Nosením bábätko nerozmaznáte, zistili vedci. Pozrite si aj VIDEO, čo na to slovenské mamičky

pt, 27. januára 2019 o 06:00

Neodkladajte bábätká, naopak, držte ich v náručí čo najviac ako je to možné. Takéto výzvy mamičkám adresujú už aj v Spojených štátoch, kde preferovali separáciu bábätiek, v snahe vychovať z nich odolných a samostatných dospelých. Aj tam však už prišli na to, že to funguje presne opačne.


Bábätká nosenie milujú, pozrite si video TV Pravda.

Výskumy potvrdili, že bábätko nemožno rozmaznať, a že dotykov sa nikdy nepresýti. A čím viac blízkosti si užije, tým lepšie pre jeho fyzický aj psychický stav. Ukázalo sa tiež, že nosenie detí v náručí má význam pre rozvoj ich mozgu v oveľa väčšej miere než sa predpokladalo. Píše o tom americký portál simplemost.com.

V Štátnej detskej nemocnici v Ohiu podrobili štúdii 125 bábätiek, narodených predčasne i v termíne. Chceli zistiť, ako reagujú na jemný dotyk. Zistili, že menej na podnety reagovali predčasne narodené deti a ešte menej tie, ktoré boli podrobené bolestivým medicínskym zákrokom.

Zároveň však vyšlo najavo aj to, že predčasne narodené deti, ktorým sa dostávalo častejšieho fyzického kontaktu v náručí dospelých, dokázali reagovať na tieto jemné podnety silnejšie oproti tým, ktorým sa dostalo menšieho fyzického kontaktu.

Väčšia vnímavosť týchto bábätiek svedčí podľa vedcov o tom, že dotyky ako túlenie, jemné pohojdávanie či kontakt koža na kožu pomáhajú rozvoju mozgu. Ako pripomenula vedúca výskumníkov Nathalie Maitreová, aj rodičia, ktorí sprvu nepestovali deti v náručí, môžu kedykoľvek začať a dobehnúť tak stratený čas.

Dotyk je dôležitý pre rozvoj mozgu, ukázali podľa nej aj pokusy na potkanoch. A kontakt koža na kožu v ranom detstve zabezpečí dieťaťu benefity na celý život.

Kontakt koža na kožu pomáha aj rozvoju mozgu bábätiek.

Foto: simplemost.com
„Zabezpečenie, aby predčasne narodené deti dostali pozitívny, podporný dotyk ako je kontakt koža na kožu, zásadným spôsobom pomáha mozgu,“ spresnila doktorka Nathalie Maitreová v interview pre Science Daily.

Vyzvala nemocnice, aby deťom zabezpečovali tento dôležitý kontakt koža na kožu, pretože prináša celoživotné benefity.

Viaceré nemocnice vo svete, vrátane slovenských, praktizujú klokankovanie predčasne narodených novorodencov. V USA je dokonca systém dobrovoľníkov, ktorí prichádzajú do nemocnice maznať sa s bábätkami, ak rodičia nemôžu byť so svojimi deťmi. Na ahojmama.sk sme nedávno zverejnili video penzistu – dobrovoľníka, ktorý takto chová bábätká v nemocnici v Atlante.

Spomínaný článok na stránke simplemost.com zdôrazňuje, že bábätko nemožno rozmaznať. Aj keď predovšetkým staršia generácia sa toho obáva. Potreba dotyku je však daná biologicky a jej napĺňanie prináša benefity, určite žiadne riziká. Takže – pestujte si bábätká v náručí, ich mozog vám poďakuje, uzatvára americký portál.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >