Viete, kde sa vzal Deň matiek? Slávime ho v rovnaký deň ako Američania

Gabriela Bachárová, 10. mája 2020 o 04:53

Tento rok pripadá medzinárodná oslava Dňa matiek práve na dnešný deň.

Deň matiek sa oslavuje druhú májovu nedeľu.

Foto: Shutterstock.com

Korene tohto významného sviatku siahajú až do starovekého Grécka, kde sa uctieval kult plodnost spojený s pohanskou bohyňou Rheou, čo bola matka početných gréckych Bohov.

Deň matiek sa vo svete neslávi v rovnaký deň, napríklad vo Veľkej Británii je mu historicky vyhradená štvrtá pôstna nedeľa pred Veľkou nocou. Už v 16. storočí bola v Anglicku rozšírená takzvaná Materská nedeľa, ktorá pripadala práve na obdobie pôstu pred veľkonočnými sviatkami. V tento deň dostávali ľudia, ktorí pracovali ďaleko od svojich rodín, voľno, aby mohli navštíviť svoje matky. V arabských krajinách sa Deň matiek oslavuje 21. marca, v Poľsku 26. mája a v Rusku poslednú nedeľu v novembri.

Podnetom k jednotným medzinárodným oslavám sa stalo pôsobenie odvážnej Anny Reeves Jarvisovej, ktorá sa zastávala matiek a bojovala za ich práva. Pôsobila ako sociálna aktivistka počas americkej občianskej vojny. Založila službu, ktorá ponúkala hygienickú a zdravotnícku pomoc. V roku 1914 vyhlásil americký prezident Woodrow Wilson prvýkrát sviatok oficálne. Pripadol na druhú májovú nedeľu. Práve podľa amerického vzoru sa slávi aj u nás.

Čitateľov možno prekvapí, že Deň matiek sa oslavoval aj v Československu, od roku 1923. Po druhej svetovej vojne však strácal svoju prestíž, až ho počas komunistického režimu nahradil masový Medzinárodný deň žien 8. marca. Znovu sa na naše územie vrátil po roku 1989.

Na Deň matiek dostávajú mamičky od detí kvetiny, darčeky, najviac potešia samozrejme tie vlastnoručne vyrobené. Sviatok samozrejme nepatrí len mamičkám malých detí, ale aj tých dospelých, babičkám. Nezabudnite preto zatelefonovať svojej vlastnej mame, poslať jej pozdrav alebo ju pozvať na obed či večeru. A s deťmi si urobte špeciálny deň. Niečo dobrého si spolu uvarte či upečte, choďte von na prechádzku či výlet, zahrajte sa spoločenskú hru a podobne.

Svoj sviatok majú aj oteckovia, pripadá vždy na tretiu nedeľu v júni. Tento rok si ho teda otcovia pripomenú 21. júna. No a samozrejme v prvý júnový deň budú oslavovať svoj deti všetky deti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >