10 zásad, ako proti koronavírusu bojovať doma. Čo a ako dezinfikovať a prať

Gabriela Bachárová, 21. marca 2020 o 04:20

Nosenie rúšok a obmedzenie sociálneho kontaktu nestačí. Do boja s koronavírusom sa dajte aj doma!

Venujte v týchto dňoch viac pozornosti domácnosti.

Foto: Shutterstock.com

1. Často dezinfikujte

Na kartóne zostáva vírus podľa zistení amerického inštitútu NIAID, ktorý patrí pod Národný ústav zdravia, jeden deň, na plastovom či nerezovom povrchu dokonca tri dni. Na medi len štyri hodiny. Venujte preto v týchto dňoch zvýšenú pozornosť dezinfekcii domácnosti.

„Kľučky, povrchy a predmety, ktoré bežne používate, dezinfikujte častejšie prípravkami s obsahom chlóru alebo alkoholu,“ radí Úrad verejného zdravotníctva. Na čistenie môžete použiť čističe s obsahom 62 až 71 percent etanolu, 0,5 percenta peroxidu vodíka alebo 0,2 percenta chlórnanu sodného (napríklad vodou zriadené Savom, ktoré obsahuje 4,7 percenta chlórnanu. Na 0,2 percenta ho zriedite, keď odmeriate 4,5 mililitra Sava na liter vody). Čistiace prostriedky nechajte pôsobiť aspoň minútu. Pred samotným čistením povrchy najskôr umyte vodou zmiešanou s mydlom či čističom na riad.

Okrem kľučiek venujte zvýšenú pozornosť ďalším „dotykovým“ oblastiam, ako sú vypínače, ovládače, klávesnice, stoly, zrkadlá, toaleta či umývadlo.

2. Na čistenie použite rukavice

Povrchy vždy čistite v rukaviciach a majte pri tom otvorené okná. Jednorazové rukavice po použití hneď vyhoďte. Keď si dávate rukavice dole, snažte sa ich nedotknúť holými rukami, použite na to napríklad igelitové vrecúško alebo bežné rukavice a tie hneď vyperte alebo vyvarte rovnako ako samotné rukavice na čistenie. Po použití rukavíc si umyte ruky.

3. Na mobil handričku s mydlovou vodou

Obrazovky často používaných elektronických zariadení (mobil, tablet, počítač) je teraz nutné často umývať. Samozrejme k tomu nepoužívajte bežné čistiace prostriedky, aby ste ich nepoškodili. Zariadenie pred umytím vypnite a čistite mikrovláknovou handričkou, ktorú navlhčíte v mydlovej alebo jarovej vode.

4. Perte oblečenie

Keď prídete zvonku, považujte sa za kontaminovaného a hneď si operte oblečenie, ktoré ste mali na sebe, prípadne ho dajte do vyhradeného vreca či veľkej tašky a operte čím skôr spolu s oblečením ďalších členov rodiny. Perte pri najvyššej možnej teplote. Vyčistite tiež radšej kôš na bielizeň.

5. S rúškom opatrne

Rúško si dávajte dolu prostredníctvom úchytov. To klasické z lekárne hneď vyhoďte najlepšie zabalené vo vrecku. Látkové rúško hneď operte najmenej na 60-ich stupňoch alebo vyvarte a nechajte schladnúť vo vode. Nezabudnite prežehliť.

6. Umyte si vlasy a tvár

Prevenciou proti koronavírusu je aj umytie vlasov, keď prídete domov. Môžete si mydlom umyť aj tvár – buďte však opatrní.

7. Vyperte posteľnú bielizeň

Ak ste v posledných dňoch neprali posteľnú bielizeň, pre istotu ju vyperte. Meňte ju aspoň raz za týždeň.

8. Zásielku z e-shopu aj nákupy dezinfikujte

Keď vám domov príde zásielka z internetového obchodu, prijmite ju v rukaviciach. Obal hneď vyhoďte. Prijatý tovar premyte mydlom alebo môžete aj čističmi. To isté platí o nákupe, ktorý si donesieme sami.

9. Často vetrajte

Vírus sa podľa nových vedeckých výskumov drží vo vzduchu až tri hodiny. Preto doma veľmi často vetrajte.

10. Dodržte bežnú hygienu

Dodržiavajte hygienické štandardy. „Používajte jednorazové papierové a vlhčené utierky, každý člen rodiny má mať svoj vlastný uterák. Rovnako vlastný tanier, poháre či príbor,“ odporúča Úrad verejného zdravotníctva.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >