma, ktorý je zložený z troch kostolov – románskeho, gotického a barokového.

Pohorie Tribeč
Pohorie Tribeč je opradené legendami, za podozrivých okolností sa v ňom strácali ľudia. Prvé prípady zaznamenali na začiatku 20. storočia, posledné docela nedávno. Asi najznámejším prípadom je zmiznutie robotníka Waltera Fischera v roku 1939. Ten sa síce po troch mesiacoch našiel na úplne inom mieste, ale bol vo veľmi zlom psychickom stave a už sa nikdy nedal dohromady.

Paranormálne javy za zmiznutiami celkom určite nebudú, hoci tomu mnohí veria. Racionálnym vysvetlením je, že celé pohorie je pretkané dierami a štôlňam z čias, keď sa tu ťažili rudy. Ak máte chuť nasať atmosféru tajomného Tribeča, odporúčame výlet na najvyšší vrch Veľký Tribeč s nadmorskou výškou 830 metrov nad morom. Lesy sú tu naozaj nádherné, prevažujú v nich duby a hraby, s prímesou buku.

V pohorí sa nachádza veľké množstvo turistických trás, je teda z čoho vyberať. Za návštevu určite stojí i Gýmeš, zrúcanina hradu, ktorú nájdete na južnom svahu ohoria, asi päť kilometrov od obce Jelenec.

Pozrite si zaujímavé video o tajomných zmiznutiach v pohorí Tribeč



Trnavský kraj

Individuálne prehliadky Trnavy
Ak si chcete s deťmi užiť prehliadku historickej Trnavy spolu s odborným výkladom, môžete využiť ponuku individuálneho sprevádzania. Vybrať si možno z viacerých tém. Prvé tri zaujmú najmä dospelých: Univerzitná Trnava, Trnava ako slobodné kráľovské mesto alebo Trnava počas stredoveku.

Špeciálne pre rodiny s deťmi sú pripravené dve témy. Prvá sa odohráva v priestore hradieb a kostnice, kde deti spoznajú príbehy spojené s týmito miestami. Sprievodcom im bude skúsený zbrojnoš. Dejiskom druhej témy je radnica a historická pivnica, kde sprievodca priblíži prácu niekdajších trnavských richtárov.

„Nasaďte si na ruky putá vo väzenských celách, ktoré svojho času väznili aj poslednú ružindolskú bosorku a zistite, ako trávili svoje dni stredovekí kriminálnici. Spolu s deťmi sa tiež dozviete, ako vyzeral bežný deň v živote kata a čo všetko obnášalo jeho remeslo. Vaše deti budú ohúrené a vy tak spolu s nimi zažijete krásny rodinný zážitok, na ktorý budete ešte dlho spomínať,“ láka mesto na prehliadku.

Cena prehliadky pre rodinu s maximálnym počtom piatich členov je 25 eur. Prehliadky je možné objednať si osobne v Turistickom informačnom centre - Región Trnava, ktoré sídli na prízemí trnavskej Mestskej veže osobne, prípadne napíšte na e-mail info@trnavatourism.sk, alebo zavolajte na 033 32 36 440.



Hrad Dobrá voda a pamätná izba Jána Hollého
Navštevujete radi s deťmi zrúcaniny našich hradov? K tým menej známym patria ruiny gotického hradu Dobrá voda, ktoré ležia uprostred Malých Karpát priamo nad rovnomennou obcou. Hrad, ktorý sa nachádza v hornatom teréne na skalnatom výbežku, pochádza z 13. storočia a patril aj magnátovi Matúšovi Čákovi Trenčianskemu či kráľovi Žigmundovi Luxemburskému. Pamiatka vyhorela v roku 1762 a od tej doby už nebola nikdy obnovená. Z obce na hrad smerujú dve značky, modrá a červená. Obe sa v blízkosti zrúcaniny spájajú a do areálu vstupujú spoločne.

Do histórie sa môžete ponoriť aj priamo v obci Dobrá Voda, kam sa na sklonku svojho života kvôli vyhoreniu svojej fary v Maduniciach a zraneniu, ktoré pri požiari utrpel, uchýlil významný slovenský básnik a katolícky kňaz Ján Hollý. Práve na miestnej fare, kde žil, sa v roku 1843 Hollý stretol so Štúrom, Hurbanom a Hodžom, aby im požehnal nový spisový jazyk, ktorého základom sa stalo stredoslovenské nárečie. Dnes je na fare inštalovaná pamätná izba Jána Hollého, ktorú možno po dohode navštíviť. Kontakty na objednanie prehliadky: 033/5575004, 0905/739465, dobravoda.starosta@gmail.com



Hlbočianska dolina
Milujete Slovenský raj a jeho rokliny a tiesňavy? Potom sa určite cez jarné prázdniny vyberte na len málo známe miesto, ktoré je podobne unikátne. Hlbočianska dolina sa nachádza v blízkosti obce Smolenice a návštevníci sa tu môžu tešiť na nádherný zalesnený kaňon plný rôznych skalnatých útvarov. Zároveň tu nájdete jediný vodopád v Malých Karpatoch. Deväť metrov vysoký Hlbočiansky vodopád sa niekedy nazýva aj Občasný vodopád, pretože v období sucha v ňom nie je voda. Návštevu doliny si preto ideálne naplánujte po daždi. Dolinu môžete spoznať, ak sa vydáte na náučný chodník vedúci zo Smoleníc. Jeho dĺžka je 4,5 km, prevýšenie 230 metrov a trasu prejdete za 1,5 hodiny.





Vodný mlyn v Dunajskom Klátove
Zaujímavou technickou pamiatkou je vodný mlyn na okraji obce Dunajský Klátov v okrese Dunajská Streda. Konkrétne ho nájdete na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja. Ide o unikátny vodný kolový mlyn s veľkým lopatkovým kolesom na spodnú vodu. Postavený bol zrejme niekedy v 19. storočí.

Mlyn pracoval ešte v štyridsiatych rokov minulého storočia. Po postavení nového mlyna však od toho starého odviedli vodu a prestal plniť svoju úlohu. Nový život pamiatka získala v roku 1987, keď bola sprístupnená pre zvedavých návštevníkov. Nachádza sa v nej expozícia vodného mlynárstva. Pred šiestimi rokmi urobili komplexnú rekonštrukciu objektu a na protiľahlom brehu Klatovského ramena vybudovali vyhliadkovú plošinu. Mlyn je otvorený od pondelka do piatka od jednej do tretej, v sobotu od deviatej do dvanástej a v nedeľu od deviatej do pätnástej.



Baťov kanál a Skalica
Baťov kanál je historická vodná cesta postavená v 30. rokoch minulého storočia. Spájala české obce Otrokovice a Sudoměřice a slúžila na prepravu tovaru aj ľudí. Hoci väčšia časť Baťovho kanála sa nachádza v Českej republike, užiť si ho môžete aj na našom území. V prístavisku štyri kilometra od mesta Skalica si môžete požičať motorový čln pre štyri až desať osôb a plaviť sa po kanáli. Prenájom je treba dohodnúť si vopred. Veľmi pekná je však i prechádzka popri rieke Morave. Pozdĺž celého kanála vedie cykloturistická cesta. Výlet môžete spojiť s návštevou historickej Skalice. V meste určite nevynechajte najhodnotnejšiu stavebnú pamiatku, pôvabnú románsku rotundu sv. Juraja z 12. storočia. Stojí na malom návrší na okraji mesta a patrí medzi najkrajšie románske stavby na Slovensku.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >