10 tipov, ako stráviť jarné prázdniny na východe. Navštívte múzeum letectva, praveké hradisko či starý solivar

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 3. marca 2023 o 04:54

Jarných prázdnin sa konečne dočkali aj deti na východnom Slovensku. Aj tu možno stráviť príjemné dni v prírode pri športe, turistike alebo si zájsť niekde za kultúrou či po stopách bohatej histórie. Pripravili sme pre vás 10 tipov na zaujímavé rodinné výlety.

Najznámejšia stíhačka Luftwaffe z bojov druhej svetovej vojny Messerschmitt Bf-109 je ozdobou Múzea letectva v Košiciach.

Foto: SITA

Tatry


Ikona východu, kde si na svoje prídu milovníci lyžovania, turistiky i komerčných atrakcií. Ponuka našich najvyšších hôr je naozaj pestrá – či už ide o lyžovačku, bežkovanie, wellness pobyty, turistiku v tichu prírody, ale aj atrakcie ako Ľadový dóm na Hrebienku, chodník korunami stromov v Bachledovej doline či galéria optických ilúzií v Starom Smokovci. Otvorená je aj Belianska jaskyňa, kde zimujú netopiere. Nudiť sa nebudete.

Nižná a Vyšná Myšľa


Dedinky pri Košiciach lákajú na prírodné krásy a historické cennosti. Známy archeoskanzen Nižná Myšľa je v tomto období síce zatvorený, vo Vyšnej Myšli však možno navštíviť rozhľadňu. Je to relatívne nová atrakcia v prírode, 13-metrová kovová lávka vo výške osem metrov, z ktorej je nádherný výhľad na okolie. Nejde o dlhú prechádzku, zhruba 20 minút z parkoviska, oddýchnuť si možno aj v altánku. Chodník, ktorý k nej vedie, spája Nižnú a Vyšnú Myšľu, jeho súčasťou je aj oddychová zóna Rybník a Močidlo a lokalita Koscelek, čo sú základy ranogotického kostolíka z druhej polovice 13. storočia. Okolo bola stredoveká osada. Kedy a prečo zanikli, sa presne nevie, jednou z verzií je, že ich vyplienili vojská Jána Jiskru. Dnes je to príjemné miesto na oddych s ohniskom a lavicami.

Jánošíkova bašta


Áno, je aj na východe, konkrétne nad obcou Kysak. Je to vápencová skala, ktorá sa vyníma zo zalesneného hrebeňa Volovských vrchov. Sú z nej nádherné výhľady do doliny Hornádu i na zrúcaniny hradu Kysak. Okrem turistov ju obľubujú aj horolezci. Vedú k nej značené turistické trasy z obcí Kysak a Veľká Lodina (odtiaľ je to trocha dlhšie).

Za históriou a mníchmi do Levoče a na Pieniny


Kláštor kartuziánov v obci Červený kláštor v Pieninách je známou národnou kultúrnou pamiatkou, ktorý približuje život mníchov kartuziánskej a kamaldulskej rehole. Hlavnými zachovanými stavbami areálu sú tu kostol, kláštorná budova s refektárom a s krížovou chodbou, tzv. hodinová veža, hospodárske budovy a tzv. veľká klauzúra s čiastočne zachovanými domami pre mníchov. Život v stredovekom kláštore približuje aj Spišské múzeum v neďalekej Levoči, a to rádu minoritov. Tu si návštevníci môžu prezrieť jeho vnútro, refektár, krížovú chodbu i kapitulnú miestnosť. Levoča okrem kláštora ponúka aj svoje svetoznáme skvosty – oltár Majstra Pavla v bazilike Sv. Jakuba, múzeum Majstra Pavla v dome, kde býval, renesančnú radnicu či nádherné hradby obklopujúce mesto.

Hradisko Várheď


Väčšina Slovákov o ňom zrejme sotva počula, podobne ako o obci Uzovský Šalgov, pri ktorej sa nachádza. Je to praveké hradisko v okrese Sabinov z obdobia neolitu, eneolitu, doby halštatskej a stredoveku. Pomenované je podľa vrchu Várheď (513 m nad morom), na ktorom sa rozprestiera a siaha až po kataster obce Jarovnice. Archeologické vykopávky siahajú do 50-tych rokov minulého storočia. Ak si ho chcete pozrieť, pripravte sa na turistiku v prírode.

Solivar v Prešove



Areál historického solivaru patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Dokonca je jediným zachovaným nadzemným komplexom na čerpanie a varenie soli zo soľanky na našom území. Veľká prehliadka solivaru prebieha v štyroch objektoch a zaberie hodinu a pol. Dozviete sa tu všetko od dobývania cez spracovanie až po distribúciu soli. Len polhodinku trvá menší okruh, ktorým je prehliadka skladu soli.

K objektom historického solivaru patrí šachta Leopold, veľké drevené rezervoáre soľanky z roku 1815, ďalej Varňa František, kde prebiehalo varenie soli. V Sklade soli sa surovina skladovala a odkiaľ sa distribuovala. K ďalším objektom patria Mašinhaus, čo je prvá elektráreň na území Košíc, alebo Klopačka nad Soľnou Baňou, ktorá oznamovala pracovný čas baníkov.

Vedecko-technické centrum pre deti a mládež Košice




Všetkých malých vedcov poteší návšteva košického Vedecko-technického centra pre deti a mládež. V atraktívnom prostredí sa tu interaktívnym, hravým a zábavným spôsobom zoznámia s fyzikálnymi, mechanickými, optickými a elektrotechnickými javmi. Doktýkať sa exponátov je nielen dovolené, ale priamo nutné. Na návštevníkov čakajú optické klamy, 3D a 2D ilúzie, hlavolamy, akustické a elektrické zariadenia, merania postrehu… Na dvoch poschodiach nájdu viac ako sto interaktívnych exponátov.

Múzeum letectva v Košiciach



Je to prvé Múzeum letectva na Slovensku, pôsobí už 21 rokov. Na ploche 7100 metrov štvorcových ponúka takmer 500 unikátnych exponátov, ktoré nevšedným spôsobom približujú históriu letectva a vývoj lietadiel, leteckých motorov a prístrojovej techniky od počiatkov lietania až po nedávnu minulosť. Múzeum letectva prezentuje návštevníkom šesť expozícií. Patria medzi ne Počiatky letectva do roku 1945, Vývoj letectva a leteckej techniky po roku 1945 alebo Letecká prístrojová technika. Najväčším lákadlom je Galéria lietadiel zostavená prevažne z vojenských lietadiel. Zaujímavosťou je, že ide o dary prezidentov a vlád a zbierku založil exprezident Rudolf Schuster.

Kočiarové múzeum Pavla Baláža, Veľká Lomnica




Kočiarové múzeum Pavla Baláža je celoživotnou súkromnou zbierkou zberateľa, ktorá obsahuje 30 kusov rôznych kočiarov a saní a množstvo ďalších vzácnych predmetov, napríklad sedlá z prvej a druhej svetovej vojny alebo poprsné pohrebné postroje na štvorzáprah grófa Andrassyho. V múzeu je na požiadanie možné pozrieť si ručnú výrobu kočiarových postrojov.

ZOO Spišská Nová Ves



Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi je najmladšia a aj najmenšia na Slovensku. Vonkajšia časť zoo síce ešte nie je otvorená, avšak návštevníci si môžu pozrieť pavión Aquaterra, kde sa zoznámia  s akvárijnými a teráriovými živočíchmi. Chameleón, gekončík, korytnačka, leguán či rôzne zaujímavé druhy rýb... Celá zoologická záhrada otvorí svoje brány prvého apríla. Deti sa budú môcť tešiť, že tu uvidia leva, gibona, jaka, kenguru, lamu, muflóna, medveďa, tigra, ťavu, zebru či pumu. Súčasťou zoo je i arborétum s 30 druhmi stromov, kde možno stráviť čas príjemnou prechádzkou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >