10 nápadov na darčeky, ktorými deti môžu potešiť svoju mamičku na Deň matiek

Gabriela Bachárová, 6. mája 2021 o 04:30

Deň matiek síce oslávime až v nedeľu, ale je najvyšší čas popremýšľať, aký darček by mamičke vyčaroval úsmev na tvári. Pobavte sa s deťmi, čo by tej vašej urobilo radosť.

Deň matiek sa oslavuje vždy druhú májovu nedeľu.

Foto: Shutterstock.com

Deti nemusia pre svoju mamičku kupovať žiadne veľké darčeky, oveľa viac ju potešia tie vlastnoručne vyrobené. Tu je zopár našich tipov.

Lúčne kvietky

Kvety určite potešia každú mamu. Nie však tie z obchodu, ale malá kytička lúčnych kvietkov pekne previazaná mašľou alebo zabalená do vkusného baliaceho papiera.

Obľúbené jedlo

Ak sú deti už väčšie a dokážu sa zvŕtať v kuchyni, môžu mamu prekvapiť jej obľúbeným jedlom. Stačí si vopred zistiť, ktoré to je, naštudovať si recept a s pomocou ostatných dospelých členov rodiny pripraviť gurmánske prekvapenie.

Raňajky do postele

Variant predchádzajúceho tipu. Deti rady pre svoju mamu pripravia raňajky do postele. Fantázii sa medze nekladú. Môže to byť rožok s nátierkou, párky s vajíčkami, palacinky či lievance – podľa toho, čo deti zvládnu a čo mame chutí.

Bylinkový čaj

Vyrobený len pre mamu! Do peknej krabičky - veľmi efektné sú tie plechové - vložte mix rôznych usušených byliniek, veľmi dobrou kombináciou sú napríklad mäta, rumanček, levanduľa, materina dúška, nechtík či okvetné plátky ruže. Zamiešajte, pekne zabaľte a zablahoželajte mame k jej sviatku.

Domáca čokoláda

Kto by ju nemal rád? Čokoládou nepohrdne asi nik. Čo tak pripraviť mamičke „domáce vydanie“? Ľahko ju možno pripraviť len s pomocou zopár surovín (napríklad kokosový olej, kakao a med). Zaujímavé recepty nájdete na tomto odkaze na kulinárskom webe www.varecha.sk.

Pekný list či prianie

V liste, ktorý pekne zabalia, môžu deti mamičke napísať, ako veľmi ju majú radi, čo si na nej cenia, čo s ňou najradšej robia a podobne. Môžu pripojiť aj pekný obrázok alebo vyrobiť prianie ku Dňu matiek – postačí naň preložený tvrdý papier.

Rodinná fotografia

S týmto darčekom nikto nestúpi vedľa. Pekná rodinná fotografia, ktorá bude milou spomienkou na to, čo ste spolu prežili, určite urobí radosť každej mame.

Kamienkový obrázok

Ak sú deti tvorivé, určite sa vyhrajú pri príprave obrázka z kamienkov. Potrebujete len kúsok kartónu, rám na fotografiu, zopár kameňov a kamienkov a dobré lepidlo. Z kameňov nazbieraných vonku si deti vytvoria obrázok, môže to byť napríklad otlačok nohy či ruky, srdiečko, slnko… Prilepia ich na kartón a jednoducho zarámujú. Jednoduché, ale veľmi efektné.

Hurá na výlet

Namiesto nedeľného upratovania a varenia výlet! Naplánujte rodinnú túru na miesto, kde ste ešte neboli a kde sa nachádza, či už architektonická, alebo prírodná pamiatka. S tým, že desiatu aj všetko ostatné nachystajú deti samé.

Originálny bavlnkový náhrdelník

Mama ho bude nosiť s hrdosťou! Budete potrebovať lanko široké asi 10 milimetrov (prípadne i užšie lebo širšie), drôtik, rôznofarebné bavlnky, nožnice, lepidlo a takzvané kovové koncovky na náhrdelníky (dajú sa zohnať v obchodoch, ktoré predávajú príslušenstvo na výrobu šperkov). Postup: Lanko ustrihnite na dĺžku asi 60 až 70 centimetrov a postupne naň namotávajte bavlnky. Lanko môžete predtým natrieť lepidlom, aby bavlnka držala. Prechody medzi jednotlivými bavlnkami môžete ešte obmotať drôtikom, aby sa nerozmotali. Tiež to vyzerá veľmi efektne. Keď je náhrdelník obmotaný, konce lanka polepte a nasaďte na ne kovové koncovky. A môže sa nosiť! Pri tomto nápade sme sa inšpirovali webom obchodu Bonami, podrobný postup si môžete pozrieť tu.

Prečo sa oslavuje?

Myšlienka sláviť medzinárodne deň matiek vznikla v roku 1907 na počesť Američanky Anny Reeves Jarvisovej, ktorá bola bojovníčkou za práva matiek. Po prvýkrát sa oslavoval už o rok neskôr. V roku 2014 vyhlásil vtedajší americký prezident Woodrow Wilson celonárodné oslavy pripadajúce na druhú májovú nedeľu, čo platí dodnes.

Deň matiek nie je ani u nás žiadnou novodobou záležitosťou, prvýkrát sa oslavoval vo vtedajšom Československu už v roku 1923. Po druhej svetovej vojne ho však začal vytláčať Medzinárodný deň žien, ktorý pripadá na 8. marec. Po roku 1989 sa už skoro zabudnutý Deň matiek znovu obnovil. Tretia júnová nedeľa zasa patrí otcom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >