S matkou v posteli je spánok dieťaťa kvalitnejší, netreba ho učiť zaspávať samé

Patricia Poprocká, 29. januára 2019 o 06:00

Nespať v noci sám, potrebujú malí i veľkí. Spoločný spánok detí s rodičmi je prirodzený bez ohľadu na to, či má dieťa mesiac, rok alebo osem. Navyše, pre bábätká a ich matky býva aj najlepším prostriedkom na to, ako sa dobre vyspať.

Spolu v posteli, lepšie sa vyspí dieťa aj matka.

Foto: shutterstock.com

Ak váhate, či zobrať bábätko k sebe do postele alebo nie, nemusíte sa zdráhať, je to to najlepšie, čo mu môžete dať. Akékoľvek obavy, či už z možného priľahnutia alebo toho, že si na to dieťa navykne, sú zbytočné. Spaním v spoločnej posteli možno len získať.

Ideálnou kombináciou pre spokojnosť bábätka je, ak zaspáva matke na prsníku a v spoločnej posteli. (Teda presný opak toho, čo počúvajú ženy vo väčšine našich pôrodníc: „Pri dojčení nesmie spať, buďte ho! Neberte si dieťa k sebe do postele!“)

Zaspávanie na prsníku je biologická potreba dieťaťa, porovnateľná s potrebou mať zasýtený žalúdok či suchú plienku. „Iné fyzické a psychické potreby než hlad nie sú o nič menej dôležité. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že bábätko nie je hladné,“ vysvetľuje na svojej stránke občianske združenie Mamila, ktoré pomáha mamičkám predovšetkým s dojčením.

Bábätko sa na prsníku dostane do pohody

Dojčenie teda okrem nasýtenia slúži bábätku aj na jeho upokojenie, a následné zaspatie.

„Zaspávať na prsníku je úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia,“ pripomína Mamila. Unavené bábätko sa podľa jej odborníčok chce dojčiť práve preto, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí.

Platí to aj pre staršie deti, ktoré zaspávajú pri prsníku. Časom prestanú potrebovať mlieko a na zaspatie im bude stačiť len prítomnosť rodiča. Neskôr už ani to. „To dokážu všetky deti, ak ich do samostatného zaspávania netlačíme. Nie je potrebné sa snažiť, aby dieťa dokázalo zaspávať bez dojčenia. Raz to bude zvládať úplne samo aj bez našej snahy ho to naučiť,“ zdôrazňuje Mamila na svojej stránke.

Bábätko sa nepreje, z maternice je zvyknuté na neustály prísun živín

„Som taká unavená, že malú v noci už nevládzem preložiť ani do postieľky,“ sťažuje si Jana, matka dvojmesačnej dcéry. Výčitky však mať nemusí. Prekladanie do postieľky je zbytočné.
Čo je kvalitný spánok?
Kým pre matku to predstavuje napríklad osem hodín neprerušovaného oddychu, u bábätka je to niečo úplne iné. Bábätká väčšinou spia „kvalitne"“, keď sú v tesnej blízkosti s matkou – v nosiči alebo v posteli, často potrebujú dojčenie, aby mohli zaspať na prsníku, a aby ďalej spali. Ich spánkové cykly sú krátke. Nie je typické, aby dojčené bábätká spali súvisle dve či tri hodiny. Naopak, spia v relatívne krátkych, no postačujúcich úsekoch. S vekom sa to mení.

Bábätko sa po preložení do postieľky pravdepodobne aj tak čoskoro zobudí, a celý proces uspávania môže začať znovu. Preto je jednoduchšieho po zaspatí ho už neprekladať, čiže dojčiť ho poležiačky v spoločnej posteli, alebo hoci aj v obývačke pri sledovaní filmu. A to tak dlho, ako dieťa chce.

„Je bežné, že večer sa všetky bábätká chcú často dojčiť, byť na prsníku neustále a vybratie prsníka z úst spôsobí plač. Preto je dobré umožniť im v tomto čase sa dojčiť stále. Netrápte sa, dojčite bábätko bez toho, aby ste sa snažili, aby vydržalo aspoň nejakú dobu bez prsníka. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. Nemôžu sa prejesť,“ odkazujú odborníčky na dojčenie z Mamily.

Nočná harmónia

Môže sa žena cítiť vyspatá, aj keď sa bábätko v noci budí a pýta si mlieko? Je to ľahšie dosiahnuteľné, ak má dieťa vedľa seba v posteli než keď je v postieľke.

„Je normálne, že v noci sa dieťa zobudí, upokojí na prsníku a zaspí. Toto bábätká robia, a ak toto matka prijme ako normálne a automaticky mu ponúkne prsník, tak sa obaja menej zobudia a ľahšie naspäť zaspia,“ odporúča Mamila. Vytvorí sa medzi nimi takzvaná nočná harmónia, v rámci ktorej sa síce dieťa bude budiť, ale nepreberie sa úplne, vyspí sa lepšie ono aj matka.

Navyše, dieťa môže vypiť počas noci podstatnú časť svojho príjmu mlieka a to je dôležité pre jeho prospievanie. V noci sa totiž tvorí matkám najviac prolaktínu.

Bábätká sa budia často, z rôznych príčin, a dojčenie im pomáha znovu zaspať. Na veku nezáleží, dokonca aj staršie bábätká sa niekedy budia častejšie. Ako vysvetľuje Mamila, ovplyvňujú ich podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov.

Prespať noc sa dieťa naučí samé rovnako ako chodiť

Na spoločnom spaní s dieťaťom sa niet čoho báť. Ani toho, že si na to privykne, ani toho, že sa nikdy nenaučí samostatnosti. O návyk vôbec nejde, spať s matkou bábätko potrebuje, otázka je, či mu tú potrebu vyplníme alebo nie. A pokiaľ ide o samostatnosť – všetky deti sa raz budiť prestanú a prespia noc bez toho, aby sme ich to museli naučiť.

„Naučia sa to rovnako, ako sa samé naučia chodiť,“ vysvetľuje Mamila. „Na začiatku však bábätko potrebuje blízkosť rodiča, istotu, že zaspávať a v noci spať je príjemné a bezpečné. Keď sa táto jeho potreba naplní, sama od seba odznie."

Ak sa matky cítia vyčerpané častým budením bábätka, odborníčky z Mamily majú jednoduchý recept – prijať časté budenie bábätka ako fakt. „Časť nočnej únavy je naozaj možné eliminovať tým, že prijmeme, že dieťatko sa v noci budí, prestaneme prebudenia počítať a nadobudneme istotu, že každé dieťa raz samo od seba noc prespí,“ odkazuje Mamila.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >