10 tipov, ako v Košickom a Prešovskom kraji stráviť jarné prázdniny. Navštívte unikátny krytý most či roklinu zbojníkov...

Gabriela Bachárová, 18. februára 2022 o 04:30

Zájdite si spolu s deťmi poobdivovať ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách, miniskanzen drevených chrámov v Ľutinej alebo archeopark v Hanušovciach nad Topľou, kde uvidia, ako bývali a žili naši pravekí predkovia. Školákom z Košického a Prešovského kraja začínajú v pondelok ako prvým jarné prázdniny, tu je desať našich tipov na ich aktívne strávenie.

Tatranský ľadový dóm.

Foto: TASR

Košický kraj

Drevený krytý most v Kluknave

Tip na nevšedný výlet. Na Slovensku iného takého mosta niet. Dedinu Kluknava v okrese Gelnica spája s osadou Štefanská Huta jedinečný drevený krytý most ponad rieku Hornád. Stojí už od roku 1832, na jeho stavbu bolo použité smrekové drevo. Pôvodne slúžil na prepravu materiálu, keď sa stavala huta Štefan. Dlhý je 27 metrov, široký 3,5 metra, vysoký šesť metrov. Šindľová strecha je dlhá 30,5 metra a široká 4,5 metra.

Dodnes môžu po moste premávať autá. Hneď za mostom stojí chátrajúca budova, tichý svedok odviatych slávnych časov, keď sa tu v 19. storočí ťažila meď. Z kedysi rozsiahleho areálu zostali dve posledné budovy, dnes v nedobrom stave. V Kluknave si pozrite Zvoničku sv. Floriána z roku 1795 alebo barokový kaštieľ. Ak si chcete urobiť prechádzku do prírody, čaká na vás v okolí vrch Roháčka (krásne lesy, avšak bez výhľadu) alebo skalný masív Rozsypaná skala s krásnymi výhľadmi.


Steelpark - park vedy v Košiciach

Prázdniny neznamenajú, že deti sa nemôžu nič nového naučiť. Naopak, najľahšie sa učia hravou formou. Kreatívna košická fabrika je určená pre deti od siedmich rokov. Zameriava sa na zaujímavé prírodné zákony, ktoré si deti môžu vyskúšať v praxi. Interaktívna výstava ponúka návštevníkom aktívne hranie sa s vyše 50 exponátmi z oblasti optiky, biometrie, geológie, fyziky, chémie, strojárstva a ďalších. Pre verejnosť je otvorené od stredy do nedele od štrnástej do osemnástej hodiny. Prevádzka funguje v režime OP. Steelpark je súčasťou K 13 – Košických kultúrnych centier. Nájdete ho v areáli Kulturparku na adrese Kukučínova 2.


Náučný chodník Vtáčím rajom v Iňačovciach

Milujete rodinnú turistiku a zároveň radi poznávate vtáky aj históriu? Súčasné teplejšie počasie priam pozýva na zdolanie nenáročného 15-kilometrového náučného chodníka Vtáčím rajom v obci Iňačovce v okrese Michalovce. Chodník, ktorý je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Senianske rybníky, začína v močiaroch pri sútoku riek Čiernej vody a Okny. Obdivovať tu možno vtáky, ryby, mokrade i mokré lúky, ale i zrekonštruovanú vahadlovú studňu či historický kaštieľ v Sennom. Poteší výstup na vyhliadkovú vežu, ktorá je ideálnym miestom na pozorovanie vzácnych druhov vtáctva.


Jaskyňa Domica

Do jaskyne aj v zime? Prečo nie! Jaskyňu Domica nájdete v národnom parku Slovenský kras, medzi mestami Rožňava a Tornaľa. Parkovisko sa nachádza hneď pri vstupnej hale. Domica je v rámci jaskýň Slovenského a maďarského Aggtelelského krasu súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Hneď pri vchode môžu návštevníci vidieť kamenné a kostené vykopávky, jaskyňa je totiž významnou archeologickou lokalitou. Bežne si možno vybrať z dvoch okruhov, v súčasnosti však „funguje“ len kratší, ktorý meria 780 metrov a prehliadka trvá 45 minút. Druhý okruh ponúka predovšetkým atraktívnu platbu lodičkou po podzemnej riečke Styx. Oba okruhy sú bohaté na kvapľovú výzdobu: návštevníci obdivujú napríklad kaskádové sintrové (jaskynný vápenec) jazierka (Rímske kúpele, Plitvické jazierka), sintrové štíty či bubny. Kratší okruh stojí dospelých 7 eur, deti od 6 do 15 rokov 3,50 eura, študentov a seniorov nad 60 rokov 6 eur. Otvorené každý deň okrem pondelka, vstupy 9:30, 11:00, 12:30 a 14:00.


Pamätná izba Pavla Dobšinského v Slavošovciach

Kto by nepoznal rozprávky, ktoré zozbieral spisovateľ Pavol Dobšinský? Popolvár, Soľ nad zlato, Múdry Maťko a blázni… Predstaviteľ štúrovskej generácie, evanjelický farár, básnik, spisovateľ, folklorista a zberateľ ľudovej slovesnosti sa narodil 16. marca 1828 v Slavošovciach, kde má dnes vo svojom rodnom dome pamätnú izbu. Expozícia približuje život spisovateľa, návštevníci tu objavia napríklad pôvodnú Dobšinského fajku a pozrú aj rôzne vydania Dobšinského rozprávok. Okrem toho sú v pamätnej izbe sústredené aj dobové predmety a nástroje používané kedysi. Expozícia je otvorená na požiadanie, možno sa informovať na čísle 421 58 799 92 81.


Prešovský kraj

Miniskanzen drevených chrámov Ľutina

V celoročne otvorenom miniskanzene, kde sa neplatí žiadne vstupné, budete obdivovať verné zmenšeniny drevených chrámov takzvaného východného obradu, ktoré sa zachovali na východnom Slovensku, ale aj v Poľsku a na Ukrajine. Známe pútnické miesto Ľutina sa nachádza v okrese Sabinov. Miniskanzen nájdete priamo v areáli Baziliky minor, každá zmenšenina chrámu má vlastnú informačnú tabuľu, kde sa o pamiatke dozviete viac. Atrakciou je výstup na vyhliadkovú vežu nového dreveného chrámu, ktorý je vernou kópiou pôvodnej, avšak vyhorenej stavby.


Roklina Zapikan

Ak sa počas jarných prázdnin vyberiete do Slanských vrchov, nezabudnite navštíviť roklinu Zapikan. Odkiaľ taký zvláštny názov? Zapikan podľa miestneho nárečia znamená zbojník. Práve zbojníci sa v týchto miestach mali kedysi dávno skrývať pred žandármi. Cez roklinu tečie Komorský potok, ktorý svojím dlhodobým vytrvalým pôsobením vytvoril pekné vodopády, previsy či bralá. Deti budú určite nadšené z rebríkov a drevených mostíkov, ktorými je zabezpečená časť trasy. Celá dvojkilometrová trasa je nenáročná. Roklinu nájdete západne od obce Dávidov v okrese Vranov nad Topľou.


Archeopark Hanušovce nad Topľou

Archeopark v Hanušovciach nad Topľou je jediné živé archeologické múzeum pod holým nebom na Slovensku, kde neplatí „Nedotýkajte sa vystavených exponátov!“ Práve naopak. Na neveľkom, palisádou obohnanom priestranstve si návštevníci môžu „ohmatať“ 30 tisíc rokov v čase. Plastickú predstavu o dávnej minulosti poskytuje päť obydlí z piatich období praveku a včasného stredoveku, zariadených jednoduchým nábytkom a predmetmi dennej potreby. Uvidíte tu stanový príbytok lovcov staršej doby kamennej, obydlie roľníkov z mladšej doby kamennej, oom kolovej konštrukcie kovoliatcov doby bronzovej, obydlie Keltov z doby železnej, zrub našich prapredkov Slovanov z včasného stredoveku, ale i hrnčiarsku a sklársku pec.

Rodinná vstupenka stojí osem eur, otvorené je od pondelka do piatka od ôsmej do šestnástej. V obci môžete ďalej navštíviť kaštieľ s dobovo zariadenými interiérmi a historickou, prírodovednou, archeologickou a etnografickou expozíciou, rodinné vstupné za desať eur, otvorené pondelok až piatok od ôsmej do šestnástej.



Rozprávkový chodník škriatka Mikluša v Miklušovciach

Vhodný samozrejme najmä pre mladšie deti. V obci Miklušovce neďaleko Prešova vytvorili rozprávkový chodník, ktorý deti prenesie do čarovného sveta tajomných bytostí i zvierat. Prejdete sa krásnou prírodou, lesom, lúkou a ocitnete sa aj medzi skalami. Počas celej cesty sa malí turisti dozvedia zaujímavosti o miestnom škriatkovi Miklušovi. Cestu im spestria rôzne postavičky, kresby a malé prekvapenia. Vyskúšajú si tiež, ako zvládnu hádanky zamerané na rozvoj bystrosti. Chodník meria päť kilometrov a je len mierne náročný, zvýšenú opatrnosť si vyžaduje pohyb v skalách.


Tatranský ľadový dóm na Hrebienku

Na výstavbu Tatranského ľadového dómu potrebovali tento rok dvadsiati rezbári zo Slovenska, Čiech a Spojených štátov amerických dopraviť až 225 ton ľadu. Každú zimnú sezónu je jeho motív iný, tento rok môžu návštevníci obdivovať ľadovú podobu jedného z najvýznamnejších pútnických miest v Európe - Katedrálu svätého Jakuba zo Santiaga de Compostela.

Hrebienok sa nachádza vo výške 1 285 metrov na juhovýchodnom úpätí Slavkovského štítu nad Starým Smokovcom. Veľmi vyhľadávaným turistickým cieľom je už od polovice 19. storočia. Od roku 1908 je možné vyviezť sa hore lanovku. Z Hrebienka sa dá pohodlnou cestou dostať i v zime na Rainerovu chatu, kde možno s deťmi uvidíte aj legendárnu tatranskú líšku Elišku. Ďalšou možnosťou je zostať na večer a užiť si elektricky osvetlenú sánkarskú dráhu. Jej trasa vedie až do Starého Smokovca.

Rôzne zaujímavé, hoci menšie ľadové sochy možno nájsť tento rok aj v troch tatranských osadách - na Štrbskom plese, v Starom Smokovci a Tatranskej Lomnici. Vytvorili ich šikovné ruky rezbárov z Tatranského ľadového dómu a kolektív zo Základnej umeleckej školy v Tatranskej Lomnici.



(Článok bol pripravený s využitím informácií na www.severovychod.sk a www.kosiceregion.com/sk)






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >