Tip na výlet Slovenský raj pod snehovou perinou vás prenesie do rozprávkového sveta

Patricia Poprocká, 27. januára 2023 o 05:00

Raj je krásny, aj ten Slovenský v zime. Zahalený snehovou perinou pôsobí priam rozprávkovo, ak si chcete vychutnať krásy prírody v tichu na nenáročnej prechádzke, pozývame vás. Okruh z Čingova na Tomášovský výhľad cez Ústie Bieleho potoka späť na Čingov je na to ideálny.

Snehuliak na Tomášovskom výhľade.

Foto: Patricia Poprocká

Trasa je vhodná pre rodiny s deťmi, aj pre menej zdatných turistov, viac-menej prechádzka. Prejdete sa lesom, potom romantickou cestičkou popri potoku a mostíkmi ponad neho, nechýba ani troška adrenalínu na úseku so stupačkami – napokon, aký by to bol Slovenský raj bez nich. To všetko zasypané snehom ako v bielej krajine.

Samozrejme, pamätajte na to, že zimná turistika má svoje špecifiká. Nezabudnite na primerané oblečenie, poriadnu obuv s protišmykovou podrážkou – ideálne sú tzv. žabky, teda gumené návleky na podrážky topánok s drobnými ihličkami, užitočné budú aj turistické paličky. Majte tiež na pamäti, že aj koncom januára sa ešte stále rýchlejšie stmieva, v lese zvlášť, a hoci je naša túra nenáročná a netreba si na ňu privstať, neoplatí sa ani vydať sa na ňu neskoro popoludní. Čiže v primeraný čas a s troškou občerstvenia to zvládnete bez obáv.

Mostík, mostík, kam nás zavedieš?

Foto: Patricia Poprocká

V zimnom období sa do Raja nevyberá vstupné, na Čingove môžete zaparkovať bezplatne. Odtiaľ ste po žltej značke zhruba za hodinku na Tomášovskom výhľade. Výhľad je naozaj nádherný, snehom obsypané stromy sa síce môžu zdať monotónne, opak je však pravdou.

Z Tomášovského výhľadu zostúpite lesným chodníčkom k Bielemu potoku (náročnejšia časť túry najmä pre prudšie klesanie na niektorých úsekoch, ale nič nezvládnuteľné), odkiaľ sa z rázcestia vydáte po modrej značke späť na Čingov. Nádhernou cestičkou, križujúcou potok, ktorá vedie lesom i maličkými pláňami, a na ktorej si čaro a ticho zimnej prírody vychutnáte dosýta. Cestu zdobia symbolickí „zimní strážcovia“ Národného parku – snehuliaci, ktorých postavili detskí návštevníci. Trvá to tiež zhruba hodinku.

Opustený kemping, z diaľky pôsobí rozprávkovo.

Foto: Patricia Poprocká

Dobrou správou je, že na Čingove sa môžete občerstviť, fungujú tam chaty, ponúkajúce služby turistom. Škoda ďalších slov, najlepšie je zažiť, a ak sa ta nemôžete vydať, pozrite si aspoň fotografie.

Prechádzka rajskou cestičkou. Bielou, samozrejme.

Foto: Patricia Poprocká

Tomášovský výhľad zdola.

Foto: Patricia Poprocká

Ďalší zo snehuliakov, tentoraz aj so staviteľmi.

Foto: Patricia Poprocká

A ďalší z rozprávkových mostíkov, aj s potokom.

Foto: Patricia Poprocká

V lese je prosto nádherne.

Foto: Patricia Poprocká

Ešte jedna zo skaly.

Foto: Patricia Poprocká

Troška adrenalínu cestou dolu.

Foto: Patricia Poprocká

Lesnica.

Foto: Patricia Poprocká





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >